Kuinka pukeutua Afrikassa? Sansibar vs. Sambia

Moni unelmoi Afrikan-matkasta ja erityisesti ikonisen safarin tai mantereen rantalomakohteiden kokemisesta. Viimeistään ennen matkalle lähtöä pakatessa herää kuitenkin kysymys siitä, mitä Afrikassa kannattaisi laittaa päälleen. Vaatteet ovat vaihtelevin ja kenties jopa tärkein osa pakkaamista, joten ajattelin avata aihetta hieman oman kokemukseni kautta. Itse ainakin löysin itseni googlettamasta pukeutumissääntöjä ennen matkalle lähtöä, ja vielä uudestaan ennen safarille suuntaamista. Näin käy usein uusiin kulttuureihin tutustuttaessa.

Oikeastaan otsikko on ihan hölmö, sillä Afrikka on valtava manner, johon kuuluu 54 itsenäistä valtiota ja näissä kaikissa on varmasti jonkin verran toisistaan poikkeavia pukeutumiskäytäntöjä. Alueen uskonto vaikuttaa vaatetukseen, ja Pohjois-Afrikan muslimimaissa ihmisten vaateparret ovatkin luultavasti keskimäärin peittävämpiä kuin etelämmässä, mutta islamilaisia alueita löytyy myös Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Näillä alueilla matkustaessa omaa pukeutumistaan on erityisen hyvä miettiä tarkemmin, mutta vaatetukseen liittyviä siveysnormeja löytyy myös Afrikan kristityistä maista. Kulttuurisensitiivisen reissaajan on kohteliasta olla näistä tietoinen, ja säästäähän diskreetisti pukeutumalla itsensä muutenkin ylimääräiseltä epätoivotulta huomiolta. Luonnon keskellä safarilla ollessa vaatteet vaikuttavat väkisinkin kokemukseen, joten oikeanlaisilla varusteilla voi tehdä olostaan mukavamman.

Itse en kahdessa Afrikan maassa käytyäni todellakaan pysty puhumaan koko mantereen puolesta, mutta nostan esimerkeiksi ne maat joista minulla on kokemusta, nimittäin Tansaniaan kuuluvan islamilaisen Sansibarin ja pääosin kristityn Sambian. Sansibar on erikoislaatuinen paikka, enkä usko että Pohjois-Afrikan pukeutuminen vastaa sansibarilaista muuten kuin peittävyyden kannalta. Sambialaisesta tyylistä taas voinee vetää enemmän yleistyksiä, sillä luulisin pukeutumisen monissa muissakin Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa olevan suhteellisen samantapaista kuin Sambiassa – en kuitenkaan mene vannomaan.

sansibar5 sansibar6
safari14pieni

Sansibar

Sansibarilla 98-99% väestöstä sanotaan olevan muslimeja, vaikka manner-Tansaniassa kristinusko ja islam ovat keränneet melko samansuuruiset kannattajakunnat. Tämä näkyy Sansibarin katukuvassa tietysti moskeijoiden rukouskutsuina, mutta myös paikallisten naisten huivilla peitettyinä päinä. Yleisimmin naisia näkee värikkäisiin kanga-kankaisiin verhoutuneina, joillakin vapaamielisemmillä huivi roikkuu jossain kaukana takaraivolla lähinnä muodon vuoksi, mutta välillä vastaan tulee myös koko vartalon peittävään burkhaan sonnustautunutta väkeä. Huivin alle puetaan usein pipomainen asuste, joka pitää nutturalle laitetut hiukset kasassa ja mahdollistaa huivin uudelleen asettelun myös julkisilla paikoilla. Miesten pukeutuminen on vapaampaa, ja he käyttävät usein pitkiä housuja ja lyhyt- tai pitkähihaisia paitoja, joista erityisesti kauluspaidat näyttävät olevan suosittuja. Arabialaistyylisiä kaftaaneita kuitenkin näkyy myös, samoin taqiyah-hattuja. Jalkineina flipflopit ja muut sandaalit ovat suosittuja.

sansibar2

Sansibarlaiset naiset verhoutuvat monesti kanga-kankaisiin.

sansibar3-horz

sansibar9

Miehiä näkee välillä arabialaistyylisissä kaftaaneissa ja taqiyah-hatuissa.

