Turvallisuus Brasiliassa

Onko Brasiliaan turvallista matkustaa? Yleinen mielikuva Latinalaisesta Amerikasta ja Brasiliasta on yleensä jokseenkin turvaton. Minulta on toivottu postausta Brasilian turvallisuudesta, josta ei monellakaan täällä päin käymättömällä ole kuin häilyväinen käsitys. Olen myös kuullut monelta taholta, että matkustaminen Brasiliaan tai Latinalaiseen Amerikkaan ei juuri kiinnosta, koska alue koetaan turvattomaksi. Mutta perustuuko tuo mielikuva median luomaan harhakäsitykseen, vai onko se totista totta? Kannattaako Etelä-Amerikan helmet jättää näkemättä, koska pelottaa?

Faktat tiskiin

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa Brasilian turvallisuustilanne rankataan luokkaan ”noudata tavanomaista varovaisuutta”. Suurten kaupunkien rikollisuudesta varoitetaan, ja mielenosoituksia sekä pimeällä liikkumista kehotetaan välttämään. Rikollisuutta esiintyykin erityisesti suurkaupungeissa ja niiden faveloissa, ja se saa matkustustiedotteessa yhtä paljon palstatilaa kuin trooppiset taudit. Rikollisjengien ja poliisien aseellisia yhteenottoja väitetään tapahtuvan vain Rio de Janeirossa ja São Paulossa, mutta ne voivat tiedotteen mukaan ulottua myös turistialueille. Muuten ongelmana ovat lähinnä ryöstöt ja varkaudet. Nämä kohdistuvat usein ammattirikollisten toimesta samalla mitalla niin paikallisiin kuin turisteihinkin ja tapahtuvat usein ilta- ja yöaikaan (lähde).

Vertailin Brasilian matkustustiedotetta joihinkin suomalaisten suosimiin Euroopan ulkopuolisiin maihin, ja se on mielestäni aika samaa luokkaa kuin esim. Venäjän tai Thaimaan matkustustiedotteet. Toki maissa on erilaiset riskit, mutta noin yleisellä tasolla vaikuttaa aivan yhtä riskaabelilta matkustaa Thaikkulaan tai rajanaapuriin kuin Brasiliaan. Moniko jättää lähtemättä Phuketiin terrorismin pelossa, tai Pietariin ryöstön ollessa uhkatekijä? Vilkaisin myös Indonesian ja Kambodzan tiedotteita, mutta näissä maissa matkustaminen on Ulkoasiainministeriön mielestä vaarallisempaa kuin Brasiliaan matkustaminen.

safety-map-world

SOS Internationalilta taas löytyy ylläoleva kartta, josta voi tarkastella maailman maiden matkustusturvallisuutta. Vaihtoehtoina on Travel Security Risk, Medical Risk sekä Road Safety Risk. Ensimmäisessä kategoriassa Brasilia kuuluu Medium-luokkaan, eli matkustusriskit ovat maailman keskitasoa. Samaan luokkaan kuuluvat esimerkiksi Etelä-Afrikka, Venäjä, Ukraina (Krim poisluettuna), Kosovo, Saudi-Arabia, Meksikon ja Intian rauhallisimmat alueet, Nepal, Mongolia, Indonesia, Kambodza, osa Marokkoa ja Laosia sekä Filippiinit. Jos olet käynyt joissain näistä maista tuntematta oloasi turvattomaksi, niin luultavasti matkustat myös Brasiliassa rauhallisin mielin. Kaikkein turvallisimpaan luokkaan ovat muuten päätyneet ainoastaan Pohjoismaat, Sveitsi, Luxemburg sekä Slovenia.

Jos tarkastellaan Brasiliaa Latinalaisen Amerikan sisällä, niin turvallisuus tai sen puute on edelleen keskitasoa. Alueelta löytyy niin korkean kuin matalankin matkustusriskin maita. Ensimmäisiä ovat mm. Venezuela, Honduras, El Salvador ja isot osat Meksikoa. Matalan riskin maihin taas lukeutuvat Costa Rica, Panama, Ecuador, Chile, Argentina, Paraguay ja Uruguay. Viimeinen tuntuu olevan varsinainen lintukoto, mikäli brasilialaisten puheita on uskominen. Itse olen matkustanut Hondurasissa ja käynyt pikaisesti El Salvadorissa sekä Meksikossa, ja uskallan väittää Brasilian olevan näitä huomattavasti turvallisempi ja muutenkin kehittyneempi maa.

brazil66

Ipaneman rannalla Riossa.

Matkaoppaita julkaisevan Rough Guidesin nettisivuilla sanotaan, että vaikka Brasilian maine jokseenkin vaarallisena maana ei ole aivan tuulestakaan temmattu, on se silti yleensä liioiteltu. Erityistä valppautta kehotetaan noudattamaan Riossa, Salvadorissa ja Recifessä. Ryöstöjä tapahtuu eniten isoissa kaupungeissa, mutta maaseudulla ja pienissä kaupungeissa ei juurikaan. Brasilian virallisen turismisivun mukaan suurin osa maahan saapuvista turisteista ei kohtaa mitään ongelmia.

