Satumainen Quinta da Regaleira

Kuten jo aiemmin mainitsin, oli viime Portugalin-reissumme senkertaisena nähtävyyskohteena järkyttävän upea Quinta da Regaleiran palatsitila Sintrassa. Ajelimme sinne Zén, Fannin ja Teemun kera Sesimbrasta eräänä sateisena mutta melko lämpimänä tammikuun päivänä läpi Lissabonin ja ali sen suuren akveduktin. Sintraan päästyämme löysimme onneksi parkkipaikan autolle helposti aivan Quinta da Regaleiran vierestä. Heti porteilla tulijaa tervehtivät kivimuurin takana kohoava ihastuttavan koristeellinen palatsi ja vanhat oksiaan kurkottelevat suuret puut, joten oli selvää, että mihinkään aivan turhaan paikkaan emme olleet saapuneet.

quinta1 quinta3

quinta4

Talvista vehreyttä ihmettelemässä. Kiitos kuvasta Fannille!

quinta5

Quinta da Regaleiran palatsi.

quinta6 quinta8

Quinta da Regaleiraan kuuluu romanttinen goottilaistyylinen palatsi koristeellisine kappeleineen sekä mielettömän kaunis ja valtava puutarha, jossa kävelemällä voi kohdata niin lampia, pieniä vesiputouksia, kiveen hakattuja tekoluolia eli grottoja, patsaita, kuin tietysti kauniita istutuksia, kukkia ja vanhoja muhkuraisia puitakin. Puhumattakaan niistä käänteisistä vihkimyskaivoista! Rakennelmat ovat todella yksityiskohtaisia ja laattataidettakin löytyy hiukan, ollaanhan sentään Portugalissa. Hassua kyllä, paikka ei ole mikään kovin vanha, vaan se on rakennettu 1900-luvun alussa. Quinta da Regaleira on silti muiden Sintran kulttuurimaisemaan kuuluvien palatsien ohella listattuna UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. Tila siirtyi yksityisomistuksesta Sintran kaupungille vasta vuonna 1997.

quinta9 quinta10
quinta11 quinta12
quinta13
quinta15 quinta16

Kävimme seikkailemassa maanalaisissa tunneleissa, joiden labyrinttimaista verkostoa pitkin pystyy liikkumaan puutarhassa paikasta toiseen. Parasta näissä luolissa olivat lampeen antavat aukot, joista valoa pääsi tulvimaan sisälle, ja joissain oli jopa värillisiä ikkunoita. Ei suositella ahtaanpaikankammoisille, vaikka luolissa tilaa riittikin.

quinta14

Quinta da Regaleira on täynnä yksityiskohtia.

quinta17 quinta20
quinta18 quinta21
quinta19

quinta22

Tämä ihanan värinen ja rappioromanttinen puutarhamaja oli yksi suosikkiasioistani.

Sintran vuorten yllä roikkuu usein mereltä saapuva pilvipeite, ja niinpä mikroilmasto onkin siellä vielä normaaliakin kosteampi saaden joka paikan kasvamaan jotakin vihreää, vähintäänkin sammalta. Hieman kuin olisi palannut Azoreille! Jotkut puut loistivat vielä syksyn väreissä, vaikka oli jo tammikuu. Toiset taas olivat pudottaneet lehtensä ja muodostivat kontrastin kaikelle sille ikivihreydelle. Puutarhassa vallitsi aivan satumainen tunnelma, ja oli ihanaa katsella erilaisia kukkia keskellä talvea. Tila on rakennettu rinteeseen, joten rappusia ja ylämäkiä kavutessa tuli huomattua, että kuoritakki ja pipo olivat todellakin vähän liikaa. Vaan koska satoi, ei niitä viitsinyt oikein riisuakaan. Pilvinen sää oikeastaan vain sopi Quinta da Regaleiran -vierailuun todella hyvin, tehden paikasta vielä enemmän mystisen.

quinta23

quinta24

Virkistävää nähdä kukkia tammikuussa!

quinta25 quinta27-horz

quinta28

Maurilinnoitus siintää kallioisen vuoren päällä.

quinta30-horz

Eräs grotto ja eksyneen oloinen turisti (kiitos Fanni kuvasta).

quinta29 quinta32
quinta34 quinta33
quinta36 quinta35

quinta37

Kiitos kuvasta Fannille.

