Furnas: vieraslajeja ja kuumia lähteitä

Azorien tarinointi jatkukoon Furnasista! Tai oikeastaan Furnasiin ajaneesta bussista, jossa takuuvarma vilustumisilmastointi oli säädetty asentoon turisti=jääkalikka ja tavarahyllyjen reunoja koristivat siniset diskovalot. Bussissa oli myös tv-näyttö, jossa pyörivät musiikkivideot non-stoppina, aivan kuin muistojeni Väli-Amerikassa. Maankolkkia erottaa suuri Atlantti, mutta ne muistuttivat toisiaan useammallakin tavalla: ilmanala, vihreät kukkulat, jotka on raivattu laitumiksi, talojen arkkitehtuuri, romaaninen kieli…

Ponta Delgadasta lähdettäessä leukani loksahti avonaiseksi heti bussin kaartaessa ensimmäisen mutkan taakse. Kukkuloita! Vuoria! Pilvimassoja niiden yllä! Kaikkissa vihreän sävyssä loistavia tilkkutäkkipeltoja! Onkohan tämä paikka edes tottakaan, mietin kun jouduin pyyhkimään avonaisesta suupielestäni kuolavanaa (no en oikeasti). Bussi kiersi jokaikisen pikkukylän ja saaren pohjoisrannikon kautta, joten noin 50 kilometrin matka kesti puolisentoista tuntia. Meitä se ei haitannut ollenkaan, kun maisemat olivat niin hyvät, mutta loppumatkasta alkoi tulla ikävä tavaratilaan hyljättyä takkia tai ihan mitä tahansa lämmikettä.

furnas1 fur4 fur5-horz

fur3

Ribeira Grande eli Suuri Joki. Ei se nyt niin kovin suurelta kyllä näytä…

fur6

Yksinäinen lehmä.

fur7 fur8 fur9fur15

Bussi kaartoi Furnasiin ja hyppäsimme ulos ihanaan lämpöön ja kosteudellaan hellivään ilmastoon. Furnas (eli Azorien murteella Fyyyrnas) on paikkakunta lähempänä São Miguelin itäpäätä, metsäisten tulivuorenrinteiden reunustamassa laaksossa, jonka pohjalta kohoaa vaikuttavan näköisesti vesihöyryä vulkaanisen aktiivisuuden seurauksena. Paikka on todellakin toimintakuntoinen tulivuori, osa kolmen sellaisen ketjua.

Kävelimme viereiselle leirintäalueelle pystyttämään telttamme. Montaa euroa emme siitä lystistä joutuneet pulittamaan, sillä leirintäalueet São Miguelilla olivat järjestään todella halpoja. Camping oli lähes tyhjillään, vaikka elettiin turistisesongin huippuaikaa. Kenties se, että Atlantin keskelle ei omalla autolla pääse, vähentää leiriytyjien määrää? Tai sitten omatoimimatkailijoita ei vain ole paljoakaan – vielä.

fur16

Vaatimaton 15 euron Prisma-telttamme Furnasin leirintäalueella.

fur17

Aamulla aurinko oli nousemassa vuorten takaa, ja utupilvet lipuivat seinämiä pitkin ylös, nuolivat huippuja ja laskeutuivat taas toiselle puolelle. Ihan mielettömän upean näköistä!

fur10

Yksi Furnasin monista perinteisin azulejo-kaakelein koristetuista lähteistä. Niiden kaikkien kivennäisveden pitäisi ilmeisesti maistua omanlaiseltaan, mutta minä en kyllä huomannut mitään eroa. Raikasta ja hyvää oli joka hanassa.

fur12 fur11fur13

fur14

Houkuttava hedelmäkauppa.

Teltan nopean pystytyksen jälkeen lähdettiin kävelemään yllätyksellisesti nimetylle Lagoa das Furnas -kraaterijärvelle. Matka oli ylämäkeä, ja kesti kauemmin kuin ajattelimme. Pitihän meidän kavuta kraaterin reunan yli, ja itse järvikin lainehtii 359 metrin korkeudessa merenpinnasta. Tietä reunustivat upeat hortensiat ja vaikuttavannäköiset saniaispuut, joka tosin on australialainen tulokaslaji. Myös näkymät alas kylään olivat hienot. Vaikka kävelimme maantiellä, ei liikennettä ollut häiriöksi asti vaan saimme kulkea melko rauhassa. Tuolla taipaleella konkretisoitui, että vitsi vie, täällä sitä ihan oikeasti ollaan, Azorien maaseudulla.

fur18 fur20  fur22 fur21-horzfur23 fur25

fur26

Mikäs nänni se sieltä pilkistää?

fur27

Itse järvestä ja sen fumaroleista kirjoittelen ihan erikseen, ettei tämä postaus veny kilometrin mittaiseksi. Takaisinpäin kävellessä suuntasimme jyrkemmälle ja kapeammalle oikotielle, jonka alapuolella kulki sinisenä pauhaava virta ja ympärillä kasvillisuus levittäytyi tiheänä. Ja tuo kävelyretki oli vasta pieni pintaraapaisu Azorien paratiisimaisesta luonnosta.

fur28-horz fur29

fur31

Kolme vieraslajia – tuoksuinkiväärin ja jättiläisgunneran matot levittäytyivät tiheinä monessa paikassa, hukuttaen alkuperäiset kasvit alleