Roadtrip Alentejossa: osa 1

Alentejoa kuulee usein kuvailtavan Portugalin harvaanasutuksi ja verkkaiseksi maakunnaksi, missä eletään maasta ja syödään lähinnä vehnäleipää, oliiviöljyä, valkosipulia ja tietysti viiniä. Alentejolaisten hitaudesta kerrotaan vitsejä ympäri maata ja heidän kotikontujaan on sanottu jopa Portugalin aavikoksi.

Onko tällaisessa naapurinsa Algarven varjoon jäävässä ja ainakin leikkimielisesti paljon parjatussa paikassa sitten yhtikäs mitään nähtävää?

ale1 ale2
ale3 ale5
ale4

Minä sanon että on! Alentejosta löytää ehkä maan sympaattisimpia kyliä, joissa vastaantulijat juttelevat sinulle kuin vanhalle ystävälle ja joiden ravintoloissa tarjoillaan tuhtia paikallista ruokaa. Kalastajien olkimajoja on rannikkokylissä vielä jäljellä, kuvankauniista hiekkarannoista ja tärkeistä linnustoalueista puhumattakaan. Ja kylien ulkopuolella avautuvat korkkitammien ja mäntyjen täplittämät savannimaiset niityt, jotka keväisin vaihtavat väriä kerran viikossa. Keltaisesta violettiin, punaisesta siniseen. Kukkamattojen välistä paistaa kuiva, hiekkainen maa. Jossain kaukana kohoaa valkea punatiilikattoinen tuulimylly ja talo, jonka ikkunanpielet on maalattu siniseksi ja jonka sähkötolppaan kattohaikara on tehnyt pesän.

ale6
ale7 ale10
ale8

Me lähdimme seikkailulle Alentejoon, sillä syntymäpäivää viettävä anoppini halusi viettää mukavan retkipäivän tutuissa maisemissa. Jaan tämän roadtrip-tarinan kahteen osaan, jotta postauksesta ei tule nälkävuoden mittainen.

Pakkaamme siis viisikkomme koirat mukaanluettuna autoon ja ajaa karautamme ensin Setúbaliin. Olemme tunnin välein menevästä autolautasta  myöhässä, joten päätämme ajaa kiertoreittiä merenlahden ympäri, kuulemma Portugalin vaarallisinta maantietä pitkin. Huonokuntoinen tie on suora vaikkakin kapea ja muutama rekka tulee vastaan, mutta ihmettelen silti, miksi siinä sattuu niin paljon onnettomuuksia. Kenties alentejolaiset traktorikuskit lähtevät liikaa aguardenteä nautittuaan liikenteeseen? Tietä reunustavat komeat korkkitammi- ja mäntymetsikköiset maisemat, välillä näkyy oliivipuita tai viinitarha, ja pieni järvikin lipuu ohitse. Taivaalla kaartelee monta haikaraa.

ale9
ale11 ale13-horz

Saavumme Alcácer do Saliin ja päätämme pitää lounastauon. Bongaamme mukavannäköisen ravintolan, josta näkee Sado-joelle ja jonka terassi näyttää houkuttelevalta. Auto pitää kuitenkin jättää kauemmas, joten kävelemme valkosävyisen kylän läpi calçada-katuja pitkin. Koirat ovat tyytyväisiä päästessään haistelemaan uusia nurkkia. Kylällä liikkuu jonkin verran ihmisiä, puut ovat kukassa ja rakennusten katoilla on linnunpesiä. Nero ja Akira saavat nallekarhumaisella olemuksellaan valtavasti huomiota ja hymyt nousevat valehtelematta kaikkien vastaantulevien kasvoille. Monet kysyvät, minkä rotuisia koirat oikein ovat. Siis mikä voisi olla parempaa kuin se että koirasi tekee jonkun iloiseksi ihan vaan olemassaolollaan! Ihanat ❤ Sivuhuomiona muuten, että ennen näihin kahteen karvakaveriin tutustumista pelkäsin koiria kuollakseni. No, nuo halinallet sulattivat sydämeni ensinäkemältä enkä pelkää enää!

ale12 ale14
ale18 ale17
ale19 ale20-horz
ale23 ale22

Alcácer do Salissa on ollut asutusta jo 40 000 vuotta, eli jo silloin kun Pohjois-Eurooppa on vielä ollut kilometrien paksuisen jään alla. Alcácerin nykyinen kylä kehittyi kylän korkeimmalla kukkulalla (kuten tavallista) sijaitsevaa maurilinnaketta ympäröivistä barrioista keskiajalla. Kuten kylän nimikin kertoo, alueella on ollut paljon suolakenttiä, joille on aikoinaan tuotu paljon afrikkalaisia orjia työskentelemään sekä paikkaamaan väestöpulaa, kun portugalilaiset itse lähtivät valloittamaan maailmaa.

Mielenkiintoisena knoppitietona: tästä johtuen Alcácerissa esiintyy 2010 tehdyn geneettisen tutkimuksen mukaan eniten Euroopassa (22%) Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta peräisin olevaa mitokondrio-DNA-ryhmää, joka peritytyy aina äidin puolelta ja on luonnollisesti ihmiskunnan vanhin tällainen linja. Kumma kyllä en muista että tummia ihmisiä olisi näkynyt Alcácerissa mitenkään tavallista enemmän, jos yhtään.

ale21-horz ale24
ale27 ale26
ale28

Alcácerin idyllisillä mutta sopivan rappioromanttisilla ja meneille vuosikymmenille unohtuneilla kaduilla kävelyn ja herkullisen choco frito -lounaan jälkeen (viereisen pöydän naisen jutellessa kanssamme taukoamatta) on aika jatkaa matkaa. Suuntaamme auton nokan kohti Comportaa ja Carrasqueiran puujalkalaitureita. Siitä kuitenkin lisää toisessa osassa. Matkalla pysähdymme kuvaamaan Alentejon aavoja maisemia. Voi sitä hiljaisuutta. Ajatella, että kaksi vuotta sitten pyöräilimme näitä samoja teitä pitkin aina Algarven lounaisimpaan kärkeen saakka!

ale29
ale30
ale32ale31 ale33
ale34


In English: My mother-in-law wanted to celebrate her birthday by doing a roadtrip in Alentejo, the sparsely populated farming region of Portugal, and off we went to spend a pleasant day after packing ourselves and the dogs in a car. The Portuguese often joke about the people of Alentejo by saying that they are slow, and the county might stay in the shadow of its neighbor Algarve, but there are so much hidden beauty to be found in Alentejo. There are idyllic historical villages such as Alcácer do Sal, where people are extremely friendly (especially if you have two fluffy and kind Bernese mountain dogs with you) and the local food very tasty, but also flower meadows that change color once a week in springtime, bird sanctuaries and endless kilometers of savanna-like half-forest with cork oaks, olive and pine trees. I love that scenery! The story will continue in the second part.

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Roadtrip Alentejossa: osa 1

    1. Karvaturrit on niin hauskoja kun ne rakastaa autoajeluita 😀 Portugali-kuume on kyllä aika krooninen tauti. Mäkään en nyt tiedä koska seuraavaksi sinne meen, ehkä ens jouluna! Toivottavasti sä pääset aiemmin 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s