Kun olen vähän tällainen hullu kissaleidi, eivät Quinta da Regaleirassa asustavat kissat tietenkään paikkaa ainakaan huonommaksi tehneet! Hassuja kissoja kun tuolla tavalla viihtyivät sateessa turisteja puskemassa, herkkujen toivossa kai. Oli niillä omat nappulakipotkin erään huoltorakennuksen yhteydessä.

quinta38

Tänne oli istutettu myös samoja saniaispuita kuin Azoreille. Eivät tosin näyttäneet ihan  yhtä hyvin viihtyvän kasvupaikassaan.

quinta40 quinta39

Käänteisistä vihkimiskaivoista (”initiation wells”) vierailimme ensimmäiseksi sillä pienemmällä keskeneräisellä kaivolla, ja kuvittelimme tietysti löytäneemme jo isommalle käänteiskaivolle. Olin vähän pettynyt, sillä muistin kaivon olleen paljon hienomman ja suuremman näköinen kuvissa. Vasta myöhemmin hoksasimme, että väärä kaivohan siinä oli ollut kyseessä, ja jouduimme kapuamaan takaisin katsomaan sitä isompaa. Olihan tuo pienempikin ihan hieno, ja mystistä tunnelmaa oli jo siinäkin.

quinta41 quinta42-horz
quinta44

quinta46

Näkymät Sintran keskustaan.

quinta45-horz

quinta47

Quinta da Regaleiran palatsi, jota pääsee ihastelemaan myös sisältä…

quinta48

… ja sen prinsessamainen kappeli.

quinta49
quinta51

Suurempi vihkimyskaivo oli kyllä sen verran upea ilmestys, että kannatti lähteä vielä takaisin ylämäkeenkin sitä katsomaan. Pikemminkin maanalaisia, ylösalaisin käännettyjä torneja muistuttavia kaivoja ei ole käytetty koskaan vedenottotarkoitukseen, eikä myöskään mihinkään ihan tavallisiin vihkiäisiin, vaan Tarot-vihkimysrituaaleihin – siitä juontaa outo nimikin. Maanalaiset luolastot kytkevät nämä kaksi kaivoa puutarhan muihin osiin, ja suuremman kaivon portaikotkin on mitoitettu Tarot-mystiikan mukaan. Huhheijaa, kun kuvittelee millaisia seremonioita näissä kaivoissa on pidetty! Olisi kenties pitänyt hankkia Tarot-kortit tuonne mukaan.

quinta54-horz
quinta55quinta53quinta50

Quinta da Regaleira oli aika uskomaton kokemus, jota suosittelen kyllä lämpimästi jokaiselle tarunhohtoisista puutarhoista, arkkitehtuurista tai mystiikasta kiiinnostuneelle Portugalin-matkaajalle! Eipä taida paikka olla turhaan Sintran nähtävyyksien ykkössijalla Tripadvisorissakaan (kyllä, kävin vakoilemassa asianlaidan). Pääsymaksua joutui pulittamaan muistaakseni kuuden euron verran (opiskelijat 4 e), ja se oli kyllä joka sentin arvoinen sijoitus se! Menen takuuvarmasti tänne vielä joskus uudestaankin. Muista muuten ottaa taskulamppu mukaan, sillä luolalabyrinteissä seikkailu helpottuu huomattavasti kun näkee eteensä.

Quinta da Regaleirassa seikkailun jälkeen kiisimme hurjaa vauhtia syömään myöhäistä lounasta Cascaisissa sijaitsevaan kasvisravintolaan, ennen kuin sen lounasaika päättyisi. Centro Tinkuy oli superkodikas, oman puutarhan ja lähialueen luomuantimia hyödyntävä makrobioottista vegaanista ruokaa, joogatunteja ja erilaisia hoitoja tarjoileva paikka, jota pyöritti ihana perulainen nainen apuvoimineen. Saimme muistaakseni 15 eurolla keittoa, leipää herkullisine levitteineen, pääruokalautaset ja jälkkäriksi suklaakakkua reishikahvien kera. Ruoan jälkeen olisi tehnyt mieli vain jäädä takkatulen ääreen sohvalle ottamaan päiväunet, sillä olo oli kuin jonkun olohuoneessa ja ilta alkoi jo hämärtyä. Suositus tällekin!


In English: Quinta da Regaleira is a palace estate in Sintra, and we visited the place on a rainy but pretty warm day in early January. The visit was worth every cent of the four euro entrance fee, since the place is just full of magic. One can wander around the huge garden for hours, losing oneself at the underground labyrinths and admiring the detailed ponds, cascades, grottos, statues and buildings found in the garden. Not to mention the mystical initiation wells, where Tarot rituals have been taken place. It was also so refreshing to see many kinds of flowers blooming in the mid-winter and the garden is also home to some beautiful old trees. And cats! I really recommend visiting this magnificent place.

