Tulivuorikraaterin ympäriajo

Viimeisenä aamuna Azoreilla herättiin autosta siihen, kun joukko työhaalareihin pukeutuneita ukkoja ravasi edes takaisin Sete Cidadesin ilmaisleirintäalueen parkkipaikalla. Myöhään edellisenä iltana olimme ajaneet kaatosateen ja sankan sumun läpi tälle São Miguelin ainoalle leirintäalueelle, jota emme olleet vielä testanneet. Telttaa ei siinä sateessa huvittanut pystyttää, joten kaivoimme makuupussit esiin ja nukuimme auton etupenkeillä. Eihän se varsinaisesti mitään herkkua ollut, mutta ei meille tullut kylmä eikä nihkeä olo muutenkaan (kerrankin!). Leirintäalueella oli yksi sisävessa, jota ei saanut lukkoon. En muista oliko siellä jopa suihkukin, sillä tuona aamuna lavuaari sai riittää aamupesun hoitamiseen.

Päivä osoittautui aurinkoiseksi, juuri kuten säätiedotuksessa oli povattukin, joten lähdimme vauhdilla kiertämään niitä viimeisiä paikkoja jotka halusimme nähdä ennen iltapäivällä takaisin Lissaboniin lähtevää lentoamme. Ensimmäiseksi kävimme Lagoa do Canárion näköalapaikalla, mutta heti sen jälkeen kurvasimme Sete Cidadesin kraaterin reunalle katselemaan maisemia kaksoisjärvien ylle. Matkalla bongasimme maajussin, joka kuljetti kolmea isoa maitotonkkaa hevoskärryillä! Niin kliseisen azorilaista.

kraateri2 kraateri3-horz
kraateri4 kraateri5
kraateri6-horz

Pysäytimme vuokra-auton ensimmäisenä Vista do Reille, ”Kuninkaan” näköalapaikalle, joka kuhisi turisteja ja Azorit-magneetteja myyviä kojuja. Ironisesti vieressä tönötti valkoinen seiväs, jossa luki ”May Peace Prevail On Earth.” Yeah right, rauhaa ei ainakaan tuolta paikalta varsinaisesti löytynyt. Näköalat siniselle ja vihreälle järvelle olivat kuitenkin kaiken sen selfiekeppien väistelemisen arvoiset! Paikan vieressä seisova hylätty hotelli toi sopivaa kontrastia kaikelle sille kauneudelle. Harmittaa vieläkin, ettei käyty edes vähän tutkimassa, olisiko sisälle päässyt! Tosin luulen, että palaamme tuonne vielä joskus takaisinkin.

Sete Cidadesin kyläläisiä varmaan naurattaa, kuinka valtavasti turisteja paikalla käy suhteessa kylän väkilukuun. Toisaalta, kyllä hekin varmaan ymmärtävät asuvansa kuvankauniissa paratiisissa. Ja tuohan se joillekin myös elantoa.

kraateri7
kraateri8 kraateri9
kraateri10 kraateri11
kraateri12 kraateri13
kraateri14 kraateri15

Jatkoimme näköalapaikalta kapeaa hiekkatietä, joka kiertää koko entisen tulivuorenkraaterin ympäri. Olisi ollut upeaa haikata tai pyöräillä koko matka, mutta nyt meillä oli hieman kiire, joten tyydyimme ajamaan ikkunat auki. Ja oliko edes absurdi tunne ajella muinamiehinä jotain kapoista tulivuoren reunaa pitkin! Se oli niin kapea, että melkein kävi sortumisvaara mielessä. Ehkä se on kuitenkin tukevaa vulkaanista kiveä kaiken sen vihreyden alla. Ylhäältä katsottuna hoksasimme, että kraateri ei ollutkaan paikan ainoa sammuneen tulivuoren kraateri. Itse asiassa niitä oli tårta på tårta -periaatteella muutamakin kraaterilaaksossa. Ne oli jätetty kasvamaan metsää tai muuta tummanvihreää pöheikköä paljastaen muinaisten laavavirtojen valumapaikat, kun taas kraaterin pohja oli muutettu tilkkutäkkipelloiksi tai laidunmaiksi. Kuinka hienon näköisiä! Mitäköhän Sete Cidadesin perustajilla on mahtanut liikkua mielessä heidän muuttaessaan tänne – rakennetaanpa hei kylä ja vehnäpelto tuonne tulivuoren kraateriin?