sansibar11

Matkailijan ei tarvitse huivia käyttää, mutta huomasin itse saavani kunnioittavampaa kohtelua huivin kanssa kuin ilman – ilmeisesti paikallisiin tapoihin sopeutumisesta kielivää elettä arvostettiin, vaikka motiivina oli enemmänkin piiloutua auringolta ja jatkuvalta kuulumisten kyselyltä. Suosittelen harkitsemaan hiusten ja hartioiden peittämistä huivilla ainakin Stone Townin ulkopuolisissa kylissä liikuttaessa, sillä huivi suojaa tosiaan tehokkaasti auringolta. Muuten vaatetuksen on tärkeää peittää olkapäät ja polvet niin naisilla kuin miehilläkin. Esimerkiksi t-paita ja löysähköt pitkät housut tai pitkä hame ovat hyvä asuste, mutta turisteja enemmän näkevillä rannoilla voi yleensä pukeutua myös hihattomaan paitaan. Napapaitaa, syvään uurretun kaula-aukon omaavaa tai liian tiukkaa vaatetta en laittaisi Sansibarilla päälleni ainakaan muualla kuin biitsillä.

Saaren paratiisimaisissa rantakohteissa voi katsoa hieman tilanteen mukaan, onko rannalla sopivaa heilua uimapuvussa. Selvästi turistisoituneilla biitseillä voinee ottaa aivan rauhassa aurinkoa bikineissä, mutta rannoilla joilla on enemmän paikallista elämää kannattanee uida paikalliseen tyyliin vaatteet päällä. Pakatessa kannattaa ehkä pitää tämä mielessä ja pakata merivettä pelästymättömät vaatteet mukaan, mikäli on näille rannoille suuntaamassa. Tai sitten rajoittaa uiminen vain niille turistirannoille.

sansibar4

Paikallisia lapsia ja nuoria Nungwin rannalla. Lasten on ihan okei mennä uikkareissa uimaan, mutta teini-ikäisten ei enää.

sansibar12-horz

Oma tyylini Sansibarilla vaihteli paikan mukaan: rannalla saattoi käyttää hihatonta paitaa, mutta maaseudulla töitä tehdessä tunikat ja löysät housut olivat enemmän käytössä.

sansibar10

sansibar1

Tässä teepparissa oli ehkä aavistuksen liian lyhyet hihat, mutta ei se ainakaan valtavaan baobab-puuhun kiipeämistä estänyt!

Sambia

Sambian väestöstä noin 95% taas on kristittyjä, eikä uskonto näyttele niin suurta osaa pukeutumisessa. Moni käyttää länsimaisia second hand -vaatteita, joita myydään katukojuissa ihan joka paikassa. Omia käytettyjä vaatteitaan on kuitenkin hieman häpeällistä myydä eteenpäin, mutta muiden omia voi myydä ja monet tekevätkin tätä työkseen. Naiset käyttävät usein kotona ja epävirallisissa töissä chitenge-kankaita kietaisuhameina, joiden pituutta voi kätevästi säädellä. Chitenge taipuu myös repuksi jossa voi kantaa lasta tai tavaraa. Näistä afrikkalaisin printein varustetuista ihanan värikkäistä kankaista myös ommellaan paljon mekkoja ja muita vaatteita. Miehet taas pukeutuvat pitkälti länsimaisiin vaatteisiin. Keskiluokkaiset sambialaiset käyttävät toki muodinmukaisia eteläafrikkalaisista ketjuliikkeista ostettuja kuteita, joten esimerkiksi yliopiston kampuksella näkyy chitengejen sijaan viimeisen päälle laittautuneita ihmisiä jakuissaan ja pikkutakeissaan, farkuissaan ja kynähameissaan.

sambia5

Sambialaisten opiskelijoiden pukeutuminen on siistiä ja länsimaista afrikkalaisilla printeillä maustettuna. Kuva UNZAn kulttuuripäivän kulkueesta.

sambia7

Laitakaupungilla kodin ympäristössä naiset käyttävät usein chitenge-kankaita kietaisuhameina.

sambia1-horz

Erikoistilaisuuksiin saatetaan pukeutua perinneasuihin. Afrikkalaisista kankaista teetetään monesti ihania mekkoja ja muita vaatteita.

