Mökkeilyä siellä ja täällä

Tänä kesänä olin todella onnekas, sillä pääsin mökkeilemään kahteen otteeseen. Meidän perheellä ei ole omaa mökkiä, joten mökkivieraaksi tai mökin lainaajaksi pääseminen on kiitollisuuden paikka, josta sietää olla iloinen. Toki joskus on vuokramökeilläkin tullut oleskeltua, mutta ainahan se on kivempi jos ihan vaan ystävällisyydestä pääsee mökkimaisemiin, ilman että raha vaihtaa omistajaa.

Niin kuin varmaan olette huomanneet, viihdyn parhaiten luonnonhelmassa ja olen muutenkin luonteeltani mökki-ihminen. Eipä paljon paina sähkön, juoksevan veden ja muiden mukavuuksien puute (ainakaan lyhyellä mittakaavalla), kun voi herätä linnunlauluun ja juosta puusaunasta alasti järveen. Ulkovessakin on vaan hieno asia eikä mikään välttämätön paha. Tosin en ole vielä koskaan joutunut itse kompostoimaan sitä puuceen ”tuotetta” – vaikkakin Costa Ricassa valmistin puuntaimille multaseosta, johon sekoitin kompostivessasta peräisin olevaa lannoitetta. Minusta on kamalaa, että meidän ”kehittyneessä” yhteiskunnassa pidetään normaalina ja jopa tavoiteltavana sitä, että ravinnepitoiset ihmisjätökset huuhdotaan juomiskelpoisella vedellä viemäriin. Samaan aikaan vähiin käyviä lannoitteita täytyy louhia ja valmistaa teollisesti, vaikka itse kukin tuottaisi säännöllisesti aika määrät typpeä ja fosforia, jonka olemme ensin syöneet sieltä pellolta suihimme. Toinen harmittava asia on se, että tehokas tekniikka maksaa muka liikaa: jätevedenpuhdistamoissa ei pystytä poistamaan lääkeaineita, hormonijäämiä tai mikromuoveja vedestä, vaan ne kulkeutuvat vesistöihin vesieliöiden riesaksi ja kalansyöjien kohdalla lopulta myös omaan ruokapöytäämme. Siinpä jo yksi hyvä syy vältellä turhia lääkekuureja, hormonaalista ehkäisyä ja keinokuituisia vaatteita.

No niin, siirrytäänpäs päivän ympäristöiskusta asiaan, eli siihen mökillä rentoutumiseen ja luonnonrauhasta nauttimiseen.

mökki1 mökki2 mökki3

mökki5
Pojilla on ääneenlukutuokio meneillään.

mökki4

Elokuun alkupuolella päästiin ilmaiseksi suhteilla (kerrankin!) Alahärmän PowerParkkiin kahdeksi päiväksi, mutta huvivaltioksi julistautuneen alueen hotellin ollessa täyteenbuukattu piti majoitus keksiä itse. Suuntasimme siis lähistölle sukulaisteni hyvin perinteistä mallia olevalle mökille kahdeksi yöksi. Kiitos vaan mökin lainasta! Vaikka päivisin suuntasimmekin hurvittelemaan huvipuistoon (joka muuten tuntui kasvaneen ennestään sitten viime käynnin, tai ehkä syynä oli samaan aikaan käynnissä ollut Power Truck Show), ehti tekojärvenrannan hiljaisuudesta ja hyttysistä nauttia iltaisin ja vähän aamuisinkin. Ruuat kokattiin tietenkin grillissä ja Portugalin pojat olivat ihan myytyjä tutustuttuaan suomalaiseen saunakulttuuriin. On kuulemma maailman toiseksi paras maa!

mökki6-horz mökki8 mökki9-horz mökki10 mökki11 mökki12

mökki13
Hassun riehakas Pompei.

mökki16-horz  mökki19 mökki18

mökki20
Nuo horisontissa siintävät pikkusaaret kävimme veneellä kiertämässä.

mökki22-horzmökki21

Elokuun ja samalla koko kesän toinen mökkiviikonloppu vietettiin puolestaan kummieni ihanan maalaisromanttisella mökillä Karvialla. Puitteet olivat astetta modernimmat, ja tuumasin että tällaisessa paikassa asuisi mielellään ihan ympärivuotisestikin. Loppukesä pani parastaan ja veneilyretki järvenselälle soudettiin ihanassa auringonpaisteessa ja pelkissä uikkareissa. Sen päälle vielä mielettömän hyvää grilliruokaa, koiran kanssa telmimistä, saunomista ja pari pulahdusta utuiseen järveen hämärän laskeutuessa – eipä sitä hirveästi muuta kaipaa. Käytiin myös heittämässä kierros Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa, mutta siitä lisää toisella kertaa.

In English: In Finland we have a strong summer cottage culture and half a million summer cottages throughout the country. My family doesn’t own one, but fortunately relatives and friends can sometimes borrow theirs, and the non-owners like me can also enjoy the mornings with birds’ singing and evenings with sauna and cooling in the lake where the sun is setting. Like you must have notices, I really love being in the nature and thus find myself a cottage person too.

I was lucky to spend two weekends of August at two different cottages. The first one was a traditional style cabin with no electricity, running water or a water closet whatsoever, and we went there mainly in order to have a place to sleep while visiting the amusement park PowerPark in Alahärmä. The Portuguese guys we were with really loved the Finnish sauna experience and declared Finland the ”second best country in the world”, haha. Another weekend was spent at a more modern summer house, and the late summer weather really showed its best. We went rowing on a lake and could only wear swimsuits for sunbathing, ate delicious barbeque food and of course took a dip in the misty lake from sauna at twilight. What more is there to wish for?

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Mökkeilyä siellä ja täällä

  1. Kesamokki on kylla Suomen kesan kultivoituma! Semmonen sopivasti askeettinen ymparisto saunalla varustettuna on kylla semmonen stress reliever, ettei paremmasta valia! Jotakin tuommosta taalla Belgiassa kaipaa…

    Tykkää

    1. Mökkeilystä ja kesäfiiliksestä tulee kieltämättä unelmoitua pitkinä talvi-iltoina! Mutta ihan samaa mieltä siitä että joka vuodenajalla on se oma tunnelmansa. Varsinkin näin ruska-aikaan olisi taas ihanaa päästä mökkeilemään 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s