Seikkailusafarilla Kafuen kansallispuistossa: day 2

Toinen päivä Sambian suurimmassa kansallispuistossa Kafuessa alkoi ennen auringonnousua. Saatiin aamiaiseksi paahtoleipiä, jotka nautittiin edelleen palavan nuotion äärellä hämärässä, hiljaisessa aamussa. Kun leivät oli huuhdottu kuumalla kahvilla alas, oli aika hypätä taas safariauton kyytiin ja lähteä seuraamaan leijonien jalanjälkiä. Nouseva aurinko värjäsi aamukasteisen maailman hetkeksi oranssiksi. Näillä leveysasteilla aurinko kuitenkin nousee ja laskee vauhdilla, eivätkä nuo taianomaiset hetket kestä kauaa.

kafue47

kafue48-horz
Tiellä on kulkenut iso kissa, sillä eläimetkin käyttävät helppokulkuisia teitä liikkumiseen. Oikealla Euphorbia-valekaktus kasvaa toisen puun sisässä.

kafue49

kafue51
Pumba puskassa!
kafue52
Savannikäärmekotka eli black-chested snake eagle.

kafue50

kafue56
Villejä taatelipalmuja.

kafue54

Eteläisessä Kafuessa on jonkin verran hiekkaa. Se on kulkeutunut tänne tuulen mukana Kalaharin aavikolta, ja aluetta sanotaankin Kalaharin jatkeeksi. Hiekassa voi kuitenkin kasvaa paljon elämää, kuten ylemmän kuvan punaiset kukkaset. Kafuessa näkee paljon myös villejä taatelipalmuja, jotka kasvavat usein riveissä saatuaan alkunsa elefantin pökäleissä paikalle kulkeutuneista siemenistä. Ei huono startti pienen palmun elämälle!

Auringon kivuttua taivaalla ylemmäksi bongaamme pahkasikoja, kotkia, paviaaneja ja edellisiltä päiviltä tuttuja antilooppeja. Ihmettelimme myös monia kutojalinnun rakentamia pesiä, kauniin vihreitä Kafuelle tyypillisiä jokikaijasia ja korppikotkien parveilua, joka ei taaskaan johtanut saalistajien bongaamiseen.

kafue57 kafue55

kafue59
Paviaaniperhe.

kafue60

kafue61
Kutojalinnun pesiä. Kaikki ovat saman linnun tekemiä saalistajien harhauttamiseksi, ja jos naaraslintu ei tykkää koiraan rakentamasta pesästä, se kuulemma tuhoaa sen ja jättää koiraan väsäämään uutta.

kafue65
kafue63

kafue66
Kiljumerikotka baobab-puussa.

kafue68

kafue69
Juovagnuu-antilooppeja, englanniksi blue wildebeest.
kafue67
Etelänkalkkunasarvekas lennossa.

kafue70

Ajoimme kauas leiristä, tai siltä se ainakin tuntui. Lyhyeksi jääneet yöunet väsyttivät entisestään silmiä, jotka haravoivat taukoamatta pusikonreunaa, puita ja ruohikkoa. Kiikarit asetettiin nenälle tasaisin väliajoin, milloin minkäkin mutapaakun, kiven tai oksan takia. Eloa safarilaisiin saatiin, kun mutkan takaa jonkin matkan päästä paljastui suurehko laiduntajien lauma, jotka lähempänä osoittautuivat seeproiksi ja gnuu-antiloopeiksi. Aika hurjan näköisiä eläimiä nuo gnuut! Ei tehnyt mieli poistua autosta, vaikka puhvelithan sen aggressiivisen maineen omaavat. Juovagnuut ottivat tulijat vastaan rauhallisemmin, mutta seeprat lähtivät laukkaamaan karkuun aika nopeasti. Tanner vaan pöllysi niiden mennessä.

kafue73
kafue72 kafue75
kafue74 kafue76
kafue78

kafue77
Värikäs papukaijaparvi lehahti lentoon ja kuvakin tärähti.
kafue80
Pieni lehtikorvainen puna-antilooppi on kovin suloinen otus.
kafue79
Olikohan tämä pitkäpyrstökottarainen, eli long-tailed glossy starling?
kafue81
Ruokoantilooppi.
kafue82
Lauma vesiantilooppeja ihan meidän leirin vieressä.

Nälkä alkoi kurnia, vaikka oltiin istuttu autossa koko aamu. Oltiin nähty joitain ihan hitsin kauniita värikkäitä lintuja, kuten jokikaijasia, papukaijoja ja pitkäpyrstökottaraisia. Myös leirin läheltä heinikosta kököttämästä löydetty puna-antilooppi oli riemastuttava bongaus kaikessa söpöydessään. Se istui hetken poseeraamassa, ennen kuin häipyi ruohikon sekaan.

