Instagram Travel Thursday: Vihreän sävyjä Brasiliasta

Vihreä on oranssin ohella toinen lempiväreistäni, ja luulen, että sillä saattaa olla jotain tekemistä luontorakkauteni kanssa. Vihreä väri assosioidaan yleensä ekologisuuteen tai maaseutuun, mutta myös harmoniaan, aloittelijoihin tai vaikkapa islaminuskoon. Värin symboliikasta lisätietoa etsiessäni törmäsin mielenkiintoiseen artikkeliin väreistä eri kulttuureissa ja kielissä. Tämä jos mikä on oivaa lukemista uusista kulttuureista kiinnostuneelle maailmanmatkaajalle!

Minusta vihreä väri on yksinkertaisesti kaunis. Voi olla, että minua miellyttää värin rauhoittava vaikutus, tai sitten yhtymäkohta luonnon kanssa. Yhteyttäjien lehtivihreän ansiosta me kaikki olemme elossa, mikä on mielestäni jo hyvä syy fiilistellä vihreää. Suurimmasta osasta maailman luontotyyppejä tätä väriä löytyy, ja niin totta kai myös täältä Brasiliasta. Marraskuun Instagram Travel Thursdayn teemana on matkailun värit, ja ajattelin pitkästä aikaa osallistua tähän tempaukseen. Viime kerrasta on nimittäin jo vierähtänyt tovi. Postaukseni teemaväriksi tosiaan valitsin vihreän, ja koska instafeedistäni löytyy aika tavalla vehreitä kuvia, rajattakoon aikaikkunaksi tämä Brasilian matka. Lähdetään siis katsomaan, mitä kaikkea vihreää näiden kolmen kuukauden aikana on tässä maassa tullut nähtyä!

(Mutta kuulkaa, kuvien upotus suoraan Instasta ei jostain syystä toiminut (kehykset näkyi, kuvat eivät), joten minun piti lisätä kuvat postaukseen jollain muulla tapaa. Päädyin sitten ottamaan ne printscreenillä Instasta ja lataamaan normaalisti Flickrin kautta, sillä ei minulla niitä koneellakaan ollut. Johan oli hommaa ja kännykällä otetut kuvat ovat nyt entistäkin huonolaatuisempia. Lisäksi menetettiin kuvatekstit ja häshtägit. Pahoittelut!)

Curitiban puistot

igtt1 igtt2
igtt3 igtt4

Curitiba on eteläamerikkalaisittain oikea mallikaupunki, eikä vähiten kaupunkilaisten elämänlaatua kohottavien monien puistojensa ansiosta. Minäkin olen niissä tovin jos toisenkin tullut viettäneeksi, erityisesti aivan asuintaloni vierestä löytyvässä Passeio Públicon keskustapuistossa. Heti kaupunkiin saavuttuani kävin katsastamassa kasvitieteellisen puutarhan, Jardim Botânicon, ja nopeasti tutustuin myös Praça do Osórioon, joka on enemmänkin pelkkä aukio, mutta silti täynnä puita. Eräänä viikonloppuna kävin kävelemässä ja istuskelemassa Parque Barigüissa auringonpaisteesta ja sokeriruokomehusta nautiskellen.

Vila Velha

igtt5 igtt6

Jälkimmäisessä Vila Velhan kuvassa voisi olla enemmänkin vihreää, mutta totta kai kännykkäkameran linssi on osoitellut puskien sijasta ennemminkin noita upeita kivimuodostelmia. Täällä Paranán osavaltiossa sijaitseva paikka on tunnettu juurikin näistä psykedeelisistä kallioistaan, mutta myös ensimmäisessä kuvassa näkyvistä vertikaalisista luolistaan. Vila Velhasta löytyy postaukset täältä ja täältä.