Yksin matkustaville naisille maa ei ole sen turvattomampi kuin muutkaan. Vaikka Brasiliakin kuuluu ns. latinomachokulttuurin piiriin, on machoilu täällä enemmän pinnan alla kuin joissakin muissa Lattariamerikan maissa. Brassimiehet (ja varmaan naisetkin) tunnetaan flirtistään ja yökerhoissa iskuyritykset voivat kuulemma olla todella ihollekäyviä, mutta viekoittelijat uskovat kyllä kun kieltäytyy kohteliaasti. Sen sijaan drinkeistään kannattaa baareissa pitää huolta, sillä tyrmäystippoja harrastetaan täälläkin. Mitään huutelua saati muuta ahdistelua ei ole tullut kadulla vastaan edes tällaiselle vaaleaverikölle.

brazil7

Perusnäkymä Rio de Janeirossa. Vaaran voi suorastaan aistia!

Liikenneriskit

Liikenne on usein arvaamatonta ja kaupungeissakin nopeudet voivat olla korkeita. Olen monesti todistanut punaisia päin ajoja, ja erityisesti moottoripyörät kaahaavat välillä kuin mielipuolet. Paikalliset juoksevat kadun yli milloin mistäkin välistä, mutta kannattaa katsoa moneen kertaan molempiin suuntiin, ennen kuin lähtee ylittämään katua. Autoilijat ajattelevat aina olevansa etuajo-oikeutettuja.

Valtateillä tapahtuu välillä sekopäisiäkin ohituksia, joten mikäli aiot vuokrata auton, varmistu että kuskilla pysyy pää kylmänä. Vilkkua ei useinkaan käytetä, vaan kaistoja saatetaan vaihtaa ilman vilkkua eteen kiilaten. Suurimmat tiet ovat usein hyväkuntoisia, mutta pienemmillä maanteillä saattaa olla isoja kuoppia ja hiekkateillä voi joutua köröttelemään todella hitaasti tien huonon kunnon takia. Ajonopeudet sentään pysyvät yleensä melko maltillisina. Vuoristoisilla tieosuuksilla kannattaa varautua hitaasti eteneviin rekkajonoihin ja näiden välissä vaarallisesti ohitteleviin henkilöautoihin. Autoryöstöjä sattuu silloin tällöin, mutta enemmän suurten kaupunkien liikennevaloissa.

brazil5

Valtatiet ovat hyvässä kunnossa.

Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan ”linja-autoilla matkustettaessa tulee huomioida ryöstetyksi tulemisen riski.” Tästä ei kuitenkaan ihan tule selväksi, että missä vaiheessa ja millaisissa linja-autoissa tämä riski on olemassa. Ilmeisesti turistibusseissa, joihin on kohdistunut joitakin yksittäisiä ryöstöjä. Taskuvarkauksia esiintyy kaupunkiliikenteessä etenkin ruuhka-aikaan. Riossa ja São Paulossa metro on busseja turvallisempi ja kätevämpi kulkuväline. Yleisesti ottaen pitkän matkan linja-autoja pidetään turvallisena matkustusmuotona ja ne ovat moderneja ja turvavöin varustettuja, samaa tasoa kuin Suomenkin bussit ellei jopa parempia.

Viralliset taksit ovat Brasiliassa hyvin turvallisia ja mittarein varustettuja. Taksin voi tilata kännykkäsovelluksella tai soittamalla, ja lisäksi on tietysti taksitolppia ja vapaan taksin voi viittoa myös lennosta. Uber toimii Brasiliassa myös oikein hyvin.

brazil3

brazil4

Syrjäisillä pikkuteillä saattaa tulla vastaan mitä tahansa. Tässä ajellaan Chapada Diamantinan kansallispuistossa.

Omat kokemukset

Itse kuulun siihen enemmistöön, joka ei ole nähnyt tai kokenut minkäänlaista rikollisuutta (huumeidenkäyttöä lukuunottamatta) näiden lähes neljän Brasiliassa vietetyn kuukauden aikana. Minulla on ollut joka paikassa aivan turvallinen olo, myös Riossa ja yksin Copacabanalla. Kukaan taksikuski, myyjä tai muu vastaava ei ole yrittänyt vedättää. En ole nähnyt edes taskuvarasta kadulla. Sehän ei silti tarkoita, ettei niitä olisi. Kämppäkaverini näki juuri eilen näpistysyrityksen, jossa kännykkä meinasi lähteä varkaan matkaan täällä Curitibassa. Aikaisemmin syksyllä kaverini taas todisti suositussa baarissa ampumavälikohtausta, jossa rikollisuuteen itsekin sekaantunut uhri kuoli ja yksi sivullinen haavoittui jalkaan. Baari sijaitsi huumekauppiaiden suosimalla aukiolla, joka tiedetään kaupungin vaarallisimmaksi paikaksi yöaikaan.

Yksi kuumotus on kuitenkin tielleni osunut – ihan kirjaimellisesti. Pantanalin kosteikkoalueelta ulos matkustaessamme tiepoliisi pysäytti automme alkaen tivata majapaikan kautta järjestetyltä kuskiltamme, että miten hän voi kyytsätä turisteja olematta virallinen taksi. Passit lähtivät poliisin kopperoon, kun samalla minulta sekä toiselta suomalaistytöltä kyseltiin maksamaamme kyydin hintaa. Oma naamani oli varmaan valahtanut valkoiseksi ja sain vain änkytettyä jotain että ”hmm, paljonkohan se nyt onkaan realeissa… öömmh…” yrittäessäni keksiä sopivaa summaa, mutta kaverini tajusi valehdella kirkassilmäisesti, että maksoimme kuskille sellaiset 50 euroa ja vieläpä tilisiirtona. En tiedä oliko poliisilla mitään käsitystä paljonko summa oli realeissa, mutta ilmeisesti viisikymppiä kuulosti tarpeeksi alhaiselta hinnalta. Oikeastihan me maksoimme 11-12 tunnin automatkoista huomattavasti enemmän ja käteisellä, mutta sitä herra poliisi ei ikinä saanut luojan kiitos selville. Lopulta saimme jatkaa matkaa ilman lahjusten maksamista.

brazil1

Favela Salvadorissa.

