Paluu Cabo Espichelille

Cabo Espichel on paikka, jonka jylhiin maisemiin palaan melkein joka kerta Portugalissa. Tuo Atlantin valtamereen työntyvä tuulinen niemi korkeine rantatörmineen sattuu myös olemaan yksi Sesimbran tunnetuimmista nähtävyyksistä, joten täytyyhän sinne viedä kaikki Portugaliin lomailemaan tulleet ystävät ja sukulaiset. Tällä kertaa meillä oli seurana ystäväpariskunta Turusta, Fanni ja Teemu, joiden kanssa käytiin toisena joulun jälkeen tehdyn reissun päivänä tuijottelemassa alas jyrkänteiltä.

esp1 esp3esp2

Katselimme hyvin lähelle niemennokkaa aikoinaan rakennettua Nossa Senhora do Cabo Espichelin pyhäkköä. Nykyään hieman rappioromanttinen paikka on ennen toiminut pyhiinvaeltajien majatalona. Espichelin nimi on toiminut päänäyttämönä pyhiinvaeltajia paikalle houkutelleessa pitkäikäisessä kultissa, jossa kyseisen katolisen pyhimyksen kerrotaan ratsastaneen pystysuoraa rantatörmää ylös merestä valkoisen jättiläismuulin selässä. Kaksi viisasta vanhaa miestä olivat nähneet tästä tapahtumasta samaan aikaan unta, mikä oli tietysti selvä merkki rakentaa pyhäkkö juuri tähän ihmeelliseen paikkaan. Merestä tosiaan myös nousee jalanjälkiä, mutta oikeasti nuo ”jättiläismuulin” jäljet ovat dinosaurusten jättämiä, sillä nykyinen kallio on joskus kauan sitten ollut vaakatasoista pehmeää mutaa, johon hirmuliskojen jalanjäljet ovat ikiajoiksi sedimenttien tallentamina painuneet. Lähistöllä on myös majakka, mutta sinne emme tällä kertaa menneet.

esp26

Ilo irti! Kuvasta kiitos Fannille.

esp4
esp5

esp28

Mää ja mun henk. koht. turistiopas. Tästäkin otoksesta kiitos Fannille.

esp7
esp8esp6

Meitä helli tuona päivänä ihana auringonpaiste, ja 18 asteen lämmössä vaatekappaleet alkoivat kummasti tippua pois yksi toisensa jälkeen. Ensin kaulahuivi, sitten kuoritakki… Sellaista kutsutaan t-paitakeliksi! Kukat kukkivat ja ruoho loisti vihreänä. Tuona päivänä taivas oli erityisen kaunis harsopilvineen ja lentokoneviivoineen. Yleensä niin viimainen niemikin oli tällä kertaa lähes tyyni. Onnistuin itse asiassa polttamaan naamani kevyesti. Joulukuussa. Ai miten niin kalpea iho?

Alas rantatörmältä katsellessa huomasin, että vielä pari vuotta sitten aivan selvästi erottunut jyrkänteeltä alas syöksynyt autonraato oli melkein hautautunut rantakivikkoon. Aika vastuuton tapa päättää päivänsä jos minulta kysytään. Viranomaisiakaan ei näemmä ole kiinnostanut siivota sitä pois tuolta.

esp9

esp11

Rantaviivaa pitkin näkee Praia do Mecolle ja selkeällä säällä aina Cascaisiin asti.

esp10 esp12

esp13

Tämä valkoinen buddhalaista stupaa hieman muistuttava pyhäkkö on minusta aivan valtavan kaunis ja kiehtova.

esp16

Sisätiloiltaan se ei ole kummoinen: perältä löytyy piskuinen alttari pyhimyksenkuvineen ja parit azulejot kiertämässä seiniä.

esp14

Atlantissa on kyllä jotakin mystistä ja kunnioitettavaa; voimallista ja voimauttavaa. Syvänsininen valtameri ei väsy eikä lepää ikinä, vaan aallot vellovat ylös ja alas lakkaamatta. Toisinaan ne eivät tyrskyä, ja joskus taas meri on valkoisenaan vaahdosta. Minä sanoin kerran Zélle, etten uskalla mennä uimaan, sillä aallot ovat liian isot ja rantakivissä vaanii rapuja. Siihen se totesi, ettei merellä edes ole nyt mitään aaltoja. Oppi kuulemma vasta Suomessa Itämeren rannalla, mitä tyyni täällä Pohjolassa tarkoittaa. Itse viihdyn kyllä paljon paremmin syvällä aaltojen alla happitankkien kanssa kuin niiden höykytettävänä.