24 kommenttia artikkeliin ”Satumainen Quinta da Regaleira

 1. Tosi hieno paikka ja ihanan vihreää kaikkialla. Eipä paha pääsymaksu. Itse olen ahtaanpaikankammoinen, joten mihinkään liian pieniin luoliin minua ei saisi :P. Alkoi tuo kaivo myös vähän ahdistamaan, vaikka nuo kuvat ovat kyllä tosi upeita. Täällä Suomen harmaudessa (tai kuulemma muualla on aurinkoa, mutta täällä missä itse olen, on harmaata) kaipaa jo sellaista ihanaa vihreyttä <3.

  Tykkää

 2. Sintrassa olen kerran käynyt ja kaunis paikka oli kyseessä. Mielellään uudelleen kävisi, jos sattuu reitin varrelle. Portugali vaan tuntuu olevan todella kaukana yleensä mun reiteistä 😉 // Sir Bizler

  Tykkää

 3. Regaleiran palatsin ja puiston rakennutti 1904–10 rikas lakimies Antonio Augusto Carvalho Monteiro (1848-1920). Suunnittelijana oli italialainen kuuluisuus Luigi Mannini. Yhteistyö on gotiikan, manueliinisen arkkitehtuurin ja renessanssin sekoitus, jota ryydittävät Portugalin mytologia ja okkultistinen perinne. Palatsi valmistui juuri ennen kuningasajan päättymistä Portugalissa.

  Kun kävin paikalla 2000-luvun alussa puhuttiin ihan vapaasti vapaamuurareista ja ruusuristiläisyydestä, ei tarot-korteista. Rakennuksessa sisällä oli tuolloin myös mittava näyttely vanhoista valokuvista, joista asian havaitsi hyvin, sekä historiaa vapaamuuraraista. Mielenkiintoista mikäli nämä viitteet on nykyisin poistettu…

  Tykkää

  • Olipas informatiivinen kommentti, kiitos siitä! En viitsinyt kaikkea irtoavaa faktaa tähän postaukseen laittaa, eiköhän nuo löydä internetistäkin se ketä palatsin historia enemmän kiinnostaa. Itsehän ongin tiedot jälkikäteen Wikipediasta niitä sen kummemmin ajattelematta. 😀 En jaksanut näyttelyyn sen kummemmin tutustua, joten en osaa sanoa puhuttiinko siellä noista. Luigi Manninista en ole ennen tätä kuullut, ruusuristiläisyys on ihan outo käsite itselleni, enkä usko että vapaamuurareitakaan mistään valokuvista tunnistaisin. Heh.

   Tykkää

 4. Vau mikä palatsi, näyttää kuin olisi suoraan jostain sadusta, niinkuin koko paikkakin. En ollut kuullut tästä aiemmin, mutta jos tuonne päin suuntaan niin kiinnostaisi ehdottomasti.

  Tykkää

 5. Huhhuh!
  Tuo oli kyl yks elämäni hienoimpia päiviä, niin monenmoista mahtavaa seikkailua ja paikkaa tuli nähtyä!:)
  Paratiisi kaikenkaikiaan oli tuo paikka.
  Tässä muute linkki mun postaukseen jonka tein samaiselta reissulta!
  http://uno-de-esos-dias.blogspot.fi/2016/03/mystinen-quinta-da-regaleira.html

  Toivottavasti ei haittaa että lainasin jotain sun kuvauksia nuista paikoista tästä postauksesta!
  Sä osasit niin hyvin kattavasti kertoa ja muotoilla et en osannu ite enää sen paremmin kertoa :’D

  Tykkää

 6. Todella kivannäköinen paikka, minne kannattaisi ilman muuta mennä tuolla päin liikkuessa. Itselle Portugalissa Lissabonin seutu on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle, Algarve nyt jotenkin sentään hallussa. Portugali maana on erityisen kiehtova ja siellä on tekemistä vaikka mitä.

  Tykkää

 7. Paluuviite: Kaikkien aikojen reissuvuosi 2016 | Discovering Sunbeams

 8. Paluuviite: Sintra: Monserraten puutarha | Vida de Estrada matkablogi

 9. Paluuviite: Sintra: Penan palatsin taikapuutarha | Vida de Estrada matkablogi

 10. Paluuviite: Loistelias Palácio Nacional de Sintra | Vida de Estrada matkablogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s