Serra Verde Express

igtt7 igtt8
igtt9

Eihän vihreiden vuorten junaa, Serra Verde Expressiä, voisi jättää tällaisesta postauksesta pois? Junan nimestä huolimatta raiteilla puksutellaan Serra do Mar -nimisen vuoriston läpi juna-ajelulla, joka kulkee Curitibasta Morretesin kylään. Tämä on ns. pakollinen nähtävyys Paranássa, ja ainakin maisemiensa puolesta se on todellakin paikkansa lunastanut! Viimeinen kuva on Serra do Marumbín vuoristovaellukselta, josta on tulossa blogijuttu aivan lähipäivinä. Itse junamatkasta kertova postaus löytyy täältä.

Pantanal

igtt10
igtt11 igtt12
igtt13 igtt14

Pantanal, tuo Brasilian helmi ja eläinbongarin paratiisi. Maailman suurin kosteikko pitää sisällään erittäin paljon vihreää, ja me saimme nauttia siitä monta päivää niin joella, kosteikoilla, viidakossa kuin maatiloillakin. Niin ja riippumatossa villejä mutta leppoisia vesisikoja ja vyötiäisiä katsellen! Eteläinen Pantanal näyttää esimerkkiä, miten ihmistoimintaa voitaisiin harjoittaa harmoniassa luonnon kanssa biodiversiteetin siitä suuresti kärsimättä. Kaikki maatalous ei kuitenkaan ole kestävällä pohjalla sielläkään.

Ilha Grande

igtt16 igtt17

Ilha Grandella majoituimme vuorenrinnemökissä rannikkosademetsän keskellä, ja saimme syödä aamupalamme ensimmäisen kuvan näköaloja katsellen. Suureksi osaksi koskemattomasta viidakosta koostuva saari on yhtä vihreää! Toinen kuva on napattu vihreältä laguunilta, Lagoa Verdeltä, jossa kävimme snorklaamassa saaren rannikkoa kiertäneellä veneretkellä.

Chapada Diamantina

igtt18 igtt19
igtt20

Kaksi ensimmäistä kuvaa on Morro de Pai Ináciolta, joka on yksi Chapadan suosituimmista näköalapaikoista helpon saavutettavuutensa ansiosta. Näköalat tuolta kummallisen muotoiselta pöytävuorelta ovat niin upeat, ettei minulta löydy sanoja kuvailemaan niitä. Brasilian toiseksi korkein vesiputous Cachoeira da Fumaça oli sekin todella päräyttävä näky, etenkin kun patikoimme sinne tuntikaupalla sateessa ja viimassa. Putousta pidettiin pitkään Brasilian korkeimpana, mutta Amazoniasta on hiljattain löytynyt vieläkin korkeampi!

 

Sekalaiset ympäri maata

igtt15

Florianópolis on saanut lempinimekseen Ilha da Magia, taikasaari, ja luulenpa, että nimessä on jotain perää. Armaçãon ja Matadeiroksen rannat ainakin olivat melkoisen kauniita yhdistelmiä vihreää ja turkoosinsinistä! Kävin Floripassa viikonloppuretkellä yksikseni, enkä ole vielä ehtinyt purkaa reissua tänne blogiin asti.

igtt21 igtt22

Rio de Janeiro on suurkaupungiksi todella vihreä, ja kiitos siitä kuuluu kaupunkia ylhäältä käsin valvovalle ja huoltavalle Tijucan kansallispuistolle. Corcovado-vuori Jeesuspatsaineen on kansallispuiston sisässä, ja sieltä on todella huikeat näkymät niin metsäisille vuorenrinteille kuin itse kaupunkiinkin. Vuoren alapuolella taas voi ihailla Rion kasvitieteellistä puutarhaa apinoineen ja tukaaneineen.

igtt23 igtt24

Ilha do Mel on Paranán oma paratiisisaari. Hunajasaaren luonto on pitkiä hiekkarantoja lukuunottamatta villin vihreää, ja muistuttaa tuulisine niemineen välillä hieman Irlantia tai Skotlantia. Me osuimme saarelle viime viikonloppuna juuri rannikkoa kiusanneen syklonin jälkimainingeissa. Ne aaltojen tuhoamat rantarakennukset muistuttivat hyvin konkreettisesti meidän omasta roolistamme ja vastuustamme planeettamme elämän ja ilmaston suhteen. Tällä pallolla on niin kauniita paikkoja, että säilytetäänhän kaikki se kauneus myös jälkipolville, joohan? Me emme itsekään pärjää ilman luontoäitiä. Sen huomaa ihan konkreettisesti jo siitäkin, kuinka suuri henkireikä luonto minulle ja monille muillekin on. Pidetään maapallosta huolta.

Mikä on kaunein vihreä paikka, missä sinä olet viime aikoina käynyt?


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Rimma + LauraTravellover ja Muru Mou. Tempauksen tarkoitukena on jakaa matkainspiraatiota ja -iloa, ja siihen voi osallistua kuka tahansa. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @johannahulda.

23 kommenttia artikkeliin ”Instagram Travel Thursday: Vihreän sävyjä Brasiliasta

 1. Vihreä onkin hyvä värivalinta. Siihen liittyy niin paljon assosiaatioita ja symboliikkaa. Assosiaatioista puheenollen, tänäänhän astui Pariisin ilmastosopimuskin voimaan!
  Nyt ainakin kun tälle pohjoiselle pallon puolikkaalle alkaa tulla talvi, niin vihreää väriä alkaa kohta taas ympärilleen kaivata, noin vähemmillä assosiaatioilla jos edetään. 🙂

  Kaunein vihreä paikka nyt viimeajoilta minulle on varmaan Montenegro. Siellä vaan henki salpaantui vihreitä kukkuloita ja vuoriniittyjä töllistellessä. 🙂

  Tykkää

  • Totta muuten, tuon ilmastosopimuksen olisi voinut tekstiinkin lisätä! Hyvään suuntaan ollaan menossa, mutta lisää vauhtia ja toimintaa tarvitaan sopimuksesta huolimatta.

   Teidän Montenegron reissu näytti kyllä niin hienolta, että en ihmettele valintaa 🙂 Mullakin varmaan iskee vihreän kaipuu viimeistään Suomen kylmän tammikuun keskellä!

   Liked by 1 henkilö

 2. Suloisia nuo vesisiat – tai oletan että tuon yhden kuvan eläimet niitä ovat? 🙂 Kirjoitat kauniisti luonnon tärkeydestä, ja mun mielestä on hyvä, että luonnosta ja matkailun ympäristövaikutuksista – hyvistä ja huonoista! – puhuttaisiin myös blogeissa… Itse olen kiinnostunut reilusta matkailusta ja pyrin vinkkaamaan eettisistä vierailukohteista muillekin reissaajille 🙂

  Kaunein vihreä paikka tältä vuodelta taitaa mulle olla Colombo-Kandy -junaradan varsi Sri Lankassa. Tosin tuohon junamatkaan liittyy väriloiston lisäksi paljon hyviä muistoja, kun juna puksutti vihreiden kumpujen lomassa ja ihana reissu ystävän kanssa oli vasta aluillaan 🙂

  Tykkää

  • Oih, voin kuvitella että Sri Lankassa oli upeat vehreät maisemat! Itse olen junaillut naapurissa Intiassa, ja se tunne kun heräsi aamulla junasta keskeltä Goan viidakkoa oli jotain sanoinkuvaamatonta!

   Mäkin toivoisin, että ympäristöstä puhuttaisiin enemmän, blogeissakin. Hyvä tuo sun pointti, että kaikki matkailun vaikutukset eivät ole vain negatiivisia (vaikka etenkin lentomatkustus toki tähän negatiiviseen kekoon aika tehokkaasti kortensa kantaa), vaan matkustamalla voi myös edistää hyviä asioita. Mulla alkaa olla kehy-projekteista jo jonkin verran kokemusta, ja omasta mielestä myös niiden parissa työskentelyn takia kannattaa matkustaa maailman toiselle puolelle vaikuttamaan asioihin.

