Munda Wanga Environmental Park

Eräs sunnuntai lähdettiin Zén projektikaverin Bransonin ja hänen tyttöystävänsä Kwangun kanssa käymään Munda Wanga Environmental Parkissa. Kyseessä on hieman Lusakan eteläpuolelta Chilangasta löytyvä puisto, joka on mukava päiväretkikohde Sambian pääkaupungista käsin. Mekin karistimme Lusakan pölyt jaloistamme ja suuntasimme kasvitieteelliseen puutarhaan aikeenamme myös päästä hyödyntämään puiston uima-altaita ja grillaamaan.

Puistosta löytyy myös ympäristökasvatuskeskus ja eläintarhan puoli, jonne voi mennä samalla sisäänpääsymaksulla kuin puutarhaankin. Eläimet on ainakin tämän lähteen mukaan pelastettu laittomalta kaupalta tai niiden loukkaannuttua esim. salametsästyksen seurauksena, ja useimmat niistä ovat Sambiassa luonnollisestikin eläviä lajeja. Kävimme sielläkin kurkkaamassa ruokinta-aikaan. Tarhan eläimet näyttivät onneksi olevan isoissa aitauksissa ahtaiden häkkien sijaan, mutta itse tykkäsin luonnollisesti paljon enemmän kasvitieteellisestä puutarhasta. Tosin visiittimme aikana en tiennyt, että eläimet ovat (ainakin väitteiden mukaan) pelastettuja eivätkä ihan vaan huvin vuoksi tarhattuja.

munda1 munda2
munda4-horz

munda5
Amazoninkapokkipuu, silk cotton tree.

munda6 munda7
munda8 munda9

On kyllä huippua, että Lusakan ulkopuolelta löytyy useampiakin tällaisia päivän getaway-paikkoja, joissa voi pölyisen afrikkalaisen suurkaupunkielämän välissä piipahtaa palassa paratiisia. Munda Wangaan pääsee luultavasti myös bussilla, mutta me otimme allemme taksin. Se maksoi UNZAlta 120 kwachaa (n. 12 euroa). Jo vuonna 1950 avattu puisto on yksityinen, ja sinne on 30 kwachan suuruinen pääsymaksy. Näissä Lusakan vihreämmissä käyntikohteissa onkin se huono puoli, että vaikka pääsymaksut eivät paljon kukkaroa kevennä, maksaa sinne asti ja takaisin pääseminen kuitenkin jonkin verran. Ellei sitten ole oikea Sherlock Holmes ja onnistu selvittämään, millä bussilla paikalle pääsee. Kaikki paikalliset joilta kysyttiin sanoivat menevänsä sinne itse aina omalla autolla tai taksilla. Munda Wanga muuten on nyanjaa ja tarkoittaa ”minun puutarhani”.

munda10 munda12
munda13 munda14

munda15
Tämä puukehä oli hauska.
munda16
Gospelkuoro musiikkivideon kuvauksissa.

munda17

munda18
munda19

munda20
Muurahaisten valtatie. Isot sotilaat vartioivat pienempiä työläisiä.

munda21

Käveltiin aluksi kasvitieteellisen puutarhan poluilla katselemassa jänniä kasveja ja ihmettelemässä pumpulipuuta, oikealta nimeltään amazoninkapokkipuuta. Sen piikikkään rungon ja puuvillaa muistuttavien siementen kontrasti oli hauska. Puu oli kotoisin Etelä-Amerikasta ja puuvillaa on käytetty mm. nuolilta suojaavien ”luotiliivien” täytteenä. Toki siitä on tehty myös tyynyjä, patjoja ja muuta vastaavaa. Puuta kutsutaan myös ceibaksi, ja Väli-Amerikassa vierailinkin La Ceiba -nimisessä kaupungissa, joka oli ilmeisesti nimetty sen mukaan!

Munda Wangassa on kuulemma yli 1000 kasvilajia. Suurin osa jäi kyllä huomiotta uusien kavereiden kanssa jutellessa. Tai no, suurimman osan ajasta Zé heidän kanssaan jutteli, kun minä jäin muista jälkeen pysähdellessäni valokuvaamaan puistoa, heh. Käynnissä oli myös gospel-musiikkivideon kuvaukset, joita jäätiin hetkeksi seuraamaan. Laulu oli ihan kivan kuuloista, mutta täytyy sanoa että mieluummin olisin nauttinut hiljaisuudesta. Lammen rannalle istutettu mehikasvipuutarha oli ehkä oma lempparini puutarhan eri osista, mutta Munda Wangasta löytyy myös japanilaistyylinen bambupuutarha ja trooppisempien lajien osasto sekä monia upeita puita.