Vaan sitä en kyllä yhtään ihmettele, miksi monet löytöretkeilijät varustivat laivansa ja vaaransivat henkensä silkasta uteliaisuudesta nähdä, mitä tuo kaareva, vetinen horisontti kätkee taakseen. Eihän sen kuvittelemista vaan voi merelle tuijotellessaan vastustaa.

esp27

Kiitos kuvasta Fannille.

esp17esp18esp15

esp19
esp21esp20

Olen maininnut Cabo Espichelin aiemminkin ollessani vielä Bloggerin puolella (siksi kamalahko asettelu). Oli muuten aivan eri tunnelma auringonlaskun aikaan pilvisenä talvipäivänä. Espichelin niemi sijaitsee Sesimbrasta länteen N379-tien päässä. Jos olisin Portugalissa perusturistina, niin tekisin Lissabonista päiväreissun joko tänne tai manner-Euroopan läntisimpään pisteeseen Cabo da Rocalle (tämän postauksen lopusta löytyy pari kuvaa), sillä matkaa on kumpaankin vain 40-50 kilometriä. Tosin bussiyhteyksistä ei ole tietoa, eli se saattaisi vaatia auton tai mopedin vuokrauksen tai sitten ihan vaan uskallusta ja hyvän liftausonnen.

esp23
esp22 esp25
esp24

Nämä kuvat on muuten napsittu uudella joululahjaksi saamallani Tamronin AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD (jepjep, mikä nimihirviö) objektiivilla. Oon todella tyytyväinen etenkin laajakulmamahdollisuuteen, jolla pystyy räpsimään parempia maisemakuvia ja vihdosta viimein ottamaan jopa selfieitä (sehän se tärkein juttu tietty on, haha)! 15-kertaiselle zoomille tulee varmasti käyttöä etenkin sillä ensi kesän reissulla Big Fivea (manner paljastettu!) bongaillessa. Tamron itse mainostaa obiskaa matkailijoille tarkoitetuksi objektiiviksi, joka kattaa käytännössä kaikki kuvaustilanteet. Hämärässä tuo tuntuu kyllä olevan aikas kökkö, tai sitten en vaan osaa käyttää vielä ihan kunnolla… Onneksi on se valovoimaisempikin Nikkor 35mm f/1.8 putki olemassa. Huomaattekos te mitään eroa vanhempiin kuviin? Onko jollakin jopa samainen putki kameralaukussaan?

Ja kertokaahan, onko teillä lempipaikkoja Portugalissa?


In English: Cape Espichel is a magnificent place where a windy cape penetrates the deep blue Atlantic ocean. I go there almost every time when visiting Portugal, this time with our friends Fanni and Teemu. The cape has high cliffs from where one can see the more or less furious waves hitting the beach rocks, and a sanctuary dedicated to Our Lady of Cape Espichel. A story tells that the saint climbed from the sea riding a giant mule, since there are footprints on the vertical rock. Actually those belong to dinosaurs. If I was a normal tourist in Portugal, I’d do a day trip to this place or Cabo da Roca from Lisbon. Do you have any favorite places in Portugal?

I also got a new camera lens for Christmas, Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD! Can you see some difference compared to the usual photos?

44 kommenttia artikkeliin ”Paluu Cabo Espichelille

 1. Kiva lukea tällaisista pikkupaikoista, joista itsellä ei ole tietoa ennestään. Jos siellä on vihreää nurmikkoa, jyrkänteitä ja Atlantin aallot, niin ei se kovin helposti voi pieleen mennä, vai mitä? Ja hyvältä näyttää kuvat, ilmeisen kannattava varustepanostus. 🙂

  Tykkää

 2. Katsoin aivan haltioissani jokaista kuvaasi, ja päällimmäisenä kysymyksenä ihan loppuun asti oli; millä laitteella sä kuvaat! 🙂 Mutta kiitos, vastauksen siihen sainkin jo. Kertakaikkiaan, UPEITA kuvia! Mitä kuvankäsittelyohjelmaa käytät?
  Olen muuten päättänyt korjata tänä vuonna aukon sivistyksestäni ja vierailla Portugalissa ensimmäistä kertaa. Minne suosittelisit ensikertalaisen suuntaavan?

