Curitiba Pride 2016

Seitsemättätoista kertaa Curitibassa eilen järjestetty monimuotoisuuden paraati keräsi sadoittain ihmisiä juhlimaan sateenkaaren väreissä pilvisenä päivänä. Harmaa sää oli oikeastaan vain hyvä, sillä se toi juhlakansan värikkyyden upeasti esiin. En ole vielä koskaan ollut Pride-kulkueessa, joten oli tuplakiinnostavaa osallistua siihen ensimmäistä kertaa Brasiliassa.

Heräsin aamulla siihen, että taloni edessä olevalla aukiolla huudettiin megafoniin. Jonkin ajan päästä alkoi musiikki, jonka bassojumputus sai ikkunat helisemään. Kajahtelihan sieltä jo tutuksi tullut Dilma Roussefin syrjäyttäneen presidentin vastainen ”Fora Temer!” -iskulausekin. Ulos lähdin kuitenkin vasta joidenkin tuntien kuluttua, kun paraati oli lähtenyt liikkeelle. Nyt on neljän päivän loma huomiselle tiistaille osuvan arkipyhän takia, ja kaikki tutut ovat tietysti lähteneet reissuun. Mulla taas alkaa olla rahat melko finito, joten jäin ihan suosiolla tänne Curitibaan. Yksin oli siis suunnattava kohti juhlivaa väkijoukkoa, kun seuraa ei ollut. Vähän mietin ensin että menenkö ollenkaan, mutta onneksi lähdin! Etenkin, kun kulkue oli tosiaan kotikadullani. Ydinkeskustassa asumisen hyviä puolia. Samaa rohkeutta ei näyttänyt löytyvän monilta tapahtuman Facebook-sivun kommentoijilta, jotka kirjoittelivat sinne tämän tyylisesti: ”Haluaisin mennä, mutta ei ole seuraa…” Pikku vinkki: jos seuraa ei ole, niin mene yksin. Tietysti kavereiden kanssa olisi kivempaa lähteä tällaiseen tapahtumaan, mutta parempi mennä yksin kuin jättää kokonaan menemättä seuranpuutteen vuoksi!

pride6 pride1-horz
pride3pride4

Brasilia tunnetaan LGBTQ-reissaajan paratiisina, sillä maan suurista kaupungeista löytyy hyvinkin paljon erilaisia homobaareja ja -yökerhoja sekä muuta toimintaa. Eikä ihme, sillä asuuhan maassa 20 miljoonaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa ihmistä. Wikipedian mukaan Rio de Janeiron miespuolisista asukkaista joka viides ilmoittaa olevansa homo tai bi, mutta suurin LGBTQ-yhteisö löytyy tietysti maan suurimmasta kaupungista São Paulosta, missä on järjestetty myös maailman suurin Pride-paraati 3 miljoonan marssijan voimin. Brasilian lainsäädäntö on myös yksi maailman homoystävällisimmistä: samaa sukupuolta olevat parit ovat saaneet mennä Brasiliassa naimisiin vuodesta 2013 ja heillä on oikeus niin adoptioon kuin asepalvelukseenkin. Myös sukupuolenkorjausleikkaus on trans-ihmisille ilmainen julkisen terveydenhoidon piirissä. Kaikki ei kuitenkaan ole niin ruusuista kuin miltä näyttää, sillä Brasiliassa on myös paljon LGBTQ-ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Joidenkin lähteiden mukaan jopa 44% kaikista maailman homovastaisista hyökkäyksistä tapahtuu Brasiliassa. Heitettiinhän sinne São Paulon Pride-kulkueeseenkin räjähde vuonna 2009. Voi kunpa tällainen vihamielisyys saataisiin kitkettyä maailmasta pois esim. koulutuksen avulla.

pride7

pride8

Äidit monimuotoisuuden puolesta ❤ 

pride9 pride10
pride11 pride13-horz
pride12 pride14

Liikkeellä oli kaikennäköistä ja -ikäistä kansaa, ja kaikki olivat iloisella juhlatuulella. Musiikki pauhasi, sambakarnevaaleissakin käytettävät rekat eli carro alegóricot tanssijoineen johtivat kulkuetta ja erivärisiä caipirinhoja kannettiin tarjottimilla janoisille juhlijoille. Suomessa olisi varmaan joku natsikerho seissyt kulkueen vieressä nenäänsä nyrpistelemässä, mutta ei täällä. En huomannut kenenkään olevan negatiivisella asenteella liikenteessä, ja hyvä niin. Rakkauden juhlaa sai fiilistellä ihan rauhassa. Ja kerrankin oli loistava tilaisuus kuvata ihmisiä niin paljon kuin sielu sieti! Jotkut oikein pyysivät minua kuvaamaan heitä, luullen kai minua ammattilaiskuvaajaksi joka pistäisi kuvat jakoon tapahtuman sivuilla. Voisin varmaan niin tehdäkin. Otin melko paljon kuvia karnevaaleista tuttuihin fantasia-pukuihin sonnustautuneista transnaisista, koska he olivat vaan niin upeita, ja selkeästi panostaneet juhlatyyliinsä eniten. Jos sambakarnevaalit muuten kiinnostaa, niin käyhän vilkaisemassa postaukseni Sesimbran karnevaaleilta täällä ja  täällä!