Johtopäätökset turvallisuudesta

Brasilia ei ole niin turvaton maa kuin yleinen mielipide sanoo. Täällä on omat riskinsä, mutta kyllä tänne uskaltaa matkustaa aivan hyvillä mielin. Suurkaupunkien ulkopuolella on hyvinkin turvallista, ja täällä riittää kolonialismin aikaisia pikkukaupunkeja, rantakohteita ja etenkin upeaa luontoa koluttavaksi ilman kuumottelua ryöstön kohteeksi joutumisesta. Eikä niissä isoissa kaupungeissakaan välttämättä mitään tapahdu. Omalla käytöksellä riskit saa minimoitua, ja todennäköisesti reissusta saa nauttia ilman ongelmia. Mikäli huono mäihä käy kohdalle ja joutuu ryöstetyksi, niin missään nimessä ei kannata tapella vastaan. Menetät ehkä lompakkosi ja kännykkäsi, mutta mitään sen vakavampaa tuskin tapahtuu. Ja niin valitettavaa kuin se onkin, näitä sattuu aivan joka puolella maailmaa missä on köyhyyttä ja sosiaalisia ongelmia. Brasiliasta on muutaman viime vuosikymmenen aikana tullut talouskasvun myötä teollisuusvaltio, jonka sosiaalisektori on jäänyt kehitysmaan tasolle ja iso osa kansasta on jäänyt globalisaation hedelmien ulkopuolelle. Jotkut näistä ottavat rikollisuuden selviytymisstrategiakseen ja keinoksi tehdä rahaa.

Terrorismi on Brasiliassa virallistenkin tahojen mukaan epätodennäköistä. Oma mielipiteeni on, että Brasiliassa on suurempi riski joutua auton yliajamaksi kuin joutua ryöstetyksi saati sitten pommituksen uhriksi. Jokaisen turvallisuuden tunne on erilainen ja jokainen tekee tietysti omat johtopäätöksensä haluamastaan turvallisuustasosta, mutta ei Brasilia ole todellisuudessa sen vaarallisempi kuin monet Aasiankaan maat. Omasta mielestäni riskit eivät ole niin suuria, että jättäisin matkustamatta vain kaupunkirikollisuuden takia. Niin kuin näkyy, on tätä maata kierretty tässä vajaan neljän kuukauden aikana ihan kiitettävästi.

fb-safety-in-brazil

Ylläoleva Facebookista jonkin aikaa sitten bongattu keskustelu summaa aika hyvin omankin mielipiteeni turvallisuusasioista: 99% Brasilian massiivisesta pinta-alasta on aivan turvallista seutua, ja kenties 1% tai alle vaarallista. Kuten kommentissa todetaan, tällaisia paikkoja löytyy erittäin monista isoista kaupungeista. Brasiliassa vaikemmaksi asian tekee se, että favelat saattavat sijaita lähellä turistien suosimia kohteita, jolloin rikollisten on helppo iskeä niihinkin. Jos tämä pelottaa, niin jo Rion ja São Paulon väliin jättämällä karsii aika huolella riskejä joutua ryöstetyksi. Eikä sillä, että kaikki faveloiden asukkaat olisivat rikollisia. Suurin osa on aivan tavallisia ihmisiä.

brazil2

Turvallisuusvinkit Brasiliaan

Miten reissaajan sitten kannattaa varautua, kun uhkakuvista on päästy yli ja lennot Brasilian ihmeitä kokemaan on buukattu?

Tee nämä:

 • Jätä passi ja muut arvotavarat majapaikan tallelokeroon. Pidä siellä myös toinen kortti, mikäli ensimmäinen katoaa.
 • Pidä lompakossa vain sen verran käteistä, mitä päivän aikana tarvitset. Kortti kelpaa lähes joka paikassa. Pidä kuitenkin jonkin verran käteistä mukanasi, koska mahdollinen ryöstäjä ei halua lähteä aivan tyhjin käsin paikalta.
 • Jos lähdet kävelymatkaa pidemmälle majapaikastasi, piilota esimerkiksi rintaliiveihin tai kenkään tarpeeksi rahaa, jotta pääset ryöstönkin sattuessa takaisin hotellille. Pidä rahan kanssa myös lappu, jossa on tärkeät puhelinnumerot ja osoitteet.
 • Pysy valppaana kaupungilla kävellessäsi ja huomioi mitä ympärilläsi tapahtuu, erityisesti jos sinulla on puhelin kädessä. Jos huomaat jonkun lähestyvän sinua, pidä katse tiukasti hänessä ja näytä, että olet nähnyt tyypin. Pieni tuijottaminen on täällä ihan ok. On hyvä myös vilkaista välillä selän taakse, ettei kukaan ole lähtenyt seuraamaan.
 • Yritä sulautua massaan. Shortsit, t-paidat/topit ja flipflopit ovat hyvä asuste kaupungilla ja rannoilla, kylmemmissä lokaatioissa farkut ja lenkkarit tai tennarit. Näin et herätä epätoivottua huomiota.
 • Ruuhkaisissa paikoissa voi olla hyvä idea kääntää reppu etupuolelle, etenkin jos paikallisetkin tekevät näin.
 • Pidä huoli tavaroistasi. Älä jätä tavaroitasi vahtimatta Rion uimarannoilla, vaan mene uimaan vuorotellen reissukaverisi kanssa. Jos olet yksin liikenteessä, laita laukkusi muovipussiin ja pitele veden yläpuolella, niin voit käydä kastautumassa. Näin jotkut paikallisetkin tekevät. Voit myös pyytää rantabaaria pitämään tavaroita tallessa.
 • Yritä kysellä hotellisi respasta, onko alueella mitään normaalia vaarallisempia katuja tai paikkoja, joita tulisi välttää.
 • Automaatilla asioidessasi ole erityisen tarkkana. On parempi nostaa rahaa pankkien tai ostoskeskusten sisällä olevista automaateista.
 • Jos jotain sattuu, käänny ensisijaisesti turistipoliisin puoleen. Mikäli sellaista ei ole, etsi käsiisi siviilipoliisi (polícia civil). Polícia militar on viimeinen vaihtoehtosi. Huomioi, että rikoksen raportoinnissa saattaa hyvinkin vierähtää kokonainen päivä hitaan byrokratian takia.
 • Katuja ylittäessäsi ole varovainen ja katso aina molempiin suuntiin.
 • Huomioi, että paikallisetkaan puhelinliittymät eivät useinkaan löydä signaalia maaseudulla ja luonnossa.
 • Muista, että brasilialaiset ovat hyvin ystävällisiä ja kohteliaita, ja koskettamiskulttuuri on vahvasti läsnä. Todennäköisesti sinulle kadulla juttelemaan tulevalla, siistillä ja englantia puhuvalla tyypillä on aivan puhtaat jauhot pussissa ja hän haluaa vain auttaa. Lentokentillä ole kuitenkin varuillasi tällaistenkin henkilöiden kanssa.

Älä tee näitä:

 • Älä ota matkalle mukaan mitään, mistä et missään tapauksessa voisi luopua. Itse en ole tätä ohjetta noudattanut, koska tällainen esine on kamerani, mutta kuka nyt ilman kameraa reissuun lähtisi? Jos mahdollista, ota vanha läppäri ja kännykkä uutuuttaan kiiltelevien sijaan.
 • Älä kanna kaupungilla mukanasi mitään ylimääräistä. Mielestäni repun tai laukun voi kuitenkin hyvin ottaa mukaan. Älä myöskään kanna kameraa kaulassa, vaan laukussa piilossa.
 • Älä näytä muutenkaan rikkaalta. Jätä kalliit kellot, korut ja merkkilaukut mieluummin kotiin.
 • Älä kävele pimeillä ja autioilla kaduilla myöhään illalla tai yöllä, esimerkiksi 21-22 jälkeen. Pimeällä taksi on aina turvallisempi, mutta alkuillasta on usein ihan ok myös kävellä tai mennä bussilla.
 • Jos huono tuuri käy ja joudut ryöstön kohteeksi, älä missään nimessä tappele vastaan. Ryöstäjät ovat usein aseistettuja ja ovat myös käyttäneet aseitaan kohdatessaan vastarintaa. He haluavat sinulta vain arvotavarasi ja rahasi siististi ja nopeasti, eikä henkesi riskaaminen ole sen arvoista.
 • Älä rupea vainoharhaiseksi. Kodittomat, katukerjäläiset ja -kaupustelijat eivät yleensä ole vaarallisia, ja uskovat jos kieltäydyt kohteliaasti.

Tulipas pitkä vinkkilista, mutta suurin osa näistä tietysti pätee ihan missä päin maailmaa tahansa. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, eikä turhaan kannata kuumotella. Minulla on ollut aivan turvallinen olo jokaisessa paikassa ja joka puolella maata. Yksin pimeällä käveleminen kaupungilla arvelutti aluksi, mutta siihenkin on jo tottunut. Mainittakoon, että kyllä se vähän pelottaa Suomessakin, joten tämä ei välttämättä kerro mitään Brasiliasta. Jos köyhempi pohjoinen arveluttaa, niin rikas eteläinen Brasilia voi olla hyvä reissukohde! Maa on joka tapauksessa niin iso, että joka paikkaan harvoin ehtii yhdellä reissulla. Myös turvallista naapurimaata Argentiinaa ja Chileä kannattaa harkita ekoiksi Lattarikohteiksi.

brazil8

Riossakaan ei pelottanut.

Minusta pelon ei pitäisi estää ketään matkustamasta paikkoihin, joissa todennäköisesti nauttisi ja oppisi uutta. Toki järki kannattaa pitää kädessä eikä lähteä niille oikeasti vaarallisille alueille kuten kriisien ja sotien keskelle, mutta pelkkä turvaton maine ei välttämättä ole totta eikä yksittäisiä vaarallisia alueita tuijottamalla saa kattavaa kuvaa koko maasta ja sen yleisestä turvallisuustilanteesta. Mistä sitä voi muutenkaan tietää ennen kuin menee ja kokeilee itse, että tuntuuko tämä paikka juuri minusta turvattomalta? On ihmisiä, jotka pelkäävät liikkua Helsingin keskustassa yöllä, ja on toisia, joita ei pelota missään. Omat rajat on tärkeintä tietää, ja joskus niitä voi olla ihan hyvä myös rikkoa. Niinhän sitä sanotaan, että elämä alkaa vasta mukavuusalueelta ulos astuessa.

