Leivonmäki National Park

Leivonmäen retkestäkin alkaa olla jo ainakin pari-kolme viikkoa, en enää oikein pysy laskuissa. Opiskelu ja erityisesti eräs minimissään 12 sivun essee on pitänyt kiireisenä ja tietokoneeni lähettäminen takuuhuoltoon melkein kaksi viikkoa sitten poissa blogin parista. Nyt otin hieman aikaa Zén koneella ja muokkailin kuvia kansallispuistosta, jossa kävin Jopa ry:n (Jyväskylän opiskelevat partiolaiset ry) vetämällä päiväretkellä. Komeampi puolisko jäi ikävästi flunssassa kotiin parantumaan.

Me olimme itseasiassa käyneet Leivonmäen liepeillä eräs syyskuinen viikonloppu. En ollut kuullutkan kyseisestä kansallispuistosta ennen kuin aloin tutkia kartasta kivoja paikkoja, joissa käydä täältä Jyväskylästä käsin. Tarkoituksena oli ottaa bussi niin lähelle puistoa kuin pääsisi ja kävellä loppumatka, jota jäi vajaa 12 kilometriä. Olimme edenneet rinkkoinemme ehkä muutaman sata metriä pölyävää soratietä, kun jouduimme hirvikärpästen raivokkaan hyökkäyksen kohteeksi. Ei taida niillä kulmilla kovin moni liikkua jalan. Itseni sain skarpattua alkuällötyksen jälkeen vähän tottumaan niihin, mutta ötökkäkammoinen Zé ei paniikiltaan sietänyt niitä enää ollenkaan, vaikka tyyppi oli peittänyt itsensä niin että vain silmät näkyivät suojaavien vaatekerrosten alta! Ei siinä sitten muuta mahtanut kuin takaisin tienvarteen, ja koska bussia ei ihan hetkeen ollut odotettavissa, peukalot pystyyn. Mökilleen matkannut vanhempi mies pysähtyi pian ja me true-patikoijat olimme hetkessä takaisin Jyväskylässä. Varsinaista luontokansaa.

leivo1 leivo3-horz leivo4 leivo5 leivo6

Päivä Leivonmäellä alkoi Selänpohjan parkkipaikalta, josta lähdimme patikoimaan kangasmetsän läpi. Kävelimme Harjunkierroksen, joka on noin 4,5 km pitkä lenkki. Matkalla ihmeteltiin jääkaudella syntyneitä suppia, pidettiin mustikka- ja puolukkataukoja sekä yritettiin bongata sieniä, joita löytyi vasta iltapäivällä (tatteja ja kehnäsieniä!). Aurinko paistoi täydeltä terältä ja sai järvenselät kimmeltämään kirkkaansinisinä. Todellakin oltiin keskellä tuhansien järvien Järvi-Suomea! Keltaiset ruskalehdet hohtivat aika mielettömän kaunista kontrastia vettä vasten.

leivo8-horz   leivo11  leivo9leivo10leivo13 leivo12

Joutsniemi on Rutajärveen työntyvä noin 1,5 km pitkä harjuniemi, ja samalla Leivonmäen suosituin luonnonnähtävyys. Sinnehän mekin suuntasimme. Tuntui vähän absurdilta kävellä korkealla mutta kapealla metsäisellä harjulla, jonka molemmilla puolilla on vettä. Edellisenä päivänä oli riehunut syysmyrsky, ja sen jälkimainingeissa kävi edelleen navakka tuuli. Kuoritakkia piti vetää tiukemmin korviin. Niemennokassa pysähdyttiin hetkeksi ottamaan kuvia ja ihailemaan panoraamana avautuvia maisemia. Joku porukka oli yöpynyt siellä ja keräili juuri viimeisiä kamppeitaan kasaan. Mahtoi heillä olla vili yö ujeltavan myrskyn kourissa!

leivo14 leivo15 leivo16  leivo18-horz leivo17leivo20 leivo21  leivo23 leivo22leivo25leivo24-horz

Joutsniemen jälkeen pysähdyimme pitämään ruokataukoa Lintuniemen laavulle. Sielläkin oli ryhmä leiriytyjiä, tosin tällä kertaa pikku partiolaistyttöjä jännittävällä telttaretkellä. Tulet olivat jo valmiina edellisten jäljiltä, joten ei tarvinnut kuin lisätä pari halkoa nuotioon ja lyödä ruoat kuumenemaan. Mulla oli mukana kasvissyöjän makkaraa eli grillimaissia ja voileipiä. Toiset taas olivat varustautuneet luksuksesti halloumijuustoin ja suklaabanaanein…

leivo26 leivo27

Harjunkierroksen jälkeen palasimme autoille ja karautimme kansallispuiston eteläpäähän, jossa teimme kaksi pientä lenkkiä: Kirveslammen kierroksen (1,7 km) ja Luupään lenkin (2,2 km). Ensimmäinen kulki tuolle päivälle aivan uudenlaisissa maisemissa, nimittäin suolla. Olipa sielläkin kaunista, kun ruskan värit sekoittuivat punertavaan suokasvillisuuteen ja sinitaivaaseen. Tällä kertaa pidimmekin karpalotaukoja, ja kiipesimme lintutorniin tähystelemään maisemia. Mitään eläimiä ei juuri joitain lintuja lukuunottamatta näkynyt.

leivo30 leivo29leivo31 leivo32 leivo33

Luupään lenkki kulki jälleen tutuksi tulleessa kangasmetsässä ja lampien ja järvien rannoilla. Keskitin melko suuren osan huomiostani maahan, sillä toivoin löytäväni lisää sieniä sen jälkeen kun bongasin jättimäisen tatin, joka oli vielä hyvässä kunnossa. Eipä niitä enää tullut vastaan, tai kenties joku oli jo poiminut ne parempaan talteen.

leivo34 leivo35

Leivonmäellä oli leveät polut ja ne olivat suurimmaksi osaksi helppokulkuisia, joitakin pahempia juurakko- ja kivikohtia lukuunottamatta. Kansallispuisto sijaitsee Joutsassa, noin 40 kilometriä Jyväskylästä. Sinne on aika vaikeaa mennä ilman omaa autoa, joten kimppakyyti on suositeltavin kulkuneuvo. Seikkailunhaluinen voi myös ottaa bussin valtatien varteen ja kävellä lopun matkaa. Kenties mennään tuonne uudestaan kun on lunta maassa!

In English: I went hiking in Leivonmäki National Park a couple of weeks ago with a group of student scouts. It was a beautiful autumn day and the colors of the yellow leaves were shining so bright against the blue skies and lake waters. This indeed is a country of a thousand lakes! There was also some bog nature and holes from the ice age in the forest. We picked some of the heaps of berries and I also found some mushrooms, which made me especially happy and content with the day trip. Maybe next time we’ll head there with snow!

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Leivonmäki National Park

 1. Aaah! Hirvikarpaset! 😀 Tulee mlekeen paranoian säestamä kutina pelkasta sanasta! Ehka ainoa asia, mita ei Suomen syksyista kaipaa yhtaan. kauniita maisemia ootte kylla loytany, Jarvi-Suomi on mainio! 🙂

  Tykkää

  1. No on ne kyllä ihan kamala riesa, etenkin jos sellaseen paikkaan sattuu missä niitä on niin paljon ku sillä tiellä oli 😀 Kunpa ne vaan tajuais, että ihminen ei ole hirvi! Tuolla Leivonmäen varsinaisilla poluilla niitä ei onneksi ollu yhtä ainoata, olivat tainneet meidän onneksi hyökätä aiempien kulkijoiden niskaan.

   Liked by 1 henkilö

   1. Jep. Jonku vois menna pitamaan sinne metsaan ihan kohtalaisen perustavan laatusen biologian luennon hirven ja ihmisen eroista. Vois auttaa ihan kaikkia asian osapuolia elamaan mukavammin. Ehka ei hirvia tosin. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s