pride24-horzpride15
pride19 pride23

pride16-horzpride20 pride21pride30

Yritin itsekin heittää jotain mahdollisimman värikästä päälle, päätyen kukkapaitaan ja riemunkirjaviin juoksulenkkareihini. Niitä nyt on tässä muutenkin tullut käytettyä, kun toisen jalan isovarvas on vihoitellut johtuen kai räpylöilleni liian kapeiden kenkien käyttämisestä. Paraatieväänä toimivat mitkäs muutkaan kuin people watchingia harrastaen nautiskellut olut ja pastel, tällä kertaa palmunytimen sijaan juustotäytteisenä. Ei todellakaan mitään terveysruokaa, mutta ah niin hyvää. Nautitaan chili- tai valkosipulikastikkeen kera.

pride25pride22 pride27
pride26

Brasilialaiset ovat sellainen sekoitus kaikkia etnisyyksiä, että minusta heitä on todella ilo katsella. Löytyy kaikkea vitivalkoisesta gingeristä tai blondista aasialaiseen, amerintiaaniin ja mustaihoiseen. Siihen väliin mahtuu mustatukkaisia mutta valkoihoisia italialaisten, portugalilaisten ja arabien jälkeläisiä sekä pardoja, millä viitataan yleensä ruskeaihoiseen eri etnisyyksien sekoitukseen, ja kaikki ovat ihan vain brasilialaisia. Tänne eteläiseen Brasiliaan on muuttanut eniten porukkaa niin Portugalista, Italiasta, Japanista, Puolasta kuin Ukrainastakin, mutta viime aikoina ihmisiä on tullut myös esimerkiksi pakolaisina Haitista, ja sitten on vielä portugalilaisten Afrikasta Brasiliaan laivaamien orjien afrobrasilialaiset jälkeläiset. Ja tietysti alkuperäisamerikkalaiset eli intiaanit. Tämä selittää sen, ettei ole olemassa sellaista asiaa kuin stereotyyppisen näköinen brasilialainen. Täällä ei myöskään ole olemassa sellaista käsitettä kuin ”rotujen” välinen suhde, tai miksi sitä nyt haluaakaan kutsua, koska sekin on aivan arkipäivää molempien osapuolten jakaessa kumminkin saman kulttuurin. Silti rasismi istuu lujassa yhteiskunnan rakenteissa, ja yleistäen voisi sanoa, että mitä tummempi, sitä huono-osaisempi brasilialainen. Aivan eri juttunsa taas on intiaaneihin kohdistuva syrjintä ja vaino.

Minusta onkin vähän hassua, että täysin tai lähes täysin eurooppalaisista sukujuurista lähtöisin olevien brasilialaisten voi kuulla paasaavan vihaisina siitä, kuinka portugalilaiset valtasivat heidän maansa siirtomaakseen. Ai jaa, siis kenen maa siinä olikaan kyseessä? Hehän ovat itse kolonialistien ja siirtolaisten jälkeläisiä, jotka ovat pitkään polkeneet niiden oikeasti kolonisoitujen ja systemaattisesti murhaamalla hävitettyjen eli intiaanien oikeuksia. Kuka onkaan sortaja ja kuka sorrettu? Tästä on tullut puhetta mm. silloin, kun olen maininnut että portugalilaiset usein sanovat, etteivät brasilialaiset puhu portugalia vaan brasilian kieltä, koska se eroaa jonkin verran heidän portugalistaan. Vaan turha portugalilaistenkaan olisi nyrpistellä nenäänsä, koska kukas sen kielen tänne onkaan aikoinaan tuonut? Onhan se kai tämän päivän yhteiskunnan toimivuuden kannalta siltikin vaan positiivinen asia, että brasilialaisten kansallisidentiteetti on noinkin vahva huolimatta heidän sirpaleisesta taustastaan. Ja onneksi näillä kahdella maalla on kumminkin melko tiiviit ja hyvät suhteet.

pride29
pride28
pride34-horz pride33
pride32

Monimuotoisuuden paraati oli kaiken kaikkiaan oikein kiva juhla tärkeän asian puolesta. Itse en yksinäni jaksanut kovin kauaa paikalla heilua kulkueen saavuttua määränpäähänsä, mutta muiden bileet varmasti jatkuivat vielä pitkään. Olen kuitenkin tyytyväinen, että tuli mentyä!

Herättikö teksti ajatuksia? Oletko itse osallistunut Pride-kulkueeseen?

Niin ja onko teidän mielestä parempi että kuvat näkyy näin isoina, vai olisiko niiden parempi olla yhtä pieniä kuin esim. edellisessä postauksessa? Olen nyt arponut näiden välillä pääsemättä oikein mihinkään lopputulokseen. Värikästä alkavaa viikkoa kaikille!

Seuraa reissujani reaaliajassa Instagramissa, tai liity blogin lukijaksi Facebookissa, Bloglovin’issa tai Blogit.fi:ssä!


In English: Yesterday I took part to a parade of diversity here in Curitiba. The weather was grey, but it just highlighted the colorful costumes of people having a good time. There was music, rainbow colors, caipirinhas and lots of love in the air. Brazil is known as a gay traveler’s paradise as the legislation grants many important rights to LGBTQ people, but there is a lot of violence against sexual minorities as well. What a nice event for an important cause! I also got to take a lot of pictures of people. Brazilians are so beautifully diverse what comes to looks that I find it very nice to do people watching here. I ended up taking many photos of trans women who had put on the gorgeous fantasias used in samba carnivals. I also tried to be as colorful as possible, wearing my rainbow running shoes. I’m happy I ended up going, even if the party would have been even more fun with a bunch of friends. But it’s always better to go alone than not to go because you didn’t get company!

Follow my trip in real time on Instagram, or become a blog reader on Facebook or Bloglovin’!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s