Life begins at the end of your comfort zone.

Onnistuinko antamaan selkeämmän kuvan Brasilian turvallisuustilanteesta? Entä onko maassa käyneillä muuta vinkkiä listan jatkoksi? Vielä olisi muutama päivä aikaa joutua ryöstetyksi (haha, sormet ristiin), joten katsotaan miten käy!

Seuraa reissujani reaaliajassa Instagramissa, tai liity blogin lukijaksi Facebookissa, Bloglovin’issa tai Blogit.fi:ssä!


In English: Safety in Brazil is a frequent question of interest as it tends to have a reputation of not-so-safe destination. I have heard from various people that they are not interested in traveling in Latin America, because they feel that it’s not safe. But is this true? Of course there are crime ridden areas in Brazil, but perhaps 99% of it is totally safe. Crime is present mainly in big cities such as Rio de Janeiro and São Paulo, but in the towns, countryside and nature it is usually very safe. And which big city wouldn’t have its problems? Here the main risk is due to the sometimes close presence of favelas to touristy areas, which gives easy access for the criminals. However, most tourists arrive and leave Brazil without any kind of trouble. And if you would run into a problem, it would most likely be a robbery or a simply theft. In the end you would lose your valuables that you are carrying, but nothing would probably happen to yourself, if you don’t resist. And you should never try to resist or fight with the mugger.

That being said, I have never felt unsafe in any place here, not even in Rio, nor have I seen any crime happening. I hope that people wouldn’t let fear stopping them from traveling to places that they would otherwise enjoy. The reputations are sometimes exaggerated, and one cannot know how safe they will feel if they never try. That’s what they say, life begins at the end of your comfort zone.

Follow my trip in real time on Instagram, or become a blog reader on Facebook or Bloglovin’!

31 kommenttia artikkeliin ”Turvallisuus Brasiliassa

 1. Kiitos tästä! Pakko myöntää että mulla on ollut Brasiliasta aika mustavalkoinen todennäköisesti median lietsoma kuva 😀 Mulla ei etelä-Meksikossa tai noissa parissa kaakkois-Aasian maassa mitkä mainitsit koskaan tullut edes mieleen että siellä voisi olla peloissaan eli todennäköisyydet sille että Brasialassa pelottaisi matkustaa on ilmeisesti aika pienet. Mulla kyllä taitaa olla suhteellisen matala pelkotoleranssi muutenkin ja ainoat paikat mitkä oon turvallisuuden takia skipannut on El Salvador ja Honduras. Olishan sielläkin voinut varmaan aika hyvillä mielen lähteä vartioiduille surffirannoille tai paratiisirannoille pyörimään, mutta ei jotekin iskenyt.

  Tykkää

  • En vaan pysty edes kuvittelemaan että jotakuta oikeasti pelottaisi matkustaa täällä. 😀 Enemmän mua etelä-Meksikossa kuumottelisi, vaikkei sielläkään mitään pelättävää ole. Mutta ihan jo jos vertaa vaikka kansainvälisiä rajanylityksiä, niin Guatemalan ja Meksikon raja oli aika huhhuh-osastoa, kun täällä Brasilian ja Argentiinan raja oli erittäin siisti, moderni ja toimiva. Kävelin siitä jopa joskus 22 aikaan illalla yli ihan hyvin mielin.

   Hondurasissakin on ne tietyt kaupungit jotka pitäisi skipata (itsehän en näin tehnyt, vaan pääkaupungissa yövyttiin ja San Pedro Sulassakin piti vaihtaa bussia), mutta enemmän siellä oli ihan rauhallisia ja harmittomia paikkoja. Tein sukelluskurssin juuri Utilan paratiisisaarella mutta reissattiin myös mantereen puolella rannikolla. Typeräähän se sinne San Pedro Sulaan oli mennä edes bussia vaihtamaan, eikä se pääkaupunkikaan nyt niin mukava kokemus ollut. San Salvadorista puhumattakaan! Siellä vähän pelotti.

   Tykkää

 2. Asiaan vaikuttaa varmasti se että sinä olet liikkunut sielläpäin miehesi kanssa, eikö niin?

  on myös hyvä ottaa huomioon että asia voi olla Täysin erilaista sinkkunaismatkailijoille, eli jos vaikka sinkkumatkailija luulee että voi rauhassa liikkua keskellä yötä Brasiliassa voi erehtyä ja pahasti. Joten tästä sai nyt vähän sellaisen kuvan että olisi kaikille turvallista. Se on aina turvallisempaa jos nainen liikkuu miesseurassa ulkomailla, kuin se ettei liikku. Minulla on kokemusta esim. etelä-Italiasta jossa jotkut miehet tulee melkein iholle kii iskemään jos liikkuu yksin, kun taas jos liikuin veljeni kanssa kukaan ei kehdannut edes huuta tai viheltää SIsilaissa. Joten väittäisi että myös Brasiliassa ja muualla se vaikuttaa erittäin suuresti liikkuuko nainen koko ajan reissullaan yksin vaiko miehen seurassa. Olen aivan varma että jossain Alanyassa (joka tunnettu rantamiehistään) asia on samalla tavoin että kunnioittavat vähän enemmän jos liikkuu miehen kanssa eikä yksin. Olen lukenut uutisia myös naismatkailijoista jotka ovat tulleet tapetuiksi kun ovat menneet Rion rannalle yöllä ja heillä oli ollut paikallisia ystäviä, mikä ei vaikuttanut asiaan vaikka niin saattaisi luulla.

