Kevätretki Turun Vaarniemeen

Nyt kun kadut ovat sulia ja eteläisessä Suomessa lumi taitaa olla jo muisto vain, alkaa reissujalka vipattaa ihan eri tavalla, ja talvipesästä kuoriudutaan päivä päivältä rohkeammin haistelemaan ympäröivää kevääseen heräävää maailmaa. Moni halajaa retkelle aurinkoon, tai kenties jopa kaupunkilomalle Suomen Turkuun. Mulla on ollut jo vuoden päivät takataskussa yksi postaamatta jäänyt loistovinkki, minne luonnonystävän kannattaa Turussa suunnata, ja se on Vaarniemen-Rauvolanlahden luontopolku, joka sijaitsee itseasiassa naapurikaupungissa Kaarinassa. Kävimme kävelemässä tuon samaisen polun viime keväänä kahdestikin, ja molemmilla kerroilla se oli aivan yhtä kaunis. Aloitimme kuitenkin hieman kauempaa, joten matkaa kertyi paljon enemmän kuin virallisen luontopolun 1,8 kilometriä.

vaar1 vaar4
vaar5vaar2
vaar7vaar6
vaar8 vaar9
vaar11 vaar10
vaar13

Retki tehtiin viime vuoden huhtikuun lopulla kera Zén, Fannin ja Teemun. Luonto oli kauneimmassa kevätloistossaan: sini- ja valkovuokot olivat vallanneet tammilehdon metsänpohjan, meri ja taivas loistivat kilpaa sinisinä, Rauvolan lintutornista katselimme kuinka Rauvolanlahden kultaiset ruovikot keinuivat tuulessa ja kuinka vaaleanvihreät pienenpienet lehdet kuoriutuivat esiin puiden silmuista. Saimme myös aivan totaalisen hepulin, mutta en enää muista mille nauroimme. Ihan pian tuo vaihe keväästä on täällä taas! Minulla on kylläkin vähän ikävä noita Turun upeita lehtometsiä ja meren rannalla asumista. Ei tuo Jyväsjärvi vain ole sama asia kuin meri, vaikka kaunis on sekin. No, eipä tuo Itämerikään ole sama asia kuin Atlantti.

vaar12-horz
vaar15 vaar14
vaar16 vaar17
vaar18 vaar20
vaar19-horz vaar23
vaar21 vaar22
vaar26 vaar27

Kuljimme ohi keskiajalta periytyneen ja suojellun Vaarniemen tilan herttaisen keltaisen talon, jossa on aikoinaan asunut arkkiteini (hullunkurinen nimitys, mutta tarkoittaa arkkidiakonia). Löysimme tammivanhuksen, jonka ontto runko oli oikea menninkäisenpesä. Me olisimme kaikki halunneet muuttaa sinne. Sisäkautta pääsi myös kiipeämään ulos parin metrin korkeudessa olevasta oksanreiästä. Sen jälkeen jatkoimme kohti metsäistä Vaarniemenkalliota ja kapusimme juurakkoista polkua sen huipulle.

vaar28 vaar25-horz
vaar29
vaar31vaar30 vaar32
vaar34
vaar35vaar33

Vaarniemenkallion huipulta löytyy näkötorni sekä Vaarniemen laavu huusseineen. Laavulla oli jo iloinen seurue paistelemassa makkaroita meidän saapuessa paikalle, joten painelimme ylös torniin. Sanomattakin on selvää, että sieltä aukesi varsin mukavat näkymät Turun (ja Kaarinan) ylle ja sen ympärystön metsäisille saarille kuten vastarannan Hirvensaloon. Vaarniemen luonnonsuojelualueen pohjoispuolelta löytyy myös Katariinanlaakson luonnonsuojelualue, joka on niin ikään yksi lempipaikkojani Turussa, joten täällä päin kaupunkia on tarjolla jopa kaksi kärpästä samalla iskulla.

VisitKaarina.fi-sivuilla kerrotaan Vaarniemestä seuraavaa:

Vaarniemen muodostaa länsi-itäsuuntainen, runsaan 20 metrin korkuinen kalliokohouma. Se sisältää emäksistä amfiboliittia, jonka vaikutus näkyy lehtomaisena kasvillisuutena. Valtapuuaseman omaavan kuusen seassa kasvaa kauttaaltaan tammea ja etelärinteellä on puistomaista tammikkoa. Vaarniemi onkin Kaarinan suurin tammilehto ja se on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi lehdoksi valtakunnallisessa lehtojensuojeluohjelmassa. Elinympäristöt ovat vaihtelevia ja jalopuulehdon lisäksi löytyy paahteista ketoa, kalliota, kangasmetsää ja merenrantaruovikkoa.

 

vaar37
vaar40 vaar42
vaar38 vaar43
vaar39 vaar41
vaar44

vaar45
Löytöretkeilijät sammalkattoisen autiotalon ikkunasta kurkkimassa.

vaar46

Vaarniemi hurmaa kulkijan nimenomaan monipuolisuudellaan. Parin tunnin kävelylenkin aikana ehtii nähdä todella monenmoista luontoa niitystä ruovikkoon, karusta kelopuukalliosta rehevään lehtoon ja merenrannasta kuusikkoon. Itse rakastan kuitenkin eniten juuri noita tammilehtoja, varsinkin kun ne on yhdistyneinä korkeuseroihin ja merenrantaan! Paikalle pääsee esimerkiksi Turun Kauppatorilta paikallisbusseilla numero 7 ja 221. Me taisimme jättää auton parkkiin johonkin Varsinais-Suomenkadun varrelle ja lähteä siitä kävelemään.

Mikä on sinun lempipaikkasi Turussa tai omassa kotikaupungissasi?


In English: Vaarniemi is a tranquil place to have a small hike in Turku (or actually in the neighboring Kaarina), if you are planning to visit  the city. Vaarniemi nature reserve and its 1,8 km nature trail are best enjoyed in good company and the spring sun. We went there twice last year, and these photos are from the end of April 2015. Spring flowers such as liverworts and wood anemones and common hepaticas were blossoming under the majestic oaks, trees were opening their tiny light green leaves and reeds were swaying golden in the wind. We found a troll’s nest in a hollow old oak and climbed up to the observation tower, from where a vast view over Turku, Kaarina and the islands. There is also a shelter where you can make a fire, and a composting toilet. The nature in Vaarniemi is very diverse, and especially the oak groves are absolutely beautiful. You can catch the buses 7 and 221 to Vaarniemi from the city center, or park your car nearby.

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Kevätretki Turun Vaarniemeen

  1. Oi kun ihania kevattunnelmia! Jannia asioita sita ihminen voikaan ikavoida. Niinkun nyt pitkospuita. 😀 semmoisilla kavelysta on nyt kulunut jo hetki, ja kun niissa vaan on se tietty meininki, notkuvissa ja narisevissa puupoluissa 🙂

    Tykkää

      1. Harvemmin paasee taalla pitkospuita kohtaamaan 🙂 Ranskassakin on polut usein vahemman rakennettuja kun Suomessa, mutta omphan ainakin syy piipahdella kotimaankin polkuja nuuskimassa. Nayttaa kylla silta, etta sinne Turun suunnille on myos joskus tahtailtava 🙂

        Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s