munda22
munda23-horz munda25
munda26 munda27

Munda Wangasta löytyy lapsillekin leikkipuisto ja matala uima-allas liukumäkineen, tosin tuona iltapäivänä se muistutti jumputusmusiikkien ja altaassa riehuvien paikallisten nuorten takia enemmänkin discoa. Sen yhteydessä on myös kahvila-ravintola ja lähempää sisäänkäyntiä löytyy baari. Kierrettyämme kasvitieteellisen puutarhan halusimme päästä viilentymään ja suunnistimme kohti syvempää uima-allasta. Se löytyy baarin takaa, mutta reitti on hieman sokkeloinen. Vesi olisi voinut olla puhtaampaakin, mutta altaan reunalta löytyi haavi, jolla siivosimme veteen pudonneet lehdet (tai siis Zé siivosi). Viileää se vesi sentään oli, mutta ei kuitenkaan liian kylmää. Eikä sieltä mitään tautejakaan tarttunut. Mikäs siinä oli palmun alla polskiessa ja auringossa kuivatellessa.

munda28

munda29
Joku on kutonut katoksen reunan seitteihinsä.

munda30 munda31

munda32-horz
Oikealla strangler fig, joka kasvaa isäntäpuun päällä tukehduttaen sen ajan kuluessa.

Uimisen jälkeen kello kävi kahta, ja eläinpuolen asukkien ruokinta-aika oli alkamassa. En mitenkään hyppinyt riemusta, mutta ihan mielenkiinnolla menin kuitenkin katsomaan, millainen eläintarhan puoli olisi. Kuten sanottu, eläimillä oli hyvin tilaa aitauksissaan, mutta kuulin huhua että leijonia pidettäisiin jonkin aikaa nälässä, jotta ne varmasti tulisivat yleisön eteen syömään silloin kun lihaa tarjoillaan. Tiedä sitten pitääkö paikkaansa, sillä eivät ne mitenkään laihoilta näyttäneet. Aina on harmi, että näin upeat eläimet on pitänyt sulkea aitaukseen, mutta etenkin lintuja kävi sääliksi, ne kun ovat sellaisia vapauden symboleita. Täällä sille on kuitenkin hyvä syy, jos ja kun eläimet ovat laittomista touhuista pelastettuja. Oli kuitenkin jännää katsoa leijonien ruokailua. Miten sulavasti nuo valtavat kissat hyppäsivät hakemaan lihapalansa puutolppien päältä, huh. Sen jälkeen seurattiin vielä kun ylienergiset, ympäriinsä hyppivät ja kiljuvat hyeenakoirat ruokittiin.

munda33
munda35

munda34
Piikkisikoja.
munda36
Hyeenakoiria, eli african wild dog. Nämä ovat suht harvinaisia, mutta nähtiin yksi South Luangwassa!

munda37
munda38

munda39
Ryhmäselfie piti vielä napata ennen kotiin lähtöä!

Päivä päätettiin ostamalla ravintolasta kassillisen hiiliä ja virittämällä tulet yhteen puiston monista grillipaikoista. Suomalaistyyliset kasvisgrilliruuat soijanakkeineen hävisivät nopeasti lautasten virkaa toimittavilta takeaway-bokseilta, vaikka lihansyöjäkaverimme eivät tainneet ihan kaikista mauista kovin innostuakaan. Jälkkäriksi tehtiin suklaabanaaneja, jotka olivat kyllä piste myöhäisen lounaan iin päälle. Nam.

Takaisin Lusakaan päästäksemme meidän piti kävellä vähän matkan päähän ”taksitolpalle” kun puiston edessä ei takseja ollut, mutta onneksi valtatien reunaan oli rajattu kevyenliikenteen väylä. Eka ja varmaan myös viimeinen kerta, kun näen täällä pyörätien. Päivä Munda Wangassa oli oikein kiva, ja jos Lusakassa viettää muutamankin päivän niin sanoisin että täällä kannattaa kyllä poiketa!

Huomenna lähdetään yhden yön retkelle Siavongaan Kariba-järven rannalle. Ollaan varattu aika kivannäköinen hotelli, ja meinataan lähteä järvelle melomaan!


In English: Munda Wanga Environmental Park is a private park that contains a botanical garden, a wildlife sanctuary and an environmental education center. We went there one Sunday with Zé’s project mate and his girlfriend. First we took a walk in the botanical garden, where my favorite parts were probably the succulent garden and the funny cotton silk trees.  After that we cooled down by the deeper of the two swimming pools, which first had to be cleaned from leaves. At two o’clock was the feeding time of the animals, who are said to have been rescued from illegal pet trade or after being injured during for example poaching. I don’t know if it’s true, but I hope so. Otherwise keeping them in captivity is sad even though they have large fenced areas instead of small cages. The day was finished by a Finnish style vegetarian barbeque at one of the many grill spots of the park. We had a blast! I would recommend visiting this park while in Lusaka.

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Munda Wanga Environmental Park

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s