  Yksin liikkuva nainen (ja etenkin jos liikkuu pimeällä ja vielä kännissä) on valitettavasti aika helppo uhri kohteessa kuin kohteessa, joten en itse alkaisi väittämään mitään kohdetta todella turvalliseksi naisille. Hyvä kuitenkin että sinulta jäi näkemättä sellaiset limaiset iholle tulevat iskijämiehet! sellainen kokemus voisi pilata koko matkan. Taisin muuten joskus lukea Marimenten matkajutun Brasilian karnevaaleista ja siellä oli ollut sellainen meininki että miehet tulivat suoraan suulle pussaamaan. Mutta kokemuksia on toki erilaisia, mutta Brasilia ei ole turvallisuuden kehto sinkkunaisille, kuten ei kyllä moni muukaan kohde

  Tykkää

  • Kiitos Susanna kommentista!

   Olen liikkunut täällä mieheni kanssa 2 viikkoa neljästä kuukaudesta, eli 3,5 kuukautta yksin naisena. En ole kohdannut mitään ihmeellistä, mutta se ei tarkoita etteikö jollain muulla voisi olla huonompi tuuri. Keskellä yötä olen liikkunut vain taksilla, mutta 9-10 aikaan illalla olen kävellyt yksin tuolla kaduilla – en tietenkään humalassa, se nyt olisi typerää. En väittänyt että maa olisi täysin turvallinen naisillekaan, vaan kirjoitin, ettei täällä ole sen vaarallisempaa kuin muuallakaan maailmassa keskimäärin. Se ei tietenkään meinaa, että olisi yhtä turvallista kuin Suomessa, joka on maailman mittakaavassa melkoinen lintukoto. Ja juu, rannat eivät todella ole turvallisia yöaikaan niin kuin eivät monessa muussakaan maassa.

   Olen myös kuullut tuota että bileissä miehet tulevat tosi iholle iskemään, jopa suoraa suutelemaan. Noh, menin itse kerran sellaisiin sertanejo-bileisiin missä kuulemma tällaista tapahtuu, eikä siellä kukaan tullut edes juttelemaan. 😀 Olin varmaan niin alipukeutunut verrattuna brassityttöjen bilemekkoihin ja korkkareihin ettei kiinnostanut, haha. Olin silti kaveriryhmän kanssa liikkeellä, että ehkä tilanne olisi yksin ollessa ollut toinen.

   Tykkää

 3. Minulla on muuten kokemus Helsingissä kerran tuli yksi aika niljakas brasilialainen mies iskemään minua kun olin nuorempi (luulin häntä marokkolaiseksi) niin ei millään meinannut häipyä ja tuli jopa ruokakauppaan pyörimään perääni. Vasta kun sain raivokohtauksen hän häipyi pois ihmeissään. En vaan silloin tiennyt ettei saisi yhtään mitään jutella, kun luuli heti että kiinnostaa kovasti jos vastasi kun hän puhui. No opin kyllä ettei alunperinkään kannata mitään vastata, mutta Italiassa totuin siihen että voisi normaalisti vain jutella ilman mitään sen kummempaa, mutta eipä se kaikkiin kulttuureihin kuulu vaan joillekin se on suuri kiinnostuksen osoitus. Oli todella ärsyttävä tapaus ja kotoisin Sao Paolosta. Mutta oli minulla nuorempana kyllä myös yksi suomalais-brasilialainen kaverityttö ja hän oli aika mukava 🙂

  Tykkää

 4. Tää oli hyvä tietopaketti, ja tälle oli selkeesti kysyntää! Itsekin olen kuullut huhuja, että esim. Riossa on paljon rikollisuutta, mutta ei se kyllä ikinä olisi matkustusintoon vaikuttanut. Vähän tuli yllätyksenä tuo, että Indoissakin matkustaminen olisi turvattomampaa, no ehkä siihen vaikuttaa terrorismiriski. Ja tuo, että Suomessa on turvallisempaa kuin Australiassa. Yritin kurkkia tuolta sivultakin, että mitä tekijöitä siinä on otettu huomioon, mutta ei selvinnyt. Meillä oli haaveissa Väli-Amerikka ensi vuonna, (se tosin saattaa jäädä haaveeksi toistaiseksi,) mutta ei kyllä turvallisuus sielläkään ole huolestuttanut muita kuin äitiä. Vähän joutuu kyllä miettimään sitten kun tuonne suunnalle lähdetään, että mitä ottaa mukaan, meilläkin kun tuota kamerakalustoa alkaa sen verran olemaan ettei kaikkea varmaan kannata roudata mukaan.

  Tykkää

  • Näinpä, monissa tapauksissa terrorismi vaikuttaa turvallisuustasoon. Täällä siltä saa onneksi olla rauhassa, nyt kun ne olympialaisetkin on ohi.