   Tykkää

 3. Vihreä ei ole mikään suosikkivärini vaatteissa tai sisustuksessa. Mutta kasveissa kylläkin! menen ihan sekaisin, kun vertailen, kuinka monen väristä ruohoa voi olla olemassa. Tai vihreiden riisipeltojen eri sävyt. En voi elää ilman vihreitä kasveja ympärilläni ja hienointa niissä ovat juuri lehdet, eivät kukat!

  Tykkää

  • Sama täällä! Ja aina parempi, kun pääsee metsään tai vaikka kasvitieteelliseen puutarhaan niitä kasveja tuijottelemaan. Kotonakin odottaa monta viherkasvia hoitajaansa. Ei meilläkään muuten ole vihreällä sisustettu, mutta vaatteissa kyllä tykkään vihreästä.

   Tykkää

 4. Vihreä on ehkäpä lempivärini. Se on rauhoittava ja lempeä. Lisäksi sen eri sävyt ovat mielestäni yhdet kauneimmista. Luonnossa vihreys tietenkin vielä korostuu. Ihanan vihreitä maisemia löytyi sun kuvista! Noille vesisioille hieman hihittelin, niistä tuli jotenkin mieleen Muumien piisamirotta 😀

  Tykkää

  • Vihreän eri sävyt ovat tosiaan kaikki todella ihania. Suosikkini on ehkäpä sellainen tumma hieman sinertävän vihreä.

   Hei jes, en ole ainoa jolla tulee piisamirotta-assosiaatiot mieleen noista otuksista! Tosi hassuja, etenkin kun hyppivät jokeen uimaan – siitä kai niiden nimikin tulee.

   Tykkää

 5. Vehreys on ihanaa! Mutta vihreä ihan värinä ajatellen on mun mielestä nättiä vain luonnossa (ja lautasella), en siis näe itselläni sille käyttöä esim. sisustuksessa tai oikein missään. 🙂 Viimeisimpiä ihanan vihreitä ja vehreitä paikkoja, joissa olen käynyt, oli varmaan kesällä Euroopan road tripillä Saksan Spreewaldissa. Käytiin siellä melomassa, siellä oli aivan upeaa.

  Tykkää

  • Kesäiset melontareissut melkeinpä millä tahansa joella on kyllä vertaansa vailla! Miksei järvellä tai merelläkin, mutta joella on usein enemmän juuri sitä vehreyttä puiden kurkotellessa veden ylle. Sisustuksessa tykkään paljon viherkasveista, viherseinistä jne, mutta muuten ei olla juuri sisustettu vihreällä – paitsi yksi vihreä sohva löytyy kotoa. Vaatteissa tykkään väristä kyllä, itselle se mielestäni sopii kun on vihreät silmätkin. 🙂

   Tykkää

  • Kiitos Rami! Niinpä, kaksi viikkoa tarvitsee ihan minimissään, ja siinäkin ehtii käydä vasta ihan muutaman kohteen. Brasilian tunnetuimmat paikat ovat muutenkin niin pitkien etäisyyksien päässä toisistaan, että budjettikin nousee nopeasti monien lentomatkojen takia. Mutta ainahan voi myös valita vain osan maata, ja keskittyä koluamaan sitä. Nähtävää riittää varmasti. 🙂

   Tykkää

  • Voi kiitos Sarsa! Vihreää tosiaan kaipaa etenkin Suomen talvella ja keväällä ennen kuin silmut aukeaa ja ruoho alkaa kasvaa. Mulla ei ole mitään kovaa hinkua vihreään sisustuksessa, mutta viherkasveja ja puutarhaakin hoitaisin mieluusti. 🙂

   Tykkää

 6. Olen viime aikoina itsekin huumaantunut vihreästä, lähinnä siitä, kuinka monia sävyjä sillä voi olla ja kuinka sakeaa vihreys on vaikka sademetsässä. Mutta jotenkin näissä sinunkin kuvissa sittenkin silmäni lepäsi eniten niissä, joissa vihreän takana kimaltaa sininen meri.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s