Sansibarin viimeiset: Darajani Market ja Old Fort

Sansibarin-reissu oli unohtumaton kokemus, jota on ollut mahtavaa muistella jälkikäteen blogipostauksia tehdessä. Kaikki kuitenkin loppuu aikanaan, niin myös minun kuvamateriaalini tuolta niin monella tapaa opettavaiselta ja kokemusrikkaalta matkalta. Sain päivittäin tutustua maaseudun kyläelämään ruohonjuuritasolla, jutella paikallisten ihmisten kanssa ja nähdä heidän kylänsä, koulunsa ja kotinsa, mikä aukaisi kulttuuria paljon paremmin kuin sivullisena tarkkailu. Sain oppia, miten pärjätä ravintolan jonossa tuuppivien kanssa-asiakkaiden keskellä, viettää curryntuoksuisia ruokahetkiä ja kuunnella dj:nä toimivan tarjoilijan soittolistoja. Voin jopa ajatella, että sain pelätä öisin asuintaloni pari kuukautta aiemmin ryöstäneiden machete-miesten paluuta, sillä niin ei luojan kiitos käynyt, mutta tuo tieto sai osaltaan ajattelemaan kiitollisuutta ja asioiden itsestäänselvyyksinä ottamista taas uudesta tulokulmasta.

Pari Stone Townista löytyvää paikkaa olisi kuitenkin tarkoitus vielä esitellä tässä tällä erää viimeisessä Sansi-jutussa. En panisi pahakseni vaikka päätyisin tuon trooppisen saariston valkohiekkaisille rannoille toistekin, mutta ainakaan tällä erää ei ole uutta matkaa suunnitteilla.

dara7

dara6

Leipäkauppias.

dara2

Darajani Market tulee varmasti jokaiselle Stone Townissa kulkijalle tutuksi, sillä se on paras paikka ostaa hedelmiä, mausteita ja melkein mitä tahansa muutakin. Itse kävin marketilla monta kertaa viikossa ostamassa tuoreita ja niin jumalaisen makeita mangoja, papaijoita, ananaksia ja käpyhedelmiä. Aamupalavärkeiksi ostin leipää, jättiläismäisiä avokadoja, tomaatteja ja sipuleita. Maitotuotteet olivat ulkomaisia ja aivan järkyttävän kalliita, joten ruokavalio Sansibarilla oli pitkälti muuten vegaaninen, mutta papusoossista tarpeeksi saatuani aloin valita lounaaksi myös kalacurryja, vaikken Suomessa ikinä syökään kalaa. Itse kokkaaminen ei olisi tullut juuri halvemmaksi kuin paikallisissa ravintoloissa syöpöttely, joten sitä ei juuri tullut harrastettua.

dara9dara8

dara3

Pussikaupalla intialaisia snackseja.

dara10dara4

Darajanilla on monen monta myyjää esimerkiksi eri makuisille kahveille, teesekoituksille ja mausteille, mutta hintojen kanssa saa olla tarkkana. Me menimmekin ensimmäisenä päivänä vuokraemäntämme kanssa marketille, ja saimme selostuksen luotettavista kauppiaista ja oikeista hinnoista. Tämän takia esimerkiksi mausteita kotiinviemisiksi hamstratessa sain tutun maustekauppiaan kanssa aikaiseksi ihan hyvän diilin. Tinkiminen on taito, joka todellakin kannattaa täällä osata, sillä monesti hinnat ilmoitetaan varsinkin valkonaamalle yläkanttiin. Kiskurihintaa ei kannata maksaa, sillä viereisestä pöydästä löytyy varmasti kauppias, joka on valmis myymään tuotteet oikeaan hintaan, tai edes vain pienellä mzungu-lisällä. Näin muidenkaan matkalaisten ei tarvitse maksaa aivan älyttömiä hintoja, vaikka pieni turistiekstra onkin lähinnä kohtuullista. Kaikki kauppiaat eivät silti edes yritä ottaa liikaa, vaan ilmoittavat heti aivan reilun hinnan. Liekö sitten vuokraemännän kanssa näyttäytymisen, swahilinpuhumisyritysten vai ihan vaan hyvän kauppiaan ansiota, mutta useammin minä siihen reiluun hintaan törmäsin. Mutta mukamas sahramia ostaessani huomasinkin saaneeni pussillisen mautonta värijauhetta. Ilmankos oli niin kirkkaan oranssia.