   Huikeeta jos pääsette lähtemään Väli-Amerikkaan! Ei ehkä kannata ihan kaikkea ottaa mukaan, koska JOS kävisi huono tuuri, niin ei sitten joutuisi uusimaan koko kalustoa. Mutta sielläkin pätee sama, että isojen kaupunkien kiertäminen kaukaa laskee jo riskejä tulla ryöstetyksi. Eikä niissä paljon mitään nähtävääkään ole. Bussit ei siellä myöskään ole niin turvallisia kuin täällä Brasiliassa matkatavaroiden säilytyksen osalta.

   Tykkää

 5. Omat tietoni Brasilian turvallisuustilanteesta on tiivistetty tähän karttaan: http://transrespect.org/wp-content/uploads/2013/05/IDAHOT-2013-353×234.png Maa on häkellyttävä sareenkaariväen kannalta. Toisaalta siis murhataan erittäin tiiviiseen tahtiin, toisaalta siellä on planeetan suurin Pride. Brasilia kuulunee siis niihin maihin, joista ”Most Dangerous Places” sanoi, että niissä on joko täysin turvallista tai täysin turvatonta ja jossa turistin on vaikea huomata, kummin päin asia kulloinkin on. Hiukka hermostuttaa, koska joissain maissa ei tykätä sateenkaariväestä. Brasilia on kai sellainen, jossa halutaan seksiä ja sen jälkeen tapetaan ja siltä suojautuu parhaiten, kun ei lähde sänkyhommiin muutenkaan, mutta joissain maissa turpaan tulee pelkästään jos ulkonäöltä näyttää lesbolta, homolta tai transihmiseltä.

  Krim on taas kartassa merkitty turvalliseksi, mutta Itä-Ukraina ei ole, koska sota.

  Tykkää

 6. Nimenomaan turvallisuusasiat muakin huoletti ensi kertaa Etelä-Amerikkaan matkatessa, mutta huoli osoittautui turhaksi. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, eikä me hilluttu yömyöhäisellä hämärillä sivukujilla. Brasiliasta kokemusta kertyi vain Foz do Iguaçun kaupungista, mikä oli todella rauhallisen ja siistin oloinen paikka. Itse pelkäsin etukäteen, voiko lentokentältä edes siirtyä paikallisbussilla keskustaan vai joudutaanko heti ryöstön kohteeksi. Hämmästys oli suuri, kun päästiin hostellille ilman, että kertaakaan olisi tarvinnut kokea oloaan uhatuksi. Uutisista välittyy kyllä kovin negatiivinen kuva Etelä-Amerikan turvallisuudesta, mikä on harmi, sillä maanosa on täynnä upeita kohteita! Valppaana täytyy toki olla, mutta niin täytyy Euroopan suurkaupungeissa ja Tampereen yössäkin olla 🙂

  Tykkää

  • Juurikin näin, missä tahansa kaupungissa täytyy olla valppaana. Täällä ei tosiaan joudu hakatuksi nakkikioskin jonossa, niin kuin voi käydä vaikka Tampereella. ”Normaaleja ihmisiä” ei tarvitse siis pelätä edes yöelämässä, vaan ne rikolliset ja ryöstäjät on erikseen.

   Mäkin yllätyin rauhallisuudesta ja siisteydestä. Ekaa kertaa Curitiban linja-autoasemalla olin ihan ihmeissäni, että miten tämä voi olla näin moderni ja toimiva. Odotin jotain kaupustelijoiden saartamaa kurakenttää, sain hienon lentokenttää muistuttavan terminaalin.. 😀 Foz on hyvä esimerkki näistä eteläisen Brasilian kaupungeista – siistiä, suht modernia ja rauhallista!

   Tykkää

 7. Kiva kun kirjoitit aiheesta, tämä oli mielenkiintoista ja itsekin aiheesta kiinnostunut! Brasiliaan on nyt käynyt kutsuja ja kyllähän sinne on varmaan tässä lähivuosina lähdettävä pyörähtämään. Mutta ainahan se on niin, että se uusi ja jännä pelottaa. Ryöstetyksi sitä voi tulla missä vaan, onhan se kamalaa tietysti, mutta ei pelon pitäisi liikaa estää maailmalla matkustelua.

  Tykkää

  • Hyvä että kolahti! Sullako on täällä kavereita? No sehän on vielä parempi 🙂 Taisit joku aika sitten kirjoittaakin jotain brasilialaisista hevibändeistä, eli on täällä sitäkin kulttuuria! Samaa mieltä olen tuosta, että ryöstö voi osua kohdalle missä vaan. Kun tiedostaa riskin ja tekee sen estämiseksi mitä voi, niin loppu on lähinnä tuurista kiinni. Ja sanotaanko nyt näin, että huomattavasti enemmän mua pelotti esim. Intiassa kuin täällä, mutta se voi olla matkustelukokemuksestakin kiinni.

   Tykkää

 8. Hyvä vinkkilista! Maalaisjärjellähän pääsee yleensä pitkälle mutta tietenkin ryöstetyksi voi joutua vaikka kotiovella, ja kuka tahansa. Meidänkin kotikulmilla San Franciscossa ja Oaklandissa on hyvä pitää järki mukana, ja välttää muutamia alueita pimeällä tai ainakin välttää yksin siellä samoilemista ja omaisuutensa esittelemistä 🙂 Ja silti siellä elellään ihan normi elämää. On aina hyvä olla valppaana ja tietoinen ympäristöstään reissuilla. Kiva tietää, että et pidä Brasiliaa normaalia vaarallisempana, sillä eiköhän sinnekin pidä suunnistaa lähivuosina.