Yhdentoista aikoihin palasimme leiriin, missä odotti höyryävä brunssi. Soijanakit, paistetut sienet ja kananmunat, pavut ja paahtoleivät hävisivät nopeasti parempiin suihin. Nam! Jos pikanuudelitkin maistuvat luonnossa taivaallisilta, niin entäs tällainen english breakfast sitten. Ruoan jälkeen oli siestan aika, sillä eläimetkään eivät jaksa olla kovin aktiivisia keskipäivän kuumuudessa. Otin virkistävän suihkun ja istuimme leirituoleissa kuuntelemassa luonnon ääniä. Etenkin aroturturikyyhky piti jatkuvasti mekkalaa, joka soi vielä pitkään reissun jälkeenkin päässä. Pystyn edelleen kuulemaan sen äänen elävästi korvissani. Se taitaakin olla melkein jokaisen safarin jatkuva taustasoundtrack. Paikalliset sanovat, että kyseisen linnun laulu kuulostaa ihan siltä kuin se kehottaisi aamulla ”work harder, work harder!” ja illalla ”drink lager, drink lager!”, ja se on kyllä ihan totta se (kuuntele vaikka täällä). Kävimme myös jaloittelemassa hiukan leirin reunamilla, mutta kovin kauaksi emme uskaltaneet mennä, ja kiellettyähän se onkin.

 kafue84kafue83
kafue85

Jossain vaiheessa leirirentoilua huomasin, että taivaalta putoili mustia heinänpätkiä ja ilma tuoksui savulle. Maastopalot roihusivat lähimailla ja nostattivat savupatsaita taivaalle.

Hieman ennen iltapäiväkolmea hyppäsimme autoon ja lähdimme ajamaan suoraan kohti savuavaa metsänreunaa. Ehkä tuli ajaisi edellään eläimiäkin karkuun. Hiukan kyllä jännitti, kärähtäisimmekö itsekin karrelle palavan heinän mukana. Tai kärähtäisikö telttamme meidän poissa ollessa.

kafue86

kafue88-horz
Möykkyinen baobab ja sadekaudella mutaan painuneet norsun jäljet.

kafue87
kafue89 kafue90

kafue92
Harjalintu eli englanniksi hoopoe.

kafue91
kafue93 kafue94
kafue96 kafue95
kafue97 kafue98

Iltapäivä oli harvinaisen hiljainen. Maastopalot olivat tainneet pikemminkin karkoittaa eläimet puiston muihin kolkkiin kuin toimia hyvänä bongauspaikkana. Näimme harjalinnun, puku-antiloopin ja varaanin, mutta muut lajit olivat jo aiemmin nähtyjä. Uljaat gnuut näyttivät kyllä ilta-auringossakin vaikuttavilta eläimiltä, etenkin ylittäessään pientä jokea jonossa. Fiilis oli kuitenkin hieman pettynyt siihen, ettemme olleet vieläkään nähneet kissaeläimiä tai edes elefantteja.

Auringon alkaessa laskea ja aroturturikyyhkyn kukertaessa taustalla ajoimme valtavan aukean savannin läpi, josta kohosi muutamia puustoisia saarekkeita. Kansallispuistossa vallitsi erikoinen tunnelma. Samalla kertaa oli hirveän kaunista, mutta myös jotenkin painostava fiilis. Sellainen, että jos tänne erämaahan jäisi yksin kulkemaan jalan, tulisi varmasti hulluksi siinä loppumattomassa ruohomaassa ja hiljaisuudessa, jossa kaikuu vaan ”work harder, drink lager”. Mutta tuo Kafuen aamun ja illan valo oli kyllä jotain kauneinta ikinä.

kafue100
kafue101 kafue102
kafue103

Ilta leirissä kului pitkälti samoin kuin edellinenkin, nuotion ääressä rentoutuen ja teetä sekä hieman olutta ja viiniä hörppien. Illallista syödessämme puska kahisi ja leirissämme vieraili utelias mesimäyrä herkkujen toivossa. Erona edelliseen iltaan oli myös se, että tänään olin huomattavasti väsyneempi ja torkuin tuolissani sen sijaan että olisin jutellut maailmanmenosta. Jossain vaiheessa tuli kömmittyä telttaan, eikä unta tarvinnut edellisen yön tavoin odotella ollenkaan. Vielä olisi yksi aamuajelu aikaa katsella kaunista Kafueta.

Kafuen safariseikkailun ensimmäisen osan löydät täältä.


In English: Our second day in Kafue national park started before sunrise, and by the time the orange ball of light had appeared above the horizon we had already jumped on our safari vehicle and started tracking the lions. Needless to say how beautiful the morning light was. We spotted fish eagles and black-chested snake eagles, black-cheeked lovebirds, parrots and a group of vultures. No luck with the lions this time either, but we saw a herd of wildebeest and zebras grazing together, a cute little red antelope and many interesting plants such as wild date palms and baobabs. After our hot and delicious English brunch we had a siesta in the camp. We took off around 3 pm and headed directly towards the smoking forest fires, hoping to find animals fleeing from the fire. Despite the effort the afternoon was very silent. We  spotted only three new animals: a puku antelope, a hoopoe and a monitor lizard and I felt a little disappointed. The evening was very similar to the previous one, except that during the dinner we got a visit from a curious honeybadger and after I was drooping in my camp chair by the bonfire. This night I didn’t have to wait for the sleep to arrive. Next day would be our last game drive here.

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Seikkailusafarilla Kafuen kansallispuistossa: day 2

  1. Oih, mita tarinaa. Ja ihania kuvia! Nayttaa vahan silta, etta elelet toteen Avaraa Luontoa siella Sambiassa. Kai sulla on mukana Sir Attenborough juontamassa? 🙂 Ja herranen noita kutojalintunaaraita, pahemman puoleisia justiinoita ilmeisesti 😀

    Tykkää

    1. Hahaa, elävästi olisi kyllä voinut kuvitella herran juontamaan taustalle viikon luontoäänenä! Ja vallan törkeää käytöstähän se on hajottaa toisen vaivalla rakentamat pesät. ”Laita mies asialle ja mee itte perässä…” Paitsi että mies on hyvä jä yrittää uudelleen 😀

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s