   dara11 dara13-horzdara12 dara15

Ruokamarketin liha- ja kalaosastoista en viitsi kertoa, ettei kenenkään ruokahalu kärsi. Sen voin sanoa, että nenästä tekee mieli pidellä kiinni ja lujaa – itse en todellakaan halunnut mennä katselemaan valikoimia, vaikka todennäköisesti tuolta ne ravintoloidenkin kalat tulevat. Ja saattavathan ne olla ihan tuoreita, jospa paikka tuoksahtaa vain sen takia, ettei sitä siivota ja pestä kunnolla… Ruoan lisäksi Darajania ympäröivillä sokkeloisilla basaarikujilla on kaupan on myös kosmetiikkaa, koruja, siivoustarvikkeita ja talouskemikaaleja, vaatteita, kenkiä, kankaita, kännyköitä ja mitähän vielä. Välipalojakin löytyy, kuten kotitekoisia sipsejä ja pähkinäsnackseja!

dara1

Darajania vastapäätä oleva jalkapallokenttä.

dara14

Off-topiccina tähän väliin pari kuvaa kämpän ylimmäisestä kerroksesta, jossa majaili vuokraemännän perheen lisäksi muita suomalaisia, joiden ikkunanäköaloja sain käydä lainaamassa:

dara29-horzdara16

dara48

Kirkontorni ja minareetti sulassa sovussa – tästä voisi Suomessakin ottaa mallia.

dara17

Old Fortissa vierailimme aivan viimeisinä päivinä. Vanha linnoitus sijaitsee Kivikaupungin sydämessä, ja on ihan tutustumisen arvoinen nähtävyys. Itseäni kiehtoi paikan rapistuneisuus ja se, että aikanaan loisteliasta linnoitusta käytettiin nyt aivan eri tarkoituksiin. Ei museoita, ei pääsymaksuja, ei opastauluja. Paikkaa etsiessämme törmäsimme virkamiesrakennukseen, joka oli koristeltu Tansanian värein tulevaa itsenäisyyspäivää silmällä pitäen.

dara21

Itsenäisyyspäivä tulee, oletko valmis?

dara20-horz

dara22

Partiotyttöjen symboli ihmetytti ensin, mutta Google kertoi mistä oli kyse! Sansibarilla voi siis harrastaa myös partiotoimintaa.

dara23 dara24 dara26dara25  dara27

Omanilaisten rakentama Old Fort oli hieman hämmentävä kokemus. 1600-luvulla portugalilaisten hyökkäyksiä vastaan rakennetun linnakkeen sisäosa oli jaettu kahteen tilaan, joista ensimmäinen koostui joutomaata muistuttavasta ruohokentästä. Sen yhteen nurkkaan oli perustettu matkamuistomyymälöiden telttaketju ja ruoholla hengailevat hunnuttomat naiset tulivat tarjoamaan palveluitaan – miten olisi hieronta tai pikkuletit? Muurin takaa löytyi taas baari, turisti-info ja maalausateljeena hetkellisesti toiminut amfiteatteri. Langanlaihat kissat nukkuivat portailla ja haukottelivat nurmikolla. Old Fortista ei juuri ollut pidetty huolta, mutta paikka taitaa siitä huolimatta vetää puoleensa historiasta kiinnostuneita kävijöitä. Pidän hylättyjen paikkojen koluamisesta, mutta tällaiset puolikäytössä lahoavat vanhat ja kauniit rakennukset lähinnä harmittavat. Tuostakin linnakkeesta voisi tehdä kiinnostavamman entisöimällä paikan ja pystyttämällä sinne tänne edes pari linnakkeen historiasta kertovaa infotaulua. Nykyasussaan Old Fort on äkkiä nähty, mutta silti käymisen arvoinen paikka.

Lähtisitkö sinä käymään Sansibarilla? Itse voisin lähteä piipahtamaan takaisin vaikka heti, mutta suuntaisin ehkä mieluummin Sansibarin toiselle saarelle eli Pemballe!

In English: Everything comes to an end, and so did my photos from Zanzibar. That trip is very precious to me, since I had a chance to learn so much while spending a month on that beautiful island and getting to know the culture through the locals I spent time with. In my last post I wanted to tell you about Darajani Market, where you can shop until you drop. You can buy the sweetest fruits and locally produced vegetables from the food market, but if you wander to the fish and meat section, remember to hold your nose. The smell is somewhat unforgettable. On the narrow bazaars surrounding the food market you can find anything from mobile phones to henna paste and other cosmetics.

Old Fort is situated in the heart of Stone Town, and despite its current state of decadence, it is a main visitor draw in the town. The place is separated into two sections of which the one with grass floor is even more odd. One corner hosts a line of souvenir stalls, another has a bar and the third a tourist info – but you can find nothing about the fort and its history itself, which is a pity. 

Would you travel to Zanzibar? I could definitely go visit it again – but maybe just the other island, Pemba!

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Sansibarin viimeiset: Darajani Market ja Old Fort

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s