  Tykkää

  • Voi juku, kiitos hurjasti! Putken päässä keikkuu ihan perus järjestelmäkamera eli Nikon D3200, ja kuvat muokkaan ilmaisohjelma PhotoScapella. Valon ja värin ym. säätämiseen se riittää mulle tällä hetkellä, vaikka Photoshoppiakin osaisin käyttää, en vaan oo ladannut sitä koneelleni. 🙂

   Sun blogi on mulle uus tuttavuus mutta nopean selailun perusteella näyttäisit tykkäävän kaupunkikohteista! Lissabon (+Sintra) ja Porto viinikellareineen ja -retkineen on molemmat ihania kaupunkeja, ja Évorasta oon kuullut hirveesti kehuja, mutta ite en oo vielä siellä käynyt. Pohjoisessa on kaksi upeeta luontokohdetta, Geresin kansallispuisto ja Montesinhon luonnonpuisto, ja etelästä löytyy tietty ihania rantoja, surffausta ja söpöjä kyliä. Serra da Estrelalla voi fiilistellä kunnon vuoristomaisemia ja jopa lasketella talvella. Miehen kotikylä Sesimbra on musta aivan mieletön paikka, koska siellä on upeita biitsejä, mielettömät vesiharrastusmahkut ja vanhan kalastajakylän tunnelmaa, plus että Lissaboniin, Sintraan ja Arrábida-vuoren luonnonpuistoon on helppo tehdä päiväretkiä etenki jos on auto käytettävissä. Että joo, mikäli aikaa riittää niin suosittelen menemään ihan kaikkialle :’D Viikon-parin mittaisella roadtripilla rannikkoa pitkin näkis kyllä jo aika paljon! 🙂

   Tykkää

 3. Oi, tuo olisi niiiin mun paikka! Historiaa, rappioromantiikkaa ja huikeaa luontoa. Mun on pakko päästä joskus tuonne! Portugalissa en ole vielä koskaan käynyt. Haluaisin kyllä, kovastikin. Mutta koska uskon maan tarjoavan mulle paljon kaikkea ihanaa, olen jotenkin jopa vähän pantannut sinne menoa. En ole halunnut lähteä vain pitkäksi viikonlopuksi, sillä eihän siinä ajassa ehdi mitään. Mutta nyt on ainakin mahtavia kohdevinkkejä plakkarissa sitä hetkeä varten KUN Portugaliin lähden 🙂

  Tykkää

 4. Upeita on kuvat! Mutta tosiaan ei tuo linssi varmasti hämärissä olosuhteissa ole se paras mahdollinen, sen hoitaa varmasti sitten F1.8! Portugali on mulla vielä kokematta ihan kokonaan. Tänne on kyllä päästävä ihmettelemään ainakin meren voimaa heti kun Portugaliin joskus pääsen.

  Tykkää

 5. Minulle Atlantti on tuntunut vähän liian kotoisalta mereltä ja olen vaikuttunut vasta Tyynestä valtamerestä, mutta kun olen lentänyt sitä pitkittäin, niin kyllähän se Atlanttikin mahtavalta tuntuu. Se vain näyttää niin ahtaalta juovalta kartalla.
  Dinosaurus tai valtava aasi, samapa tuo, pääasia, että pyhimys ratsasti, eikö vain!

  Tykkää

 6. Kuvat kyllä houkuttelee matkustamaan kyseiseen paikkaan, seuraavat reissut kun tulevat varmastikkin suuntautumaan taas Eurooppaan. Mulla taitaa sama objektiivi löytyä kotoa, reissuun vaan nappasin hieman kevyemmän Canonin perus kitti putken! Ja kyllähän nuo kalliot geologiaa opiskelevaa kiinnostaisi muutenkin… 😀

  Tykkää

  • Joo kyllähän tuolla vähän painoa on, mutta ehkä se kantaminen on sen arvoista 🙂 Suosittelen Portugalissa reissaamista kyllä ihan varauksetta, varmasti geologiseltakin kantilta katsottuna sieltä löytyy vaikka mitä! Luolia, jotka on vasta löydetty, dinojen jälkiä ja muuta.

   Tykkää

 7. Hyviä kuvia – ja tuo objektiivi kuulostaa kyllä tosi hyvältä ostokselta. Jos sillä saisi vielä hyviä hämäräkuvia, niin olisi jo aika ihme ostos. 😀 Kuinka paljon tuo maksoi? Oma ”matkaobjektiivini” on suunnilleen samanlainen, en nyt ulkoa muista, ja lisäksi kannan mukanani usein erillistä 10-18mm objektiivia, koska huomasin, että tiettyjen kaupunkikuvien ottaminen on vaatii vielä laajemman kuvan.

