Kasvihullun unelmapuutarha – Terra Nostra Garden

Kävelen värikkäiden kukkien ja viidakkomaisten istutusten reunustamilla hämärillä hiekkapoluilla. Ilma on niin kosteaa ja lämmintä, että hiki nousee pintaan, vaikka ei liikauttaisi eväänsäkään. Tai vaikka olisi pukeutunut pelkkään uimapukuun ja pyyhkeeseen, niin kuin minä, joka olin ajatellut vain pistäytyväni puutarhassa ja meneväni sitten valtavaan kuumaan lähteeseen kellumaan. Taivas ripauttaa välillä vettä, mutta sitä ei lehvästöjen suojissa edes huomaa. Polut ja massiivisten puiden reunustamat käytävät jatkuvat loputtomiin, mutta kyllästymisestä ei täällä ole vaaraa. Suu loksahtelee tämän tästä ammolleen, kun toinen toistaan upeampia puita, istutuksia ja vesiaiheita siltoineen tulee vastaan.

terra2 terra3-horz
terra7 terra10

Ja me melkein jätimme käymättä täällä, kun ”se nyt on vaan puutarha.” Emme ehtineet puutarhaan käydessämme Furnasissa bussilla, joiden aikataulut on tehty töissä ja asioilla käymiseen, ei varsinaisesti matkailijoille. Olen suurenmoisen iloinen, että toiseksi viimeisenä päivänämme Azoreilla päätimme sittenkin ajaa takaisin Furnasiin, ja käydä katsastamassa Terra Nostra Gardenin. Heinäkuinen sadepäivä oli juuri täydellinen tuossa ihanassa puutarhassa vaelteluun.

terra9 terra12
terra13 terra16
terra14 terra17
terra15 terra18-horz
terra19 terra20
terra21 terra23
terra22 terra24
terra26 terra25
terra32terra27
terra30 terra28
terra29 terra31
terra34
terra35terra33 terra37
terra36 terra38
terra40-horz terra41
terra42

Furnasin keskustan tuntumassa sijaitseva puutarha on aivan mieletön ja monipuolinen erilaisine kukkapenkkeineen, elävine kasvikokoelmineen ja loppumattomine viidakkopuskineen. Puutarhassa on yksi maailman merkittävimmistä kameliakokoelmista. Muhkuraiset satoja vuosia vanhat puut reunustavat kävelyteitä, joita pitkin voi harhailla ympäriinsä katsellen mitä erilaisimpia istutuksia. Vanhoja Azorien endeemisiä lehtipuita peittää tuuhea sammal, aivan kuin manner-Portugalin pohjoisissa metsissä. Oikeastaan myös patsaita, siltoja, maata ja vähän kaikkea peittää sammal tai vähintään köynnös tai joku muu vihreä asia, niin paljon kasvit pitävät tästä saarilla vallitsevasta kosteasta ilmanalasta. Eläinaiheisessa patsaspuistossa törmää dinosaurukseen ja gorillaan, lummelammen keskelle voi astella kiviä pitkin, ja toinen lammikko on karppien ja sorsien koti. Kaikkea tätä halkovat lämpimänä höyryävät keltaiset purot, jotka saavat alkunsa maapallon sisuksista. Olemmehan itseasiassa kauan sitten sammuneen tulivuoren kraaterissa, jonka laaksoon Furnasin kylä on rakennettu. Tuon kraaterin pilvillä verhotut seinämät vilkkuvat välillä puiden välistä. Keltaiset purot laskevat Terra Nostra hotellin edessä aukenevaan valtavan kokoiseen jo vuonna 1780 rakennettuun uima-altaaseen, jossa kymmenet ellei sadat ihmiset mahtuisivat pulikoimaan yhtäaikaa 35-40-asteisessa mineraalirikkaassa vedessä, josta täytyy välillä nousta ylös vilvoittelemaan. Näillä vesillä on vuosisatojen saatossa hoidettu niin reumaa kuin lihavuuttakin. En ihmettele, mikäli tässä mystisessä energioita kohottavassa paikassa joku on sairaudestaan parantunutkin. Ainakin minä olin altaassa pulikoinnin jälkeen täydellisen rentoutuneessa tilassa.