sambia6

Myös peruukkien käyttö hallitsee katukuvaa. Ensin sitä ihmettelee, että miten ihmeessä kaikki ovat saaneet suoristettua hiuksensa noin piikkisuoriksi, mutta kohta joku raapii päätään niin että koko hiusto heiluu puolelta toiselle ja juttu paljastuu. Peruukeilla saa kuitenkin vaihdeltua hiustyyliä kätevästi. Erilaisia pikkulettejä harrastetaan myös paljon, usein kuituhiuksella jatkettuna. Kävin itsekin laitattamassa sellaiset pari kuukautta Sambiassa oleskeltuani. Miehet ajelevat monesti hiuksensa hyvin lyhyiksi. Kenkäpuolella nahkakengät ja ballerinat näyttivät olevan suosituimpia, mutta myös tennareita ja sandaaleita käytetään (jälkimmäisiä monesti sukkien kanssa).

sambia11

Kauneussalongissa kärsimässä – mitäpä sitä nainen ei tekisi ulkonäkönsä eteen?

sambia3-horz

White girl gone Zambian! Itsekin tietysti ostin muutaman chitengen ja jopa käytin niitä kotona ollessa.

Sambiassa pukeutumissäännöksi riittää, että vaatteet peittävät polvet ja vatsan seudun. Reisien paljastamista pidetään epäsiveellisempänä kuin vaikka rintojen näkymistä, joten yläosalla ei ole niin väliä, mutta minihameessa tai lyhyissä shortseissa ei kannata kuljeskella ympäriinsä. Myös alaselän ja vatsan näkyminen koetaan liian paljastavaksi, joten napapaidat ovat yleensä no-no, vaikka jotkut viimeisintä muotia seuraavat paikalliset teinitytöt sellaisia käyttäisivätkin. Matkaajan kannattaa siis pukeutua joko pitkiin housuihin tai vähintään polvimittaiseen hameeseen. Yläosaksi käyvät paljastavammatkin topit mikäli itse sellaisissa viihtyy, mutta epätoivotun huomion välttämiseksi kannattaa ehkä kuitenkin valita se hillitymmän kaula-aukon omaava vaatekappale. Miehille suosittelisin mieluummin hihallista t-paitaa kuin hihattomia ”wifebeatereita”. Vaatteiden tiukkuudella ei ole Sambiassa väliä, eli pillihousutkin ovat ihan käypä asuste kaupungeissa.

Itse pakkasin Sansibarin kokemuksen jälkeen ehkä vähän vääränlaisia vaatteita mukaan Sambiaan. Pitkä liuhuhame ja pussihousut näyttivät täällä hieman oudoilta, ja päädyinkin ostamaan reissun aikana itselleni esimerkiksi farkut, siistin hihattoman kauluspaidan ja kaupunkikelpoisemmat sandaalit. Virheistä oppii!

sambia2

Vaellussandaalit ja pussihousut alkoivat pidemmän päälle tuntua Lusakaan sopimattomilta.

sambia8-horz

Pari kännykkäkuvaesimerkkiä sambialaisemmasta tyylistäni. Pikkulaukku näyttää todella turistilta, mutta en ole käsilaukkutyyppiä ja halusin arvotavaroiden kulkevan visusti mukana ilman että aina tarvitsi raahata reppua joka paikkaan.

Safarit

Safarille suunnatessa vaatteilla ei värinsä puolesta ole kovin suurta merkitystä, eli mitään beigeä tai maastonvihreää ei tarvitse erikseen hankkia, jos sellaista ei vaatekaapista jo valmiiksi löydy. Mukaan kannattaa pakata käytännöllisiä ja mukavia vaatteita, jotka kuivuvat nopeasti ja joiden kanssa kerrospukeutuminen on helppoa. Yöt ja aikaiset aamut voivat olla hyvinkin viileitä, jolloin kevytuntsikkakin voi tulla tarpeeseen, kun taas päivällä aurinko porottaa kuumasti. Valkoisia vaatteita kannattaa välttää, sillä ne pölyyntyvät ja likaantuvat nopeasti. Mustan ja tummansinisen taas sanotaan houkuttelevan tsetsekärpäsiä. Itse suosin muutenkin maanläheisiä sävyjä, jotka todettiin safariolosuhteissakin hyviksi. Luksussafareilla voi taas tarvita parempia illallisvaatteita majapaikasta riippuen. Korkokengät kannattaa kuitenkin jättää kotiin.

Joskus kuulee myös väitettävän, että punaisia vaatteita pitäisi safarilla välttää, koska kyseinen väri jotenkin ärsyttäisi eläimiä tai saisi ne aggressiivisiksi. Väitteellä ei ole perää, sillä monet eläimet eivät näe värejä eivätkä ainakaan samalla tavalla kuin ihminen. Kanssaihmisten viihtyvyyden takia kannattaa ehkä kuitenkin jättää ne kirkuvimman väriset urheiluvaatteet kotiin. Armeijakuvioituja vaatteita tulee myös Afrikassa välttää, mutta itselle ei mitään selkkauksia tullut vaikka armylippis päässä olikin. En tainnut sitten kuitenkaan näyttää tarpeeksi militantilta.

kafue4pieni

Omat vaelluskamppeet sopivat hyvin myös safarille. Puuvillaisen safaripaidan löysin kirppikseltä parilla eurolla joten otin mukaan, mutta se ei ole mitenkään välttämätön.

vic23pieni

Victorian putouksia katseltiin muiden turistien tapaan ihan vain shortseihin pukeutuneina. Siellä kastuu kuitenkin.

Millaisia pukeutumiskokemuksia sinulla on Afrikan mantereelta? Niin ja tulethan sitten rohkeasti kertomaan, mikäli tästä jutusta oli hyötyä omalle matkalle valmistautuessa!

Lisää Sansibar-aiheista luettavaa löytyy Zanzibar-tunnisteen alta ja Sambian tarinoita vastaavasti täältä.

Seuraa Vida de Estrada -matkablogia Facebookissa, Bloglovin’issaBlogit.fi:ssä tai Blogipolussa, tai pistä Instagram-tilini seurantaan! Minut löytää sieltä nimimerkillä @johannahulda.


In English: What to wear in Africa? This is a question that most Africa-bound travelers find themselves asking before their first trip to the continent. At least I found myself googling for answers before packing. There are for sure some differences in all the 54 countries of the vast continent, but religion has a major influence in the way that people dress. In Islamic North Africa the rules are different compared to the largely Christian countries of Sub Saharan Africa. However, there are Muslim areas there as well, for example Zanzibar (or Somalia), but the way of dressing probably looks different to the North African countries.

I have experience from Zanzibar and Zambia. In Zanzibar, which is part of Tanzania, ladies often dress in kanga cloths and cover their hair with a scarf, whereas men wear more western clothes with long pant legs and sleeves. Travelers don’t have to wear scarves, and covering one’s shoulders and knees and avoiding tight clothing should be enough. In touristic beaches it’s okay to sunbathe in a swimming suit, but in more local beaches you should keep your clothes on and swim with them if you want to take a dip. In the largely Christian Zambia the dressing code is not as strict as in Zanzibar. Also here women use traditional clothes as skirts at and around home, but middle class Zambians normally wear smart casual -style clothes and take care of their appearance. As a tourist in Zambia, you should cover your thighs, knees and lower back, so long trousers and knee-long skirts are recommended. Tops can be basically anything except short crop tops revealing your belly, and tightness of the clothes doesn’t really matter. For a safari one should pack comfortable and practical clothes that are easy to dry and layer, as nights can get chilly and days hot. It’s not true that one should avoid red color, except perhaps from the point of view of your fellow travelers. Avoid white as it gets dirty really fast and black & dark blue as they are said to attract tsetse flies.

Do you have experiences from clothing in Africa or did you find this post helpful? Feel free to comment! Follow Vida de Estrada travel blog on Facebook or Bloglovin’, or follow my Instagram account! You can find me there with the name @johannahulda.

Mainokset

55 kommenttia artikkeliin ”Kuinka pukeutua Afrikassa? Sansibar vs. Sambia

  • Kiitos Teija! Googlettelusta huolimatta aina ei mene valinnat ihan nappiin kuten Sambiaan pakkailujen kanssa, tai ehkä syynä oli vaan pitkä oleskelu jonka aikana halusi sopeutua massaan (vaikka sinänsähän se on ihan mahdoton temppu näin valkoiselta). Toivotaan että joku saa tästä siis vähän parempia vinkkejä! 🙂

   Tykkää

 1. Hyviä vinkkejä!

  Sen huomasi maailmanympärimatkalla että erityisesti suurkaupungeissa tuntui hieman oudolta kun rinkka oli täynnä enempi vähempi ulkoiluun ja luontokohteisiin tarkoitettuja vaatteita. Sitten piti vähän soveltaa.

  Oikeanlainen pukeutuminen on toisen kunnioittamista. Kannan yleensä mukana jonkinlaista saronkia tms. jonka hätätapauksessa voi kietoa ympärilleen peittämään enemmän jos tilanne tai paikka vaatii sen.

  Tykkää

  • Juuri näin, kunnioituksesta tässä on kyse. Rinkasta eläessä asia muuttuu tosiaan vielä kimurantimmaksi. Toisaalta kaupungissa kyllä pärjää myös ulkoiluvaatteilla ja toistepäin ei oikein, mutta olisihan sitä kiva näyttää välillä vähän siistimmältäkin. 🙂 Saronki tai joku kevyt huivi on tosiaan tosi hyvä, itselläkin sellainen kulkee aina mukana.

   Tykkää

 2. Hiukan vanhemmalla tieteenharjoittajalla – ja melanooman sairastaneella – tuo peittävyys ei ole ongelma. Ihan jo itsensä takia on hyvä ja kiva suojautua auringolta. Ja oma isohko (mutta ohuehko) huivi on hyvä mahdollisia kirkko/moskeijavierailuja varten: mieluummin sitä omansa laittaa pään suojaksi kuin jonkun (likaisen?) lainahuivin.
  Safarilla opin kerrasta sen, että vaikka niiden vaatteiden ei ole pakko olla maastonvärisiä, niin ainakaan kovin vaaleita ja kirkkaita värejä ei kannata ottaa mukaan. Valkoinen paita on helposti pysyvästi punertavanruskea, kun siihen kerää päivän verran punaista hiekkaa!

  Tykkää

  • Tuo olikin hyvä pointti että edes uskonnollisissa paikoissa vierailemista varten on hyvä kantaa huivia laukussa, jos ei muuten. Sellainen kulkee joka paikassa mukana, niin taisi olla itselle itsestäänselvyys ja jäi mainitsematta 🙂 Ja kyllä, auringolta kannattaa myös suojautua hyvin, etenkin tällaisten vaaleaveriköiden.

   Tykkää

 3. Kiitos paljon! Tykkään afrikkalaisista vaatteista, kuoseista ja siitä, että mallit ovat useimmiten minulle mukavan peittäviä, säädyllisiä… Muutaman (Suomessa ystäviltä saadun) afrikkalalismekon olen kuluttanut loppuun ja kerran yksi afrikkalainen kysyi virnuillen, olenko kamerunilainen! En tiedä, koristeommelko sen paljasti vai mikä; lahjan antaja oli kai kongolainen.

  Esimerkiksi tuota vaatteet päällä uimista en ollut osannut ajatella!

  Kokematon manner vielä , mutta ranskankielinen (läntinen) Afrikka houkuttaisi…

  Tykkää

 4. Kiitos hyödyllisestä postauksesta! Tästä on varmasti apua monelle Afrikkaan reissaavalle. Meillä ei ole lähiaikoina (lähivuosina?) tiedossa Afrikan reissua, mutta laitan tämän silti korvan taakse jos ja kun suuntaamme joskus Afrikkaan tai jos joku kysyy neuvoa pukeutumisen suhteen.

  Tykkää

 5. Todella informatiivinen postaus kiitos tästä! Vielä kun ihmiset jaksaisi oikeasti kunnioittaa toisten kulttuuria ja jaksaisi selvittää tälläisiä asioita etukäteen.. maybe someday!

  Huippuluokan kuvia myös, etenkin tuo elefanttikuva ❤

  Tykkää

 6. Paljon upeita asusteita, mutta minussa herää aina anarkisti. Mun anarkistini sanoo, että olisiko ollut kulttuurista sensitiivisyyttä pitää Saksassa hakaristiä 1930-luvulla. Kysymys on sikäli relevantti, että islam pahimmillaan on yhtä julma ja kohtuuton kuin natsismi. He tuskin ymmärtävät, että suhtaudun samalla tympeydellä kaikenlaiseen fundamentalismiin. Toisaalta he ymmärtävät, että minä olen länsimaalainen. Saksalaisministerihän jätti huiviutumatta Saudi-Arabiassa

  Tykkää

  • Nojoo, pahimmillaan varmaan onkin, mutta islamistiset ääriliikkeet ovat aika kaukana sansibarilaisten muslimien arkielämästä, onneksi. Länsimaalaisena naisena sitä voi tehdä aika paljon muitakin asioita toisin kuin paikalliset ilman että kukaan tuomitsee, vaikka ihmettelyjä sitä ehkä saakin osakseen.

   Tykkää

 7. Mielenkiintoinen juttu ja täynnä arvokasta tietoa, vaikka en just Afrikkaan olekaan lähdössä. Sansibar kiinnostaisi kyllä kovasti ja sulla oli sieltä ihania kuvia, mahtavaa että olet kuvannut paikallisia noin paljon!
  Jos keekoilee vaikka minisortseissa muslimimaissa, niin kyllä se osoittaa joko välinpitämättömyyttä tai silkkaa tyhmyyttä turistilta. Pukeutuminen on tärkeä asia ja viihtyyhän sitä itsekin paremmin, kun on tilanteeseen sopivat vaatteet päällä.

  Tykkää

  • Kiitos Anna! Olin vapaaehtoisena töissä haastattelemassa paikallisia kyläläisiä, joten tuli otettua paljon kuviakin heistä. 🙂 Ja näin juuri, itselläkin on mukavampi olla kun tietää olevansa soveliaasti pukeutunut.

   Tykkää

 8. Uskomattomia kuvia oot saanut vangittua! Varsinkin norsu kuva ja paikalliset naiset ovat aivan mielettömiä. Hyvä postaus muutenkin, koska hyvin usein muslimimaissa näkee ”vääränlaista” / epäkunnioittavaa pukeutumista. Hyvä idea siis ja ehkä itsekin pitäisi joistain paikoista kirjoittaa tästä samasta aiheesta lisää..

  Tykkää

  • Suurkiitos Sandra! Ja niinpä. Aasiastakin löytynee hyviä esimerkkejä tuosta. Minua jotenkin ärsyttää vuosi vuodelta enemmän länsimaalaisten asenne, että meidän kulttuuri on ainoa oikea ja muut ovat ehkä kiinnostavia, mutta siltikin jotenkin huonompia/vanhoillisia/alkukantaisia/mitälie.

   Tykkää

 9. Olipa mielenkiintoinen postaus! Minä asuin kauan sitten kolme kuukautta Keniassa opiskelijavaihdossa, ja mieleen on jäänyt se, kuinka paikalliset ihmetteli meidän tyttöjen maastohousuja, tai siis sellaisia housuja, joissa on reisitaskut. Samoin meidän jenkkihuivit, joita pidimme aurinkosuojana päässä, herättivät välillä kummastusta, ja joku kysyikin, että kuuluuko se jenkkihuivi meidän uskontoon 😀

  Tykkää

  • Haha, aika hyvä tuo huivijuttu. Ei ihme jos maastohousut ihmetytti, afrikkalaisia tyttöjä kun taitaa harvoin nähdä missään reisitaskuhousuissa. Itse käytin sellaisia kenttätöissä, ja muutama nainen kehui niitä kovasti ja yksi olisi jopa halunnut että annan housuni hänelle! En suostunut. 😀

   Tykkää

 10. Pukeutumisellaan voi tosiaan vaikuttaa niin paljon saamaansa vastaanottoon ja kohteluun ja itsekin haluan kunnioittaa paikallista kulttuuria pukeutumisella. Vinkkipostauksia tulee haettua aina ennen matkaa uuteen maahan ja kulttuureihin, ja tämä oli aivan loistava kirjoitus Sansibarin ja Sambian matkaa suunnitteleville.

  Viimeisimmällä kierroksellamme Arabiemiraatit-Oman-Qatar nilkkapituiset hameet / maksimekot olkapäät peittävän boleron/puseron kanssa olivat ahkerassa käytössä ja pidin lisäksi mukanani huvia moskeijavierailuja varten. Abu Dhabin Sheikh Zayedin moskeijaan en ollut kuitenkaan riittävän hyvin valmistautunut, sillä puseroni hihat eivät yltäneet aivan ranteisiin saakka. Onneksi sieltä sai lainata abayan maksutta ja pääsin näkemään tuon upean moskeijan. Omanissa näkyi eniten miesten käytössä taqiyah-hattuja ja thawb/dišdaša-kaapuja näissä kaikissa kolmessa maassa.

  Tämä oli todella kiinnostava ja hyödyllinen kirjoitus kauniine kuvineen, kiitos!

  Tykkää

  • Oman kiinnostaisi matkakohteena jotenkin tosi paljon! Hyvä tietää että joissain paikoissa on noinkin tarkkaa, että hihat täytyy yltää ranteisiin asti. Onneksi lainakaapu tosiaan pelasti 🙂 Tuntuu myös yleisesti ottaen reilummalta, jos miehetkin ovat pukeutuneet kaapuihin, vaikka se taitaa olla ihan vaan sään kannalta käytännöllistä.

   Tykkää

 11. Todella hyvin jäsennelty, mielenkiintoinen postaus. Paljon informaatiota, kertoi hyvin elämästä ja ihmisistä Sansibarissa ja Sambiassa.

  Itse tykkään myös sulautua joukkoon ja kunnioittaa paikallisia pukeutumissuosituksia. Vaikka paljastavampi pukeutuminen olisi sallitumpaa, niin onko sittenkään kiva saada siihen liittyvää huomioita? Ei minustakaan. On mukava olla, kun pukeutuminen on ok ja saa myös asiallisen kohtelun paikallisilta.

  Kiitos hienosta postauksesta!

  Tykkää

 12. Mielenkiintoinen ja perusteellinen juttu 🙂 Pukeutumisesta on hyvä kirjoittaa, sillä tuntuu, että monesti sitä ei juuri käsitellä kun puhutaan johonkin kohteeseen matkustamisesta! Jo pelkän auringon takia itse tykkään pukeutua vähän peittävämmin, perinteiset ”haaremihousut” ovat kyllä aina olleet itsellä se paras valinta missä sitä nyt sitten ikinä onkaan reissannut. Itse tosin johtenkin ahdistun t-paidoista enkä tykkää oikein käyttää niitä, suosin mieluummin toppeja. Hartiat olen sitten peittänyt huivilla, jolla voi samalla tarvittaessa peittää kuontaloakin niissä paikoissa, joissa on tarvetta.

  Tykkää

  • Haaremihousut on kyllä hyvät etenkin Aasiassa. Sansibarilla ne meni myös, mutta Sambiassa ei kukaan muukaan sellaisia käyttänyt niin en pistänyt päälleni minäkään – olisi ollut vain todella turisti fiilis. 😀 Töihin tai opiskelemaan mennessä sitä ei muutenkaan ehkä halua näyttää niin reppureissaajalta.

   Tykkää

 13. Tätä oli mielenkiintoista lukea! Afrikassa en ole vielä käynyt, eikä se ainakaan tämän vuoden reissusuunnitelmiin kuulu, mutta varmasti sinne tulen vielä menemään. Euroopassa on niin helppo valita reissuvaatteet, kun tarvitsee lähinnä miettiä onko kohteessa kylmä vai lämmin tai meneekö kaupunkiin vai luontoon. Sansibarin en tiennyt olevan noinkin muslimipainotteinen. Sinne haluan joskus ehdottomasti päästä, joten hyvä tietää ainakin tämän verran kohteesta jo nyt 🙂

  Tykkää

 14. Tää oli tosi hyödyllinen juttu, ja voi olla että tulee tähän vielä palattua joskus. Hyvä tietää esimerkiksi, että ne pussihousutkaan ei ole se paras vaihtoehto joka paikassa 🙂 Itse olen aina vähän turhankin paiseissa pukeutumisasioista ennen matkaa. Useimmiten jälkeenpäin olen todennut, että ei olisi tarvinnut olla niin huolissaan. Mutta haluan aina olla ihan varma, etten vaan ole pukeutunut tyhmästi tai epäkunnioittavasti 🙂

  Tykkää

  • Pussihousuilla Sambiassa olisi ollut lähinnä tyhmä turisti -olo, joten ne sopii paremmin jonnekin muualle. 😀 Sun blogin perusteella tyyli on ainakin kunnossa, mutta hyvähän se on tarkistaa että kuteet sopii sitten paikalliseenkin kulttuuriin, ja säähän.

   Tykkää

 15. En revi kamalaa stressiä pukeutumisesta, koska käytännössä kaikki matkavaatteeni ovat sellaisia, että niillä voi mennä melkein mihin vain. Narutopit, lyhyet shortsit ym. kun ovat taakse jäänyttä elämää 🙂 Pään peittämisestä huivilla olen vähän sitä mieltä, että joo… peitän sen jos sitä vaaditaan ja haluan päästä esim. moskeijaan. Muuten paksu tukka suojelee kyllä aivoja auringonpistokselta 😉

  Sisareni on reissannut Afrikkaa ristiin rastiin ja häneltä olen kuullut paljon vinkkejä. Lähinnä ne keskittyvät siihen, miten pitää ötökät pois iholta, itsensä kärähtämättä auringossa ja jalkansa kävelykuntoisina. Kaikessa korostuu se, että iho kannattaa peittää, koska se ei vaan kestä auringonsäteilyä, mikä tuolla mantereella tulee. Huivia ei päähänsä ole koskaan laittanut, mutta safarihatun kylläkin tiukasti, koska hänen ihonsa ei kestä aurinkoa lankaan.

  Tykkää

  • Riippuu säästäkin, miten paljon auringolta tarvitsee suojautua ja lokaatiosta, miten paljon ötököiltä. Kaupungissa niistä ei tarvinnut huolehtia, luonnossa kyllä. Pilvisinä päivinä en onnistunut palamaan, mutta aurinkoisina täytyy tietysti olla vielä varovaisempi. Ei muakaan auringonpistos niin huoleta, vaan juuri naaman ja hartioiden palaminen, joiden suojaamiseen huivikin sopii hyvin. Safarilla leveälierinen hattu on varmasti hyvä idea myös!

   Tykkää

 16. Myönnän, että kun lähdin Tansanian matkalleni, en miettinyt pukeutumista kulttuurisyistä. Enemmän oli mielessä se mitä Kilimanjarolla tarvitaan ja sen jälkeen safarilla. Kevyitä hepeniä ei mukana ollut, vaan vuorille varasin paljon lämmintä ja safarille sellaista vaatetta joka suojaa auringolta ja on mukava päällä. Viime kevään Dubain matkaa varten perehdyin enemmän pukeutumisasioihin ja kun keväällä lähden Jordaniaan, täytyy netistä vilkaista mitä siellä olisi hyvä olla mukana.

  Tykkää

  • Luontoretkillä varusteet ovatkin tärkeitä. Ilmeisesti tuo setti oli onnistunut pakkausvalinta noihin kohteisiin? 🙂 Varsinkin korkealla merenpinnasta voi tosiaan olla kylmä Afrikassakin, se tuli huomattua vaikka varsinaisilla vuorilla ei käytykään.

   Tykkää

 17. Hyviä vinkkejä! Oon huomannut, että kevyt ja suuri huivi on tullut monessa kohteessa tarpeeseen. Just tuo, että sillä voi peittää päänsä kuumuudelta, mutta toisaalta myös hartiansa vaikkapa kirkoissa, jos on lyhythihaisella liikenteessä. Joissain kohteissa siitä saa puolestaan hameen, jos on liikkeellä shortseissa ja on menossa vaikkapa hindutemppeliin.

  Tykkää

  • Hehe, huivihame vaatii ehkä jo vähän enemmän pokkaa, mutta miksei! Myös jos majapaikassa on uima-allas, sinne ja pois on kätevä tepsutella huivi kietaisumekkona – jotenkin se vaan näyttää paremmalta kuin pelkkä pyyhe.

   Tykkää

 18. Miehillä Afrikan valloitus on vaatetuksen puolesta helpompaa kuin naisilla. Korostaisin kuitenkin tässä sitä, että kannattaa nyt hieman katsoa sääennusteita ennen Afrikkaan matkaamista. Itsellä Kapkaupungin lentokentällä oli vastassa rapsakka -2 astetta, kun sinne kesäkuussa matkasin. Päivällä saattoi nousta lämpötila pariinkymmeneen asteeseen, mutta iltaisin lähelle nollaa. Toki silläkin reissulla säät vaihteli paljon eri paikkakunnilla ja safarille sai vetää täyttä goretexiä päälle. Eli Afrikka mielletään usein lämpimäksi, mutta on siellä välillä kylmäkin 🙂

  Tykkää

  • Lusakassa tuli huomattua, että kylmä voi Afrikassakin tosiaan olla! On sielläkin kuulemma ollut joinain etelän talvina noita yöpakkasiakin. Hyvä muistutus, mutta kuitenkin uskon ja toivon, ettei kukaan lähde matkalleen tai ainakaan toiselle mantereelle katsomatta ensin säätiedotetta tai ottamatta selvää paikan ilmastosta. 😀

   Tykkää

 19. Onpa mielenkiintoinen aihe! Hartioiden ja hiusten suojaaminen huivilla kuulostaa tosiaan paahtavassa auringossa helpolta ratkaisulta, etenkin jos sillä myös osoittaa kunnioitusta paikallisia tapoja kohtaan. Tuota vaatteissa uimista jäin miettimään – onkohan se kuinka hankalaa uikkareihin verrattuna?

  Tykkää

  • Kiitos Liza 🙂 Riippuu varmaan vaatteista – kevyet urheiluvaatteet tuskin kovasti painaa (uidaanhan sitä märkäpuvuissakin), mutta paksumpien tai liehuvien vaatteiden kanssa ei varmasti olisi kovin mukavaa pulikoida.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s