  Tykkää

 8. Jättiläismuuli tai dinosaurus – paha sanoa 😂😂 hauska miten tarinat ja legendat muodostuvat!
  Upean näköiset kalliot ja meri! Ja varsin hienoja kuvia kamerallasi saa napsittua! Kiva postaus!
  Titta

  Tykkää

 9. Haaveilen eteläisen Portugalin roadtripistä ja sellaisista keleistä, että voisi ottaa laudan mukaan ja opetella surffaamaan. En varmasti opi ikinä, mutta tuota kauniimpaa paikkaa opettelulle ei varmasti oli. Ihan mahtavat kliffit mereen!
  Osaispa itsekin kuvata yhtä kauniisti kuin sinä 🙂

  Tykkää

  • No höpsis, mä ainakin tykkään sun kuvista! Tuo on kyllä sellanen paikka, johon ei varmaan ikinä kyllästy 🙂 Ja haluaisin myös edes kokeilla surffaamista – aika varmaa on, että surkea olisin, mutta siitä huolimatta 😀

   Tykkää

 10. Upeita maisemia, tuo taivas on jotenkin erityisen kaunis! Ja tyrskyt valloittavat minut aina… ♥ Minulle Portugali on tuttu vain yhden viikon verran, joka tuli vietettyä Algarvessa. Siellä vierailimme Cabo de São Vicentessä, jonka joskus menneenä aikana uskottiin olevan maailman reunalla. Aivan upeita maisemia sielläkin, kyllä nuo Cabot ovatkin hienoja 🙂

  Tykkää

 11. Näyttää ihanalta paikalta! Maisemakuvissa on paljon samaa kuin Asturiasin rannikossa Pohjois-Espanjassa. Sanoin itse asiassa juuri eilen ystävälleni, että haluaisin lähteä koluamaan Portugalin rannikkoa. Tähän mennessä tutuksi on tullut vain Lissabonin seutu.

  Tykkää

 12. Itsellä on Nikkorin aika vastaava 28-300mm välillä: http://www.nikon.fi/fi_FI/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/af-s-nikkor-28-300mm-f-3-5-5-6g-ed-vr En kanna mukani muita putkia reissuissa eli ton ja D600:sen kanssa liikun maailmalla. Tarvittaessa käytän kaupunkikuvissa nyt Lumia 950:n kameraa, joka päivänvalossa pesee monet pokkarikamerat mennen tullen. Eli olen harvinainen bloggaaja, mulla ei ole IPhonea 😀

  Oikeastaan omasta mielestäni matkakuvaamisen oleellisen asia on se, että on itselle sopivat vehkeet. Jos haluaa laadukkaita kuvia, niin toki se yleensä vaatii melko järeän kamerankin mukaan. Tai ainakin minusta, sillä ele minijärkkäreiden kanssa itse sinut. Joku toinen voi olla, ja ne voi olla monelle paras ratkaisu koon puolesta. Pari reissua tehnyt ilman järkkärikameraa ja molempien jälkeen harmittanut vietävästi 😀 Jollekin saattaisi käydä toisin päin eli miksi raahata muutamaa kiloa turhaan, jos ei koe siitä hyötyvänsä 🙂

  Tykkää

  • Tuo on kyllä ihan totta, että paras kalusto on se mikä itsestä tuntuu hyvältä ja riittävältä 🙂 Toisille on vain tärkeää saada todistusaineistoa reissun päältä, toiset ovat taas oikeasti innostuneita miettimään kuviaan ja kehittämään taitojaan. Mullakaan ei ole iPhonea, ja kännykuvia en kehtaa julkaista muualla kuin Instagramissa, kun tuon vanhan perintö-Xperian kameran laatu on aika karmiva. 😀 Ainoastaan Santiago de Compostelan pyhiinvaellukselle ja joillekin vene- tai kanoottiretkille en ole ottanut järkkäriä mukaan niin kauan kuin oon tuon omistanut, mutta pokkari kulkee joskus mukana noita veneretkiä varten. Sen kastuminen kun ei harmittaisi yhtä paljon 🙂

   Tykkää

 13. Paluuviite: Jouluksi Portugaliin | Discovering Sunbeams

 14. Paluuviite: Kaikkien aikojen reissuvuosi 2016 | Discovering Sunbeams

 15. Paluuviite: Chã dos Navegantes on Sesimbran parhaiten varjeltu salaisuus | Discovering Sunbeams

 16. Paluuviite: Sesimbran parhaat: 8+1 matkavinkkiä | Discovering Sunbeams

 17. Paluuviite: Pedra da Mua – dinosaurusten jalanjäljillä Portugalissa | Vida de Estrada matkablogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s