kraateri16 kraateri17
kraateri20 kraateri18
kraateri21

Alas rannikolle ja isolle tielle päin lasketellessa saimme ihailla merelle aukeavaa vihreän kumpuilevaa rannikkoa. Mosteirosin pikkusaaret, joita kävimme katselemassa lähempää yöaikaan, kohosivat rantavedestä. Laavakiviseinämä taas näytti siltä, että joku on sen tarkoituksella siloittanut. Ei siinä voinut muuta tuumia kuin että on tämä saari kyllä aika ainutlaatuinen paikka!

Tämä oli tältä erää viimeinen postaukseni Azoreilta. Kokosin kirjoitukseni yhteen nippuun ja huomasin, että kyllä tuolta viikon mittaiselta reissulta on tullutkin otettua monen monta kuvaa ja rustattua lukuisia juttuja – yli kaksi per päivä! Muut kirjoittamani jutut São Miguelin saarelta löytyvät näiden linkkien takaa:

Paluu blogitauolta: Ponta Delgada

Jardim José do Canto

Furnas: Vieraslajeja ja kuumia lähteitä

Furnasin kaksi calderaa

Bussinvaihto kylässä, jossa kadut päättyvät Atlanttiin

Nordeste

Vesireittejä: Caldeira Velhalta Ribeira Grandeen

Villi ja maaginen Lagoa do Fogo

Patikoimassa Azoreilla

Vuokra-autolla Quinta das Laranjeirasiin

Cancela do Cinzeiro & Praia da Viola

Kohti seitsemää kaupunkia

Melomassa keskellä Atlanttia

Miradouro da Lagoa do Canário

Kasvihullun unelmapuutarha – Terra Nostra Garden

Viisi yllättäjää São Miguelilla


In English: On our last morning in Azores we woke up from the car after a rainy and foggy night. The sun was shining bright and we were headed to check out the last remaining places we wanted to visit. After taking a morning walk at Lagoa do Canário and escaping selfie sticks at Vista do Rei viewpoint, we started driving around the crater of a volcano, since there is a tiny road on top of it. From up there we were admiring the twin lakes but also other smaller volcano craters that nowadays seemed to be erupting with green plants. Wow! When driving down, the ocean was in front of us with the green rolling hills and tiny islets.

This is my last post from the Azores – for now. You can find my other posts from the link list up there!

61 kommenttia artikkeliin ”Tulivuorikraaterin ympäriajo

  1. Vaaauu!! En voi ymmärtää et tollasia paikkoja on!! Ja silti aika lähellä!ei missään ihan toisella puolen maailmaa! Upeaa!! Oon ihan häkeltynyt. Mun on ihan ehdottomasti päästävä tonne vielä!!

    Tykkää

  2. ”Os Açores” on hieno paikka todella, Kävimme siellä parin viikon lomalla vuonna 2005 ja kuvattavaa oli. Blogissani on ainoastaan yksi kuva Azoreilta About me sivulla, koska kerron vain Suomesta.

    Diz pra Zé, que o meu blog é em Português desde duas anos. Bom fim de semana.

    Tykkää

  3. Azorit on kyllä ollut ihan ikuisuushaave itselleni matkakohteena! Todella kauniit kuvat tässä, niinkuin kuvasi ovat kautta linjan. Sellainen vehreä auringon tuulahdus tulviiruudun läpi. 🙂

    Tykkää

    • Voi kiitos, vielä normaaliakin mukavampi saada kehuja sunlaiselta todella hyvältä kuvaajalta! 🙂 Tuulahdukset taisivat tuona päivänä olla aika kuumankosteita, mutta ehdottoman vehreitä ja aurinkoisia tosiaan 😀

      Tykkää

    • Niinpä! Juuri luontonähtävyyksiä katselemaan suurin osa tuonne taitaa matkustaakin, mutta ainakin tuolta pääsaarelta löytyy myös paljon patikkapolkuja, kuumia lähteitä, kanoottivuokrausta, pari vesiputousta, veneretkiä ja muuta 🙂 Kiitos!