terra5 terra8-horz
terra4

Terra Nostra Gardeniin on sisäänpääsymaksu, joka on aikuisilta 6 euroa. Puiston aukioloajat vaihtelevat kausittain, joten kannattaa tarkistaa sulkemisaika ennen vierailua. Suihkuista tuli muistaakseni vain kylmää vettä, mikä oli vähän tunnelmanlässäyttäjä ihanan lämpimän altaan jälkeen. Plussaa tulee silti privaateista pukukopeista, vaikka itse suihku olikin ulkosalla. Muuten ihanaa, mutta olisi siinä vähän enemmän seinää voinut ympärillä olla. No, kyllä siitä suihkustakin selvittiin, ja päästiin puhdistuneina illastamaan Ponta Delgadaan viimeisen illan kunniaksi.

In English: In Terra Nostra Garden of the Azores I could not help gasping at all those colorful flowers, jungle-like plantations of shrubs, and centuries old lumpy trees that had moss growing on top of them. Moss was actually everywhere else too. The garden is wonderfully varied, hosting native species to Azores but also one of the largest camellia collection in the world. I was wandering around in a bathing suit and a towel, since we first thought to visit the garden just briefly and then go to swim in the huuuge thermal pool. Well, we were completely surprised by the size of the garden, with its endless paths leading us through those beautiful plants and water features. The steaming yellow streams were flowing to the mineral water pool with temperatures of 35-40 degrees C, that has been used for curing of diseases over times. After all, we were in a valley that was a crater of a long gone volcano. I am forever happy that we decided to drive back to Furnas just to visit this mystical and energy-enchanting garden.

66 kommenttia artikkeliin ”Kasvihullun unelmapuutarha – Terra Nostra Garden

 1. Mulle tuli mieleen La Gomeran laurisilva metsiköt, ja kun tarkistin asian, niin tätä subtrooppista metsää löytyy myös Azoreilta. Jos joskus käväisette siellä, niin Garajonayn kansallispuisto on kyllä ehdoton kohde. Tosin siellä ei ole tuollaista uima-allasta…

  Tykkää

 2. Hui minkä väristä vettä! Me vierailimme juuri Uuden Seelannin kuumilla luonnon lähteillä, mutta niissä pulikoinnin nautintoa lievästi häiritsi pilaantuneen kananmunan hajuinen rikkipitoinen vesi. 😂 senkin tosin kerrottu olevan parantava ja nuorentava – pitihän sitä kokeilla!

  Ihanalta näyttää tuo puutarha! Kunnon salaperäinen satumaailma, ihan kuin jostain satukirjasta!

  Titta / IKILOMALLA

  Tykkää

  • Voi että, kuumat lähteet on kyllä jotain niin mahtavaa (ainakin jos nyt jotenkuten pystyy siinä hajussa hengittämään). Voin kertoa, ettei tuokaan sulfiittivesi varsinaisesti hyvältä tuoksunut, mutta se haju ei onneksi ollut tuolla mitenkään voimakas 😀 Vihkisormus tuolla altaassa tummui ja uikkaritkin vähän värjääntyi, mutta mitäs pienistä.

   Tykkää

 3. Wau, satumaisen näköinen puutarha, varmaan oiva paikka viettää sadepäivää. Katoin ensin, että tuossa yhdessä kuvassa on joku merenneitopatsas 🙂

  Tykkää

 4. Todella kaunis paikka! En kasvien päälle sen enempää ymmärrä mutta tuolla silti kiertelisin enemmän kuin mielelläni. Nuo puut loi tonne jännää, ehkä vähän aavemaistakin kontrastia. Jos joskus tuonne suuntaan eksyn, olisi tuo puutarha ehdottomasti käyntilistalla 🙂

  Tykkää

  • Totta, ei mene liian hempeän kauniiksi kun on isoja, vähän uhkaavankin näköisiä puita varjostamassa! En minäkään mikään ekspertti ole, mutta kiinnostaa kyllä sen verran, että tuolla olisi melkein saanut olla opas mukana selittämässä 🙂

   Tykkää

 5. Azorit on aivan ihana paikka ❤ Kävin siellä noin viisi vuotta sitten, Sao Miguelin saarella. Rakastuin paikkaan täysin, erityisesti saaren kauniiseen luontoon. Terra Nostra Gardenissa tuli myös käytyä, mutta altaassa ei tullut uitua. Kaikki aika meni puutarhassa kävelyyn ja kasvien ihailuun.

