Sesimbran parhaat: 8+1 matkavinkkiä

Jaksaisin jauhaa vaikka loputtomiin siitä, miten täydellinen paikka Portugalin-kotimme Sesimbra on. Siitä huolimatta en ole tähän mennessä kirjoittanut kunnollista postausta paikkakunnan parhaista paloista – ja niitähän riittää! Korjatkaamme siis tämä huutava vääryys hetimiten.

Sesimbra sijaitsee noin 30 kilometriä Lissabonin eteläpuolella, kuuluen siis periaatteessa metropolialueeseen. Sinne on helppoa tehdä päiväretki esimerkiksi Praça da Espanhalta lähtevällä bussilla numero 207. Sesimbrassa on kalastajakylän historiaa henkivä söötti keskusta ja ihania hiekkarantoja, mutta paikkakunnan parasta antia ovat mielestäni luontokohteet, joista monista nauttimiseen tarvitsee kuitenkin melkeinpä auton ja mieluiten ainakin pari päivää aikaa tutustua alueeseen kunnolla. Sesimbra sopisikin oikein hyvin esimerkiksi Lissabonista Algarveen suuntautuvan roadtripin ensimmäiseksi pysäkiksi.

sesimbra2
sesi13

Paratiisimaisin biitsi

Turkoosein vesi ja kaunein hiekkaranta löytyy ehdottomasti Ribeiro do Cavalon rannalta Sesimbran keskustan länsipuolelta. Biitsille ei mene tietä saati sitten portaita, joten sinne pääsee ainoastaan jyrkähköä polkua pitkin askeltamalla tai veneellä. Reipas voi kävellä paikalle Sesimbran keskustasta asti, mutta auton tai pyörän voi myös jättää parkkiin N378-hiekkatien varteen. Paikan tunnistaa muista autoista ja infotaulusta. Patikointi rannalle kestää noin 20-30 minuuttia vauhdista riippuen, mutta jo paratiisia kovasti muistuttava näköala polun puolivälistä on pienen reippailun arvoinen, itse rannalle pääsystä puhumattakaan! Hyvät kengät tai vähintään retkisandaalit tulevat polulla tarpeeseen, joten pelkillä flipflopeilla en suosittele tähän irtokivien päällystämään mäkeen lähtemään. Etenkin rannan oikeassa (läntisessä) päädyssä on myös hyviä ja helppoja snorklauspaikkoja, mutta Atlantin veden viileyden vuoksi suosittelen märkäpukua tähän touhuun.

Biitsi on kaikessa upeudessaan täysin luonnontilainen eikä siellä ole mitään palveluita, joten varaa mukaan uikkareiden lisäksi ainakin juotavaa. Roskis löytyy polun yläpäästä, eli tuothan mukanasi ylös kaiken mitä veit alaskin. Rannalla ei ole juurikaan varjopaikkoja, eli oman aurinkovarjon tuominen voi olla fiksu veto – niin ne paikallisetkin tekee. Auringonlaskua täältä ei korkeiden rantatörmien vuoksi pysty näkemään, joten vieraile biitsillä mieluiten aamulla tai keskipäivällä.

sesimbra1

Upein näköala

Vaikka mahtavia maisemia näkee monessakin paikassa, pääsee kaikkein hengästyttävimpiä näköaloja todistamaan Arrábidan luonnonpuiston näköalareitiltä. Tie N379-1 mutkittelee vuorenrinteellä ja alla kimmeltää sininen meri vuosittain muotoa vaihtavine hiekkasaarineen. Setúbalin kaupunki siintää horisontissa ja Tróian hiekkarantojen reunustaman niemimaan luksushotellit casinoineen erottuvat maisemasta. Jos olet onnekas, saatat saada kiikareihisi Sado-joen suiston ja meren välillä uiskentelevan delfiiniparven. Sijaitseepa Arrábida-vuoren rinteillä historiallinen luostarikin. Kaikille James Bond -faneille seuraa myös hyviä uutisia, sillä On Her Majesty’s Secret Service -elokuvaa on aikoinaan kuvattu tällä tiellä. YouTubesta löytyy kyseinen kohtaus, jossa Mrs. Bond kuolee Arrábidalla.

Näköalareitillä on monta pienehköä paikkaa, joihin auton voi pysäyttää maisemien ihastelun ajaksi, mutta virallisempi näköalapaikka on nimeltään Miradouro Portinho da Arrábida, ja se on merkattu esim. Googlen karttaan. Samalla retkellä kannattaa poiketa ainakin Portinho da Arrábidan rannalla (varaudu maksamaan parkkipaikasta kesäaikaan) ja kokeilla kenties jotakin alueen lukuisista patikkapoluistakin. Varo tiellä liikkuvia pyöräilijöitä ja huomaa, että etenkin kesäkaudella jotkut tieosuuksista on muutettu yksisuuntaisiksi.

sesimbra17

Kiinnostavin nähtävyys

Sesimbra hellii historiasta ja luonnosta kiinnostuneita. Cabo Espichelin niemi on vanha pyhiinvaelluskohde pyhimyskultteineen ja pyhättöineen, mutta paikalle kannattaa tulla myös upeiden merellisten maisemien vuoksi. Auringonlaskut täällä ovat ihania ja paikalta löytyy myös kahvio ja kesäisin matkamuistokojuja. Kivenheiton päästä niemennokalta löytyy vieläkin esihistoriallisempi kohde, sillä Pedra da Muan kallioihin on tallentunut dinosaurusten muinaisia jalanjälkiä. Niiden luokse joutuu hieman taittamaan matkaa, mutta paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen, eivätkä maisemat täältäkään tuota pettymystä. Tästä on tulossa uudempikin postaus ihan lähiaikoina!

sesimbra4

sesimbra5

Dinosaurusten jalanjäljillä Pedra da Mualla.

sesimbra6

Paras patikkareitti

Sesimbrasta ja lähialueilta löytyy kaikenlaisia vaellusreittejä tallattavaksi vaikka muille jakaa, mutta Chã dos Navegantesin ja Serra do Riscon polkujen lisäksi tähänastinen suosikkini on kenties ollut kiipeäminen 501 metriin kohoavan Arrábida-vuoren huipulle sen haastavuuden vuoksi. Vuoren korkeimmalle kohdalle Pico do Formosinholle kuitenkin kulkee useampiakin polkuja monesta eri suunnasta, ja me valitsimme tietenkin sen kaikkein vaikeimman pohjoisen puolen reitin, jolla rämmimme vuoren jyrkkää etuseinämää peittävää kivimurskaa ja lohkareita pitkin ylöspäin, mutta saimme palkaksemme järisyttävän upeat näköalat. Itseämme vähemmän tyhmänrohkeille on kuitenkin olemassa myös vuoren samaa puolta kiipeävä helpompi ja selkeämpi (joskin merkkaamaton) polku, tai vuoren takapuolelta eli meren puolelta huipulle etenevä, huomattavasti vähemmän jyrkkä mutta pusikkoisempi reitti. Kiitos monen eri polun, voit vaikka patikoida Picheleirosin kylästä vuoren ylitse aina mainitulle Portinho da Arrábidan rannalle saakka!

Mikäli olet seikkailunhaluinen ja lähdet liikkeelle vuoren pohjoispuolelta, voit jättää auton parkkiin Picheleirosin ja Casais da Serran välissä kulkevan hiekkatien varrelle, mistä lähtee polku ensin ylämäkeen metsään ja myöhemmin vuoren rinteille. Kyseinen metsikkö ei ole niin iso, että sinne voisi eksyä, ja maaston viettämisen takia tiedät aina, missä suunnassa vuori noin suunnilleen on. Helpompi polku kääntyy ennen kivisen osuuden alkamista oikealle. Merkattujen reittien puutteen takia on näitä polkuja hieman hankala neuvoa, mutta Wikilocista löytyy joitakin vaihtoehtoja, jotka voi vaikka ladata kännykkään: Picheleiros – Formosinho – Portinho da Arrábida, tai meren puolelta Arrábidan maisemareitin luostarin luota lähtevä Convento da Arrábida – Formosinho, tai hurjapäille ilmeisesti se sama reitti Pico do Formosinholle, jonka me kiipesimme. Etenkin meren puolelta lähtevälle polulle kannattaa varata pitkähihaiset vaatteet, sillä mikäli polkua ei ole hiljattain kunnostettu, voivat puskien oksat ja piikit raapia ihoa inhottavasti.

sesimbra8 sesimbra12

Antoisin aktiviteetti

Vuokraa kanootti ja lähde Atlantille melomaan! Mikään ei ole parempaa tekemistä kuumana kesäpäivänä kuin kuvankauniiseen rantaviivaan tutustuminen rantakallioiden alapuolelta käsin viileän veden päällä lipuen. Luvassa on turkoosina ja vihreänä välkehtivää vettä, luolia, kirkasvetisiä poukamia ja meren asukkeja, etenkin lintuja ja kaloja – tai jos tuuri käy niin jopa delfiinejä. Rantaudu välillä autiolle rannalle pulahtamaan rantaveteen vilvoittelemaan ja pitämään piknikkiä tai vaikka snorklaamaan.

Kahden hengen kanootteja voi vuokrata noin 35 euron päivähintaan, tai jos yksinään merelle lähteminen jännittää, voit osallistua myös opastetulle retkelle. Niin saat myös parhaiten tietoa alueen ekologiasta ja historiasta. Esimerkiksi Vertente Natural järjestää monenlaisia retkiä Sesimbran ympäristössä, kuten Professor Luiz Saldanha Marine Parkissa tai Arrábidan luonnonpuistossa. Tai jos melominen ei kiinnosta, Atlantin kirkkaita vesiä pääsee kokemaan myös pinnan alta happitankkien kera, surffaten, Lagoa da Albufeiralla leijalautaillen tai vaikkapa deep-water soloing -kiipeillen. Täältä ei tekeminen lopu, ja Portugalin rannikolla kun ollaan, ovat kaikenlaiset veteen liittyvät aktiviteetit sitä parasta antia.

sesimbra11

Mikäli vesiurheilu ei kuitenkaan ole yhtään oma juttusi, niin miltä kuulostaisi viinitilakierros ja viinikellareiden tuotteiden sekä paikallisten torta de azeitãoiden maistelu läheisessä Azeitãon kylässä?

Suussasulavin kahvila

Meloessa tulee tunnetusti nälkä, ja siinä vaiheessa kannattaa suunnata välipalalle Sesimbran kujien suloisiin kahviloihin. Maailman parhaat ja valtavan kokoiset croissantit saa O Melhor Croissant da Minha Rua -kahvilasta (nimi kuuluu englanniksi The Best Croissant of My Street). Tilaa herkullinen voisarvi makealla kananmunista tehdyllä doce de ovos -täytteellä ja valitse kyytipojaksi tietenkin galão eli portugalilainen latte. Tässä on makuhermoja hivelevä, joskaan ei välttämättä maailman terveellisin, aamupala tai kello kuuden välipala. Samoja leivonnaisia saa niin Sesimbran keskustasta osoitteesta Rua Serpa Pinto 30, kuin myös Cotovian kaupunginosasta Liansini-kahvilasta Rua Gil Vicente -kadulta.

Jos taas olet pastel de nata -fani, niin kehoitan suuntaamaan näiden herkkujen perässä Sesimbran linnoituksen takana sijaitsevaan Tomé-kahvilaan. Uunituoreen leivonnaisen kuori rapsahtaa mukavasti hampaissa ja vielä hitusen lämmin täyte suorastaan sulaa suussa! Toméssa voit myös kokeilla caipirinhaa, joka on tehty cachaçan sijasta paikalliseen moscatel-viiniin. Siinäpä erikoinen makuelämys. Vinkki: aurinko paistaa kahvilan ulkopöytiin juuri ennen laskemistaan, eli tämä kahvila on parhaimmillaan myöhään iltapäivällä.

sesimbra7

Houkuttelevin ravintola

Aloha Café on Sesimbran ainoa ja ensimmäinen kasvisravintola ja -kahvila. Mikäli haluat kevyehköä mutta herkullista lounasta tai kaipaat hieman detoxia vihermehun tai yrttiteen muodossa, suuntaa tänne! Luomuruokaan panostava paikka tarjoilee myös erittäin maistuvan kuuloisia vegehampurilaisia, wrappeja, keittoja ja salaatteja, mutta minä en ole niitä vielä koskaan päässyt maistamaan, sillä päivän lounas (6,90 euroa) on aina vienyt kielen mennessään. Kaikki (tai ainakin melkein kaikki, ihan satavarma en ole) ruoka ja juoma on vegaanista. Makeat piirakatkin ovat olleet oikein hyviä. Kahvila on myös sisustukseltaan viihtyisä, voisi jopa sanoa että skandinavialaishenkinen – tästä on tosin luultavasti kiittäminen Ikean kalusteita. Aloha Café sijaitsee Rua Gil Vicente 30B:ssä Santanan kaupunginosassa.

Paikkakunnan paras kalaravintola taas on nimeltään Lobo do Mar. Sen salaisuus on sijainti – ravintola on perustettu taktisesti aivan kalastajasataman viereen Avenida dos Náufragosille, joten ravintolaan ostetaan saaliin parhaat ja varmasti tuoreet kalat heti ensimmäisenä kalastajien rantauduttua. Kalanhajua ei ravintolassa silti tarvitse pelätä, vaikka ravintola ei ulkomuodollaan valtavasti koreilekaan. Tarjolla on konstailematonta, maistuvaa ja tuoretta portugalilaisruokaa, jonka hinta ei päätä huimaa. Voit valita kalasi itse tiskistä, mutta huomaa, että ravintola ei tarjoile juurikaan muita mereneläviä. Niiden maisteluun löytyy omat ravintolansa Sesimbran keskustasta, mutta itse välttäisin rantakadun ravintoloita – pääsääntöisesti korttelin tai parin päässä rannasta sijaitsevat ravintolat kuten Praiamar ovat parempia. Huomioi myös, että lähes kaikki ravintolat sulkevat ovensa lounaan ja illallisen väliseksi ajaksi noin kello 15-19.

sesimbra16-horz

Aloha Cafésta saa herkullisia kasvislounaita.

Aurinkoisin terassi

Sesimbran rantakatu on täynnä mukavia baareja, mutta paras paikka huurteisen nauttimiselle löytyy Tap Housen terassilta Sesimbran linnoituksesta. Voit paistatella auringossa, tuijotella merelle tai tarkkailla hiekkarannan ja rantakadun kulkijoita, sekä tietysti tutustua historialliseen linnoitukseen. Mikään kylän halvin kuppila ei ole kyseessä, vaan hinnat lähentelevät melkein suomalaisia. Tap Housella on kuitenkin sijantinsa lisäksi yksi ehdoton valttikortti: sieltä saa ABC:n eli Arrabida Beer Companyn artesaanioluita. Käsintehtyjen oluiden maistelumenu maksaa muistaakseni 7 euroa, ja mikä parasta, voit ostaa pullon (tai viisi) suosikkioluttasi myös mukaan. Ennen kyseiseen pienpanimoon tutustumista pohdin jo puolivakavissani että pitäisikö ryhtyä panimoyrittäjäksi, jotta Portugaliinkin saataisiin kunnollista juotavaa Sagresin ja SuperBockin rinnalle.

sesimbra3

Sesimbran linnoitus ja Tap House auringonlaskussa.

Bonus: Parhaat bileet

Jos osut paikalle helmikuussa, et voi olla huomaamatta karnevaalien lähestymistä. Rumpujoukkueet harjoittelevat, sambaryhmät valmistelevat värikkäitä fantasia-pukujaan ja kaikki odottavat kevään aloittavia juhlia. Itse karnevaalien pärähdettyä käyntiin kylän rantakatu palmurivistöineen muuttuu tanssitantereeksi: kadulla sambataan, soitetaan musiikkia ja syödään paahdettuja kastanjoita. Vaikka itse kulkueeseen ei osallistuisi, on pukeutuminen silti suotavaa. Vaikka meininki on kotikutoisempi, ei tunnelma jää näissä bileissä kovin kauaksi Riosta!

sesimbra9
sesimbra13

Majoituksesta en valitettavasti osaa oikein sanoa juuta enkä jaata, mutta sitä löytyy leirintäalueista aina rannalla sijaitseviin spa-hotelleihin ja vuokra-asuntoihin saakka. Suosittelen toki vuokraamaan meidän talon ihanalta maatilaltamme, niin kauan kuin se vielä pysyy vuokrauskäytössä! Voipi nimittäin olla, että jossain kohtaa hilaamme itsemme sinne ihan oikeastikin asumaan.

Ehkäpä joku ottaa näistä vinkeistä vaarin ja lähtee tutustumaan Sesimbraan, sillä en usko, että sieltä on edes mahdollista lähteä pettyneenä pois. Siitä pitävät huolen upeat luonnonmaisemat, kalastajakylän pikkukujat ja mukavat ihmiset. Tämä on muutenkin siitä kiva paikka, että eri tavoin kuin Algarvessa, turisteista ei ole ruuhkaa mutta heihin, enimmäkseen ranskalaisiin ja espanjalaisiin, on silti totuttu. Tervetuloa, bem-vindo!

sesimbra14


In English: Our hometown in Portugal, Sesimbra, is just the perfect place. Only 30 kilometers from Lisbon, it has pristine nature, breathtaking scenery and delicious food. The best beach of them all is called Ribeiro do Cavalo, where you need either to hike for some 20-30 minutes or arrive by boat. The most amazing views can be found in Serra da Arrábida, where you can drive on the same scenic route as James Bond in the film On Her Majesty’s Secret Service. The most interesting sightseeing can be done at Cape Espichel, where history of holiness meets the views over the high cliffs. There are also some dinosaur footprints close by. The most rewarding hiking route goes up the mountain Arrábida, to Pico do Formosinho at 501 meters. On the mountain there are several paths to choose from, not to mention the amount of trails in the area. The most epic activities are related to water – canoeing, diving, surfing, deep-water soloing, kite surfing, coasteering… you name it. And don’t forget swimming and snorkeling at the shallow beach waters.

The most delicious croissants can be found at the cafeteria called O Melhor Croissant da Minha Rua, and the best cream custard tarts (pastel de nata) from Tomé situated behind the fortress. In the fortress itself there is a terrace, which is the best spot to try some locally brewed beers. When you get hungry from all the hiking and paddling, head to Aloha Café for mouthwatering vegan lunch, a hamburger or a green smoothie, and for dinner try the freshest fish at Lobo do Mar, situated just across the street from the fishing harbor. If you visit Sesimbra in February, you get to take part to the colorful celebrations of Carnival. I cannot tell much about accommodation, but there are plenty of options. Or just ask me about the house we are renting! Welcome, bem-vindo!

Mainokset

42 kommenttia artikkeliin ”Sesimbran parhaat: 8+1 matkavinkkiä

 1. Hieno kooste tämä! Teillä on niin kovasti monipuolisempaa tämä matkailu kuin meillä! 😀 Joskus voisi ehkä hillitä vuorten tuijotteluaan ja kadota vaikkapa noihin katukuppiloihin metsästämään herkullisinta croissanttia. 🙂

  Tykkää

  • Voi kiitos! No mutta hei, jos viettää samassa paikassa kuukauden tai ylikin, niin kyllä siinä jo pakostakin tulee muutkin jutut tutuiksi kuin vuoret ja muu luonto – vaikka niille tietty tulee suunnattua ensimmäiseksi. 😀 Eikä kovin moni juttu vuoria voitakaan!

   Liked by 1 henkilö

  • Hauska kuulla että kiinnostaa, Sesimbra on niin ihana! 🙂 Ja siellä taitaa olla vähemmän porukkaa kuin Cascaisin suunnalla. Erilaisia majoituksia löytyy kyllä hyvin, villoja ehkä enemmän vähän kauempaa rannasta, mutta kyllä niitäkin on. Meidän talo taitaa olla useammalle perheelle liian pieni (4 makuuhuonetta), ja uima-allastakaan ei vielä ole. 😀

   Tykkää

 2. Tämä menee kirjanmerkkeihin, sillä Sesimbra on omalla to do listalla yhdistettynä Lissaboniin, jossa olen käynyt vain päiväseltään ja paluu on houkutellut!

  Algarvesta tykkäsin maisemiltaan, mutta Albufeirassa hulinoivista briteistä en sitten niinkään. 😀 Hyvä tietää, että Sesimbrassa matkaajat ovat pääosin ranskalaisia ja espanjalaisia, taitaa fiilis olla hieman erilainen!

  Todella hyviä vinkkejä, kiitos!

  Tykkää

  • Paluu Portugaliin houkuttelee aina ❤ Onpa kiva kuulla että Sesimbra on herättänyt kiinnostusta jo ennestäänkin! 🙂 Bilettävät britit eivät tosiaan ole lemppariseuraa yhtään missään, mutta onneksi heitä ei Sesimbrassa näy – hyi mikä ajatuskin. 😀 Enimmäkseen siellä näkee tosiaan matkalaisia lähempää, ehkä jokusen saksalaisenkin asuntoautoineen.

   Tykkää

  • Ei ihme että Sesimbra on vienyt palan sydämestäni! Ja miehen sydämestä vielä isomman, onhan se onnenpekka tuolta kotoisin. Oih, jollekin ihanalle salaiselle rannalle voisi kyllä lähteä hetkeksi täältä lumituiskusta ❤

   Tykkää

 3. ”Opiskelimme” hiukan Portugalia talvipakokokeilua miettiessämme ja meille kerrottiin, että Lissabonin seutu on sateisempi ja viileämpi talvella kuin Algarve, joten päädyimme sitten lopulta sinne, Albufeiraan viikoksi ja Taviraan toiseksi. Algarve on todella rauhallista seutua talvella, joten Lissabonin seutukin voisi olla kiinnostava, mutta toisaalta ei Algarvessakaan turhan lämmintä tammikuussa ollut, vaikka aurinkoista olikin, mutta mitenkähän sitten mahtaisi Lissabonin seudulla olla …

  Tykkää

  • Teidän talvipakonne vaikuttikin tosi mukavalta. 🙂 Joulun aikaan Algarvessa oli samat lämpötilat kuin Lissaboninkin seudulla, noin 17 astetta. Normaalisti etelässä voi olla asteen-pari lämpimämpää, mutta ei niissä lämpötiloissa kovin suuria eroja ole. Pohjois-Portugaliin verrattaessa ehkä enemmän? Normaaleina vuosina Lissabonin seudulla tosiaan sataa talvella aika paljon, mutta se on tuurista kiinni. Tänä vuonna oli niin hyvät kelit että päästiin suojaisalla rannalla ihan uimaankin! Algarvessako ei yleensä sada paljoa talvellakaan? Siellä taitaa maastokin kyllä olla kuivempaa.

   Tykkää

  • Mies on Portugalista kotoisin ja perheensä asuu siellä, eli kai se ihan pysyvä koti on! Asutaan itse vielä Suomessa opintojen takia, mutta ajateltiin muuttaa sinne lähitulevaisuudessa, kun hänen isovanhempiensa talokin on sopivasti tyhjillään. 🙂 Pidän peukkuja että pääset Portugaliin, se on vaan niin ihana!

   Tykkää

  • Ihminen tarvitsee edes tällaista virtuaaliaurinkoa, jos oikeaa aurinkoa ei ole tarjolla! Onpa ikävää jos siellä on satanut vettä, täällä Keski-Suomessa onneksi on sentään lumet pysyneet maassa tähän asti.

   Tykkää

 4. Näyttää tosi hienolta! Portugal kiinnostaa ihan tosissaan. Vasta on Lissabon (ja Madeira) nähtynä, mutta oli kiinnostavaa ja ruoka oli niin hyvää! Tämä vinkki menee korvan taakse. Ei yhtään hullumpi idea voisi olla vaikkapa roadtrippailla tuolla.

  Tykkää

 5. Äh, harmi, että Sesimbran aluetta kunnolla kolutakseen tarvitsee auton, meidän matkaseurueesta kun ei kellään (ainakaan vielä) ole autoajokorttia. Tai ehkäpä skootteri riittäisi? Upeita maisemia joka tapauksessa!

  Tykkää

 6. Paluuviite: Pedra da Mua – dinosaurusten jalanjäljillä Portugalissa | Vida de Estrada matkablogi

 7. Kiitos tästä kirjoituksesta! Sen innoittamina vietimme pääsiäisviikon Sesimbrassa. Paikka on kyllä erinomainen lomakohde, rauhallisempi kuin Cascais-Estoril-alue.
  Lissabonin lentoasemalta metrolla Praça da Espanhalle ja siitä bussilla 207 tai 260 Sesimbraan. Helppoa.
  Sesimbrassa kysyimme turisti-infosta patikkareittejä (infopiste on keskustassa rantalinnoituksen sisäpihalla). He soittivat retkioppaalle ja kysyivät, mitä on tarjolla ja mitä maksaa. Koko päivän retki yhteensä 3 maisema- ja luontokohteeseen Sesimbran itä- ja länsipuolella maksoi meiltä kahdelta yhteensä 50 € – hintaan sisältyi autokyydit, opastus patikkapoluilla, pienet eväät, juomavettä ja aurinkovoidetta. 🙂
  Omin päin teimme n 12 km patikkakierroksen kaupungin takana olevalle linnavuorelle. Tälle reitille saimme opaskartan turisti-infosta.

  Tykkää

  • Onpa hauska kuulla että juttu innoitti teidät juuri Sesimbraan! Se on kyllä niin kiva paikka ja hyvällä sijainnilla, helposti tosiaan pääsee Lissabonista. 🙂 Ei ollut pahan hintainen patikkaretkikään teillä! Missä kaikkialla kävitte oppaan kanssa – Arrábidalla varmaan ainakin?
   Hyvä pointti myös tuo turisti-infon sijainnin mainitseminen. Linnavuorelta on myös hienot näköalat 🙂 Voisi itsekin joskus käydä siellä jalan.

   Tykkää

   • Arrábidalla Praia de Alpertuche. Länsipuolella Praia do Rio da Praia do Meco ja vaikeapääsyinen Praia da Baleeira.
    Arrábidan huipulla emme käyneet – opas ehkä halusi valita ensikertalaisille hieman helpompia kohteita. Patikkapäivän jälkeen hän sanoi, että kyllä Arrábidakin olisi onnistunut meidän kanssamme, joten seuraavalla kerralla kapuamme sinne, joko oppaan johdolla tai omin päin.

    Tykkää

   • Sieltä vuoren huipulta on hienot näkymät, mutta eivät nuo rannatkaan varmasti pettymyksiä tuottaneet. 🙂 Me yövyimme kerran Baleeiralla, menimme sinne kanooteilla ja veneellä, kun mies työskenteli turistioppaana Vertente Natural -firmassa ja pääsin mukaan ”töihin” istuen veneessä asiakkaiden laukkujen ja ruokien ym. kanssa. 🙂 Alpertuche onkin vielä tarkistamatta!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s