Vesireittejä: Caldeira Velhalta Ribeira Grandeen

São Miguelin koilliskolkassa, Nordestessa viivyimme vain yhden yön. Olimme kovasti meinanneet käydä patikoimassa lyhyehköjä luontopolkuja vähän jokaisen Azoreilla käymämme paikan lähistöllä, mutta eihän niille millään ehtinyt julkisilla ja jalan liikkuessa, kun vielä vaihdoimme paikkaa joka päivä. Jotkut tuntuivat menevän taksilla polkujen alku- tai loppupäähän, jos ja kun sopivaa bussia ei ollut saatavilla. Meidän budjetilla ei kovin paljoa olisi taksilla ajeltu, joten jätettiin väliin. Nordestesta lähdön päivänä olimme kuitenkin saamassa vuokra-auton käyttöömme, joten bussailimme saaren koilliskolkasta takaisin pääkaupunki Ponta Delgadaan sitä noutamaan. Kävimme syömässä nopeasti ostarin Vitaminaksessa, joka on salaatteja ja pastaa tarjoileva pikaruokaketju. Kuudella-seitsemällä eurolla saa järkyttävän ison salaatin itsevalituilla täytteillä ja reilun lasillisen tuorepuristettua hedelmämehua. Vitaminaksessa tulee käytyä syömässä aina useammankin kerran Portugalissa vieraillessa, joten suosittelen paikkaa pikaruokailuun!

Ponta Delgadasta lähdimme ajamaan Vila Franca do Campoon päästäksemme kylän edustalla merestä kohoavalle Ilheu-saarelle. Meitä ei kuitenkaan onnistanut, sillä jonkun vesiurheilutapahtuman takia lauttavuorot oli peruttu. Ei kun varasuunnitelma käyttöön ja kohti vuoristossa sijaitsevaa näköalapaikkaa, josta pitäisi aueta aivan tajuttomat näkymät turkoosina siintävälle Lagoa do Fogo -järvelle. No, eihän se ihan niin mennyt. Törppöjähän me oltiin kun lähdettiin vuorelle ajamaan, vaikka hyvin näkyi että täysin pilvessähän se koko vuoristo oli. Eipä mennyt kauaa kun sumuinen pilvimassa oli kietonut meidät vaippaansa: eteenpäin näki vain pari metriä, lasit huurtuivat ja Peugeotin vuokrakottero hytkyi tuulenpuuskien voimasta. Ulos astuessa kostea vesihöyry virtasi vauhdilla ohitse jokapuolelta ja kasteli nopeasti. Aivan kuin olisi seissyt spray-sumutuksen keskellä. Onneksi pääsimme näköalapaikalle lopulta uudestaan selkeämällä säällä, mutta siitä lisää toiste.

kylpy25 kylpy26

kylpy27
Että sellaiset näkymät siltä vuorenhuipulta.

Mites olisi seuraavaksi plan C? Azoreilla ja noin muutenkin luontokohteita ja saaria kierrellessä moni asia riippuu vallitsevasta säätilasta, joten huomattiin että varasuunnitelmia on hyvä olla olemassa.

Caldeira Velha on samalla luonnonmonumentti ja luultavasti tunnetuin São Miguelin kuumista lähteistä. Olin lukenut paikasta etukäteen, mutta me osuimme sinne sattumalta alas vuorelta lasketellessamme. Suojaisella metsäpolulla kuumia kylpyvesiä kohti käppäillessä pyyhkiytyivät yläilmoissa viuhuvat myrskynpoikaset mielestä erittäin nopeasti. Tämänkin vehreän metsän siimeksessä piilottelevan ulkoilmakylpylän altaisiin virtaa lämmintä vettä Äiti Maan kiehuvista sisuksista, ja niihin samoihin altaisiin laski jopa aivan luonnollisia, lämpimiä vesiputouksia. Mikä paratiisi!

kylpy1
Voi tuota poikaa, haha!

kylpy3

kylpy5-horz
Kiehuvassa altaassa ei kukaan ollut uimassa.

kylpy2kylpy6-horz kylpy7

kylpy8-horz
Kuumista altaista ja puroista nousevaa vesihöyryä ilmassa.

kylpy11

kylpy13-horz
Tämä pariskunta se sitten osaa olla edustava!
kylpy12
Ommm. Zé on zen.

kylpy16-horz

Caldeira Velhan upein vesiputouksellinen allas oli harmi kyllä myös kaikista viilein, mutta saimmepahan olla ja pelleillä siellä aivan rauhassa jonkin aikaa. Meidän käynnillämme vesi oli kellertävän ruskeanharmaata, mutta kun Googlesta katsoo kuvia tuosta altaasta, niin sen vesi näyttäisi muuttavan väriään. Joissakin kuvissa se on jopa vihreää tai vaaleansinistä. Aika hullua!