      Tykkää

    • Kiitos! Kyllä ne hortensioita ovat! Ihminen on senkin lajin tuonne saarelle tuonut ja ilman luonnollisia ”vihollisia” ja kosteanlämpimässä ilmastossa ne leviää nopeasti. Ainakin tuolla saarella hortensioita oli joka paikassa 🙂 Ei sillä, etteivätkö olisi kauniita, mutta ei kovin hyvä alkuperäisille kasveille!

      Tykkää

  4. Upea postaus! Kuvat, niiden sommittelu, mielenkiintoinen teksti ja itse paikka. Sulla on ns. ainekset kasassa tässä! Blogisi on tosi kiva muutenkin. Azoreilla olisi ehdottomasti päästävä käymään, siellä on kuulemma myös upea sukeltaakin.

    Tykkää

    • Suurkiitokset! 🙂 En ole montaa kertaa kuullutkaan noin hyvää palautetta muusta kuin kuvista, mutta tosi kiva kuulla! Joo, sukeltaminenkin olisi tuolla varmasti aika mieletöntä, vaikka ihan hirveästi kalalajeja ei tuolla valtameren keskellä taida ollakaan. Mun piti nyt jättää väliin kun tuli budjetti vastaan ja pitäisi käydä joku muistinvirkistyskurssi, mutta eiköhän vielä joskus. 😉

      Tykkää

  5. Ihan noin perusteellisesti emme noihin erivärisiin järviin paneutuneet, mutta ehkä olisi kannattanut, pelkästään kaikkien noiden hortensioiden takia 🙂

    Tykkää

  6. Huh miten upeita maisemia! Just tollasia paikkoja mä rakastan. Pitää kyllä laittaa Azorit menolistalle, aivan huikean näköistä. Äh, en mä tiedä mitä sanoa. Oon niin sanaton noiden maisemien äärellä. 😀 PItää kyllä lukea läpi noi sun muutkin postaukset Azoreilta 🙂

    Tykkää

    • Aika monta paikkaa São Miguelilta noista postauksista löytyy, joten kannattaa vilkaista! 🙂 Mä kyllä rakastuin ainakin tuohon kyseiseen saareen juuri tuon upean luonnon ja näiden kraaterijärvien takia, enkä usko että muutkaan Azorien saaret olisi pettymyksiä!

      Tykkää

  7. Upeita kuvia! Muutama vuosi sitten esittelin Azoreita koulutehtävän muodossa ja siksi kohde on jäänyt mieleen. Näiden kuvien ansiosta muistin sen taas ja olishan tuo aika ainutlaatuinen paikka vierailla. Täytyykin kurkata noita sun muitakin postauksia 🙂

    Tykkää

  8. Hei, kiitos paljon postauskoosteesta! Erittäin menestykseskkään Madeiran-matkan jälkeen Azorit ovat meillä harkinnassa seuraavana matkakohteena, joten postauksia saarilta on kivaa ja isnpiroivaa lukea. Harmi vain, että sää taitaa olla vähän arvaamattomampi kuin eteläisellä serkkusaarella.. mutta ehkä noissa maisemissa se ei hirveästi haittaa.

    Tykkää

    • Joo, saman päivän aikana voi Azoreilla tosiaan kokea kaikki vuodenajat, ja sen nähtiin pitävän paikkansa myös keskikesällä 😀 Ei se tosiaan haittaa, kunhan jättää reissusuunnitelmat sen verran joustaviksi että aurinkoisena päivänä pystyy käymään näköalapaikoilla ja pilvisinä päivinä sitten jotain muuta! Mä taas haaveilen Madeiran-reissusta, joten täytyypä sitten kaivella sun Madeira-postaukset esiin jos ja kun matkaa sinne suunnitellaan!

      Tykkää

Jätä kommentti