  Tykkää

 9. Laadukas postaus. Kyllä mua edelleen vähän kuumottais lähteä Brasiliaan, mutta tämä postaus lievensi kuumotusta kummasti.🙂 Tuntematon tietenkin aina pelottaa, toki huhuillakin lienee usein pieni totuuden siemen siellä taustalla. Ja tätä lukiessa muistui mieleen muistaakseni Ylen olympialaisista kirjoittama juttu, jossa toimittaja kertasi olympialaisten aikana tapahtuneita ryöstöjä ja olipa itsekin tainnut kameransa menettää. Heh. No, tollaiset megatapahtumat nyt tietenkin lisäävät rikollisuutta hetkellisesti missä tahansa.

  Tykkää

 10. Huikee kooste, kiitos! Mä niin toivoisin pääseväni Etelä-Amerikkaan, mutta mies pistää kapuloita rattaisiin just tuon turvallisuuspuolen takia. Mä todellakin luetutan sille muutamaankin kertaan tän jutun. Jospa sen pää saatais hiljalleen käännettyä. 🙂 Kiitos vielä!

  Tykkää

 11. Hyvä postaus ja varmasti monia askarruttava aihe! Itse kävin Brasiliassa 13vuotta sitten ja silloin muistan kuinka meidän bussin ikkunat hajosivat jonkin niihin osuessa.. enään en vain muista mikä oli niin kova isku 😀 Meillä oli oma bussi kun olimme isommalla porukalla tanssi tapahtumassa Salvadorissa 🙂 Muistan myös kuinka paljon meitä tapitettiin ja seurailtiin hotellin ulkopuolella 😀

  Tykkää

 12. Kyllä onnistuit – kattava ja monipuolinen postaus! Pakko tosin sanoa, että olen ylättävän usein kuullut ihmisten jättäneen Venäjän-matkan väliin turvallisuussyistä tai harkitsevan, uskaltaako naapuriin matkustaa.. toki Venäjällä, samoin kuin Brasiliassa, tosi paljon riippuu alueesta, ja on paljon paikkoja, jonne en itsekään venäjää puhuvana lähtisi, mutta yleisesti ottaen matkaan uskaltaa kyllä lähteä.

  Tykkää

 13. Hyvä ja kattava postaus! Etelä-Amerikan maita pidetään yleisesti ottaen vaarallisina. Olen käynyt Perussa sekä Venezuelassa. Kummassakaan ei omalle kohdalle sattunut turvatonta tilannetta. Naapurihotellin naiselta oli Venezuelassa ryöstetty keskellä kirkasta päivää kultakoru kaulasta. Olisi kannattanut jättää koru kotiin, oli minun mielipiteeni. Brasilia kiinnostaa ja toivon, että saisin sinne jonkun kaveriksi. Yksin en sinne haluaisi lähteä.

  Tykkää

 14. Kiitos tästä postauksesta! Ehkä Brasilia ei olekaan niin vaarallinen, kuin olen kuvitellut. Jotenkin se on niin tuntematon, että pelottaa kai senkin vuoksi. Olen käynyt mm. Indonesiassa ja Kambodzassa, enkä tuntenut oloani turvattomaksi. Jännä, että Brasilia olisi tiedotteiden perusteella näitä ”turvallisempi”. Ehkä siis ei tarvitsekaan pelätä, kuhan noudattaa yleistä varovaisuutta. Kyllä Etelä-Amerikkaankin vielä joskus, vaikkakaan yksin en aio silti mennä.

  Tykkää

 15. Maalaisjärki – sepä se. Kulttuuriin tutustumalla ja ennakkoluulot unohtamalla saa pelkoja hiottua realistisemmiksi ja uudesta paikasta paljon enemmän irti. Itse olen aina ollut niin määrätietoisen näköinen, että näytän kuulema kuuluvani paikkaan kuin paikkaan, vaikka ei tosiasiassa olisi aavistustakaan missä olen. Näppärää, koska reissaan aina yksin. Eikä ole koskaan tullut vielä tilannetta vastaan missään päin maailmaa, mistä en olisi itseäni voinut puhua ulos.

  Tykkää

 16. Varmasti omaan turvallisuuteen vaikuttaa paljon se missä, mihin aikaan ja millaiset vetimet päällä liikut. Kuten kaikissa suurkaupungeissa. Terveellä järjellä pärjää åaika monessa ”vaarallisessa” kaupungissa ja maassa todella pitkälle. Itse kiersin ystäväni kanssa kahdenkympin tietämillä Meksikossa kuukauden enkä missään vaiheessa tuntenut oloani uhatuksi. Tietysti pitää ottaa selvää maan tavoista ja uhkista ennen matkaa ja miten missäkin tilanteessa kannattaa käyttäytyä, mutta en jättäisi kyllä Brasiliaan lähtemättä sen vuoksi, että yleinen mielipide siitä on keskivertoa vaarallisempi maa.

  Tykkää

 17. Paluuviite: Florianópolisin Campeche on Pikku Prinssiä ja hiekkadyynejä | Vida de Estrada

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s