  Tykkää

 6. Tuollaiset puutarhat ovat mahtavia ja antoisia ja mikä parasta, niissä on myös sorsia kaakattamassa. Azoreilla voi olla jännitystä lisäämässä vielä endeemisiä lintulajejakin. Erittäin mielenkiintoinen kohde!

  Tykkää

  • Totta. Tuonne olisi toivonut opasta kertomaan noista kasveista lisää, ties vaikka olisi mahdollistakin. Yritin hiukan bongailla sitä endeemistä lintua, jonka nimen olen tietysti jo unohtanut, mutta ei harmi kyllä näkynyt.

   Tykkää

 7. Normaalisti vältän latteuksia tyyliin ”kivat kuvat ja postaus” mutta nyt on ihan pakko sanoa että KIVAT kuvat 😀 Tuo näyttää niin vehreälle ja ihanalle paikalle. Tykkään kuvasta, jossa seisot keskellä lampea ja kuvajainen heijastuu.
  Ollaan jonkin verran harrastettu purjehdusta ja Azorit on eräs paikka, jonne haaveilen joskus purjehtivani 🙂

  Tykkää

  • Kiitos! Oi, purjehdusmatka tuonne olisi kyllä aika unelmien täyttymys. Jossain vaiheessa haaveilin myös maailman kiertämisestä omalla veneellä, mutta kun realiteetti on se, että puntti tutisee jo soutuveneessä, niin siihen tarvittais kyllä melkoisesti harjoitusta. Mutta ehkä vielä joskus.. 😀 Toivottavasti saan sitä ennen ainakin lukea teidän purjehduksesta Azoreille!

   Tykkää

 8. Mainiot kuvat! Metsien ja puutarhojen kuvaaminen on mun mielestä aina vähän kinkkistä mutta oot onnistunut kyllä hyvin! Vihreän kosteuden tuoksu tulee nenään asti 🙂 Tosi kivan näköinen paikka, ihan erilainen kuin mitä oon kuvitellut että Azoreilta löytyy.

  Tykkää

  • Kiitos, kiva kuulla! On se kieltämättä välillä vähän haastavaa, kun valot ja varjot vuorottelee niin paljon. Tykkään kyllä hulluna kuvata luontoa ja kasveja 🙂 Azorit oli kyllä mullekin aikamoinen yllättäjä monipuolisuudellaan.

   Tykkää

 9. Upean näköistä, tuonne ilman muuta, jos matka suuntautuu Azoreille. Mielenkiintoinen kohde kuulemma, kaveripariskunta kehui häämatkan jälkeen.

  Btw, itse lisäisin postauksen alkuun heti, missä ollaan. Nimittäin satunnaiset kävijät kun blogiin tulevat tavalla tai toisella, niin olisivat heti kartalla mistä maasta ja mistä paikasta on kysymys. Selviäähän se kohtalaisen nopeasti lukiessa, mutta otsikon jälkeen halusin heti ensimmäiseksi tietää, missä tämä paikka on 🙂

  Tykkää

  • Tätä puutarhaa ei tosiaan kannata missata. 🙂

   Mietinkin itseasiassa tuota, mutta päädyin tällä kertaa tällaiseen tunnelmakuvaukseen ja pitämään lukijaa vähän jännityksessä. 😀 Fb-feedin linkkauksessani mainitsin kyllä Azorit, mutta eihän sitä aina muista mitä siellä on lukenut, ja eivät kaikki satunnaislukijat sitä kautta tulekaan. Pidetään kritiikki mielessä! Kyllähän sen lokaation tunnelmointitekstinkin sisälle saisi ujutettua.

   Tykkää

 10. Melkein voi tuntea rehevän metsän tuoksun noista kuvista! Satumaisen näköistä. Azoreilla en ole käynyt, mutta mielikuvana on vehreä ja vuoristoinen saari. Mutta ihan NOIN rehevää en osannut edes kuvitella! 😀 Japanilaisiin onseneihin tottuneena 35-40c kuulostaa melkein viileältä… Uudessa-Seelannissa petyinkin kovasti Rotoruassa kuumaan lähteeseen, jonka lämpötila vastasi väljähtynyttä kylpyvettä. Toisaalta Nepalissa tuon lämpöinen kuuma lähde sateisena ja viluisena päivänä tuntui sekin paremmalta kuin ei mitään! 🙂 Kylmä suihku lämmittelyn jälkeen saattaa tosiaan tuntua melko karulta!

  Tykkää

  • Ainakin tuolla São Miguelilla kyllä tuntui versovan vihreää ihan joka puolelta, eipä sitä turhaan kutsuta vihreäksi saareksi.
   Oho, mulla ei ole käynyt mielessäkään, että Nepalissa olisi kuumia lähteitä, tai edes niitä haalean kylvyn lämpöisiä! 😀 Onhan se vähän huijausta, jos sellaista sanotaan kuumaksi lähteeksi.

   Tykkää

 11. Niin kaunista, oikein verheä paratiisi!

  Madeiraan tykästyimme toden teolla ja sen jälkeen on myös Azorien matka houkutellut; itse asiassa katsoin juuri tuota Terra Nostra hotelliakin yhtenä vaihtoehtona.
  Miten pitkä matka-aika on Ponta Delgadasta on Furnasiin ja kumpaan kapunkiin itse mieluiten majoittuisit, jos menisit uudelleen?

  Tykkää

  • Bussilla sinne meni muistaakseni noin puolitoista tuntia, omalla autolla ehkä tunti. Voi olla että muistan hieman väärin, mutta tuota luokkaa ne matkat olivat. Furnas on todella pieni paikka, kylä lähinnä, mutta pari päivää sielläkin saisi hyvin kulumaan. São Miguelilla kannattaa vuokrata oma auto, jolloin ei ole niin väliä, missä majoittuu. Me vaihdoimme paikkaa melkein joka yö, ja nukuimme lähinnä leirintäalueilla. Furnasin leirintäalueella yövyimme yhden yön, Ponta Delgadassa emme kertaakaan. Ribeira Grande on kaupunkina kaikkein keskeisin, joten päiväretkiä voi tehdä sieltä helpoiten saaren joka kolkkaan, mutta siellä ei välttämättä itsessään ole niin paljon nähtävää. Ei siinä tosin mitään vikaakaan ollut, hiekkarantakin löytyi. 🙂

   Tykkää

   • Kiitos vinkeistä, tähän saakka olin kuullut majoituskokemuksia vain Ponta Delgadasta! Vuokra-auto taitaisi tosiaan olla paras vaihtoehto täälläkin liikkumiseen, niin ei ole sidottu aikatauluihin. Näillä eväin ajatusta jatkojalostamaan!

    Tykkää

   • Eipä mitään, toivottavasti pääsen sitten lukemaan sun Azorien-reissusta! Itseasiassa muuten valehtelin, koska kyllähän me eka yö oltiin Ponta Delgadassa hostellissa. Mutta se oli sellainen backpacker-henkinen paikka. 🙂

    Tykkää

 12. U-PEI-TA paikkoja! Maisemat kuin postikortista, siis wau! Rakastan erilaisia kasveja ja kukkia, ja voisin kuvitella, että tuo on paikka jossa menisin ihan sekaisin. Siis ihan mahtavia kuvia, miten kauniin värisiä kukkia! Voin kuvitella, että tuoksu oli huumaava. 🙂

  Tykkää

 13. Kaunista, ihana puutarha. Mäkin todella nautin kaikenalaisissa puutarhoissa samoilusta, kun itse olen niin onneton viherpeukalo että kotona kuolee kaktuksetkin. Tosin kiinalaisia puutarhoja tuli puolen vuoden aikana nähtyä niin paljon että niitä ei ole enää tarvetta metsästää. Mutta tänne lähtisin milloin vaan! 😀

  Tykkää

  • Mä oon ymmärtänyt että kiinalaiset olis innokasta puistokansaa. Hyvä niin, ainakin suurkaupungeissa tulee varmasti puutarhat tarpeeseen! 🙂 Mullakin mystisesti viherkasvit kärsii, mutta en tiedä johtuuko vaan talvesta vai siitä että hylättiin ne raukat joululomalla muutamaksi viikoksi ilman kastelijaa…

   Tykkää

 14. Kauhean väristä vettä noin upeassa puistossa. Kuvat on tosi onnistuneita ja saa heräämään uteliaisuuden nähdä tuo kaikki livenä.

  Kiitos vinkistä, mihin lähden reumaani hoidattamaan.

  Tykkää

 15. Paluuviite: Tulivuorikraaterin ympäriajo | Discovering Sunbeams

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s