Loppuajaksi suuntasimme lillumaan kansoitetumpaan luonnonkivistä rakennettuun altaaseen, jonka kellertävä vesi oli niin lämmintä, että välillä oli pakko nousta ylös vilvoittelemaan. Emme olisi malttaneet lähteä ollenkaan, mutta halusimme vielä käydä katsastamassa matkan varrelle osuvan toisen kuuman lähteen ennen taas uudelle leirintäalueelle majoittumista.

kylpy17

kylpy18-horz
Hieno kukkiva puutarha ja tyypillinen kirkko.
kylpy21
Mineraalimaalauksia caldeiran maaperässä.

kylpy24kylpy22-horz

kylpy23
Jännittäviä saostumia altaan pohjalla.

Olin luullut, että tässäkin Termas das Caldeiras da Ribeira Granden kuumassa lähteessä pääsisi uimaan, mutta väärässä olin – kentis siksi se oli hienoinen pettymys. Paikka oli asutuksen keskellä ja rakennettu melkein kuin tavalliseksi suihkulähteeksi, mutta altaan sisään kurkistamalla näki kyllä, että siitä ei ollut kyse. Vesi pulppusi ja höyrysi vaaleansinisenä, ja maahan oli syntynyt värikkäitä rantuja mineraalirikkaan veden kiehuttua pois. Lähistöllä olisi sijainnut myös Salto do Cabriton patikkapolku vesiputouksineen, mutta sen jouduimme jättämään välistä – jäipähän jotain myös ensi kertaan. Onneksi pääsimme toiselle polulle ja toiselle vesiputoukselle heti seuraavana päivänä!

In English: From Nordeste we went back to Ponta Delgada to pick up our rental car. After that it was so easy to move from one place to the next! That day we didn’t have too much luck considering the natural sights we were trying to see: first the ferries to Ilheu were cancelled, and next we headed to the mountains to see Lagoa do Fogo, even though the whole mountain range was swallowed by thick clouds. Up there we could see only a couple of meters ahead, and a terrible wind was blowing the wet clouds with such speed that we decided to drive down quickly.

On our way down we noticed Caldeira Velha, and ta-dah! – we just found our plan C for the day. The natural and local monument was just as pristine as one could imagine: thermal baths with warm waterfalls, hidden in the lush forest. We felt absolutely pampered. The last sight of the day were the Termas das Caldeiras da Ribeira Grande. I was a bit disappointed because I had imagined that we could swim there, too, and it was in the middle of buildings. But looking into the light blue and steaming waters of the hot spring was pretty fascinating anyway.

Mainokset

52 kommenttia artikkeliin ”Vesireittejä: Caldeira Velhalta Ribeira Grandeen

 1. Ihan kiva juttu, ja mukavat kuvat, mutta nyt on pakko myös napista. Luin juttua, ja ihmettelin, että mistä se kertoo? Vasta kolmannessa kappaleessa paikka selviää. Ahaa. Olemme ehkäpä Azoreilla? Satunnaisia seuraajia varten toivoisin, että kohde tulee selväksi, jos ei otsikosta, niin ainakin heti alkukappaleesta.

  Tykkää

  1. Ihan totta, että olisi voinut vähän päivittää tekstiä tuota striimiosallistumista varten, kirjoittaessa kun en ajatellut asiaa siltä kantilta että niin moni uusi seuraaja tänne eksyisi.

   Tästä Azorien-reissusta olen kirjoitellut tällaisena postaussarjana, niin en ole ihan joka juttuun samoja alkurimpsuja viitsinyt kirjoitella – säännöllisiä seuraajia saati sitten itseäni saattaisi alkaa puuduttaa. Lisäksi tagista pitäisi selvitä paikka, mutta sekin taitaa tulla vasta tuolla lopussa.

   Tykkää

 2. Hienoja kuvia! Onneksi usva ei sentään kaikkea pilannut! Olisipa mukava lillua kuumissa lähteissä, joskin noi väriläiskät panevat miettimään, mitähän mineraaleja vedessä on. Itse olen uiskennellut Mono-järvessä, josta jotkut sanovat, ettei sinne pitäisi mennä ja toiset taas kehottavat uimaan, mene tiedä, vielä olen hengissä. Kuvat ovat kuitenkin todella paratiisillisia!

  Tykkää

  1. Kiitoksia kommentista ja kehuista! Mono-järvestä en ole kuullutkaan, eikä mitään hajua missä päin mahtaisi sijaitakaan. Tuolla Azoreilla on noissa kuumissa lähteissä ainakin paljon rautasulfaattia, joka tekee juuri tuon keltaisen värin. Väriä jäi myös uikkareihin, mutta eiköhän tuommoinen mineraalikylpy ulkoisesti tee vain hyvää!

   Tykkää

  1. Kiitos! Tykkään kyllä usvasta muuten ihan hirveästi, se tekee sellaisen herkän tunnelman. Ja olihan tuokin tosi hieno kokemus ajella noilla sumuisilla vuorilla, juuri siksi kun koko maailma oli sillä hetkellä tuolla sankan pilven keskellä niin pieni!

   Tykkää

 3. Aozrit on ollut jo vuosikausia yksi unelmieni matkakohteita, eikä tämän postauksen lukeminen helpottanut yhtään. Ihanat kuvat! Minä tykkään hurjasti usvasta, mutta ihan tosi, meillä meni myös viime reissulla muutama odotettu juttu ihan pyllylleen kun oli niin sankka sumu ettei nähnyt yhtään mitään. Kaunista ja tunnelmallista se silti on! 🙂

  Tykkää

  1. Kaikella taitaa olla kääntöpuolensa, ja kyllä olisi harmittanut jos olisi mennyt maisemat kokonaan ohi suun noiden pilvien takia. Oltiin kyllä onnekkaita kun vasta ihan reissun viimeisenä päivänä pilvet irrottivat otteensa vuorista ja päästiin katselemaan näköaloja! Sinä taas sait hyvän syyn palata takaisin 😉

   Tykkää

  1. Azorit on tavallaan vielä aika tuntematon kohde, mutta suosittelen ehdottomasti menemään! 🙂 Monet on varmasti kuulleet ainakin nimen, mutta eivät tajuakaan kuinka paratiisillinen paikka se on. No onhan se hyvä saariluonnon kannalta, etteivät ihmiset rynnistä sinne massoittain, vaikka sellaistakin kehitystä on jo havaittavissa.

   Tykkää

  1. Hyvää reissua, Färsaaret on varmasti upea paikka! On ne varasuunnitelmat kätevä tosiaan olla olemassa, vaikka hyvä niistä on joustaakin jos eteen tulee jotain muuta hienoa – vaikka sitten sumun fiilistelyä 🙂

   Tykkää

 4. Jäin vain tuijottamaan noita kuvia. Noiden maisemien lisäksi nuo kuvat on kyllä upeita…
  Itsekin voisin haluta tuonne. Jostain syystä Portugali matkakohteena on alkanut kiinnostaa… 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos, ei noista maisemista voi saadakaan kuin hyviä kuvia 😉 En yhtään ihmettele että kiinnostaa, sillä Portugali on lumonnut ainakin minut ihan täysin. Se on yllättävän monipuolinen maa!

   Tykkää

 5. Innostuin Azoreista joitakin vuosia sitten järjestellessäni vanhempieni matkaa sinne, kertakaikkisen upeat vehreät maisemat ja nuo kuumat lähteet houkuttelevat kaltaistani vilukissaa. Tykkäsimme Madeirasta todella paljon ja tämäkin on kyllä päästävä näkemään!

  Usva tuo omanlaisensa rauhallisen tunnelman kuviin, vaikkei se näköalojen kannalta ihanteellisinta ollut. On muuten jännä miten äänimaailmakin muuttuu sankan usvan keskellä!

  Tykkää

  1. Minunkin on päästävä vielä katsastamaan Madeira! Ja tietysti Azorien muut saaret myös 🙂
   Tuolla viuhui tuuli niin kovin korvissa ettei muuta kuulunutkaan, mutta yleensä usva kyllä tosiaan hiljentää maailman kummasti.

   Tykkää

 6. Me olimme joskus heinäkuussa viikon Azoreilla ja ilmeisesti meillä oli tuuri, kun ihan tuollaisia säitä ei näkynyt lainkaan – ihan kesäistä oli koko ajan 🙂

  Tykkää

 7. Ooooh… Azorit on ollut meidän suunnitelmissa pitkään, koska sinne pääsisi Lomamatkojen suoralla lennolla Rovaniemeltä! Ei edes haittais maksaa vähän ylimääräistä, että pääsisi tuonne heti. Niin eksoottinen paikka. Haluan.

  Tykkää

  1. No onpas kätevää että pääsis suoraan lähikentältä, Lomamatkoilla on selkeästi hyvä maku! Pitääkin huvin vuoksi tarkistaa että mihin kaikkialle Jyväskylästä pääsisikään suoraan 😀

   Tykkää

 8. Yhdyn kaikkiin muihin kuvien ylistäjiin täysin, kerrassaan upeita sumuisia otoksia :). En ole koskaan tuolla käynytkään, Portugalissa kylläkin, mutta kiinnostaisi kyllä kovasti käydä pulahtamassa noissa lähteissä.

  Tykkää

 9. Sumukuvissa on kyllä oma viehätyksensä, vaikka siinä hetkessä harmittaisikin. Ja noissa metsäkuvissa on kyllä aivan huikean intensiivinen tunnelma, näyttää aivan mahtavalta! Kaikilta muiltakin osin ihan mielettömän mielenkiintoisen oloinen paikka. Tykkäisin varmasti.

  Tykkää

  1. Mahtava paikka se tosiaan oli 🙂 Vaikea ajatellakaan, että joku ei Azoreista tykkäisi. Sieltä löytyy kyllä jokaiselle jotakin, ja etenkin luontointoilijoille! Kannattaa käydä, jotta voi huomata haikailevansa takaisin.. 🙂

   Tykkää

   1. Oli sekin allas melko lämmin siitä huolimatta että olikin noista viilein. Ehkä sellaista uimahallilämmintä vettä, että kyllä siellä nyt jonkun aikaa sentään tarkeni polskia 🙂 Azorit vei kyllä ainakin mun sydämen!

    Tykkää

 10. Onpas siellä vehreää, ja noi sumukuvat on kyllä ihanan tunnelmallisia. Itsellekin kävi viime kesän vuorireissulla juuri näin, että oli niin sankka sumu, ja sitä seurasi vielä raju sade- ja ukkoskuuro, että eteen ei nähnyt metriä pidemmälle. Kuvauskin lppui lyhyeen, kun piti kamera panna piiloon ja turvaan sateelta.

  Tykkää

  1. Voi hitsi! Ei se sade muualla niin paljoa edes haittaa, mutta vuoristossa ne näköalat kun on aikalailla se juttu, niin toivoisi kirkasta säätä 🙂 Myydäänköhän kameroille jotain käteviä sadesuojia, muitakin kuin sukellukseen tarkoitettuja..? Olis meinaan tullut täälläkin käyttöä jo moneen otteeseen!

   Liked by 1 henkilö

 11. Aivan satumaisia maisemia – ja upeita kuvia! Olisin kyllä itsekin ollut pettynyt siihen, ettei kuumassa lähteessä päässytkään uimaan… mutta nuo näkymät varmasti lämmittivät mieltä :).

  Tykkää

 12. Mä olen pariin otteeseen käynyt uimassa luonnonmukaisissa kuumissa lähteissä, ja onhan se aika kreisiä, että maaperästä tulee niin kuumaa vettä, että sinne ei oikein tee mieli edes kastautua. Oon aina sitten päätynyt valitsemaan ne viileimmät altaat!

  Tykkää

  1. Niistä viileimmistä on ainakin hyvä aloittaa! Mua vähän pelotti, että mitä jos se lähde yhtäkkiä päättäiskin kuumentua lisää just silloin kun siellä pulikoi. 😀 Tuskinpa silti ainakaan tuollaisissa paikoissa jonne on oikein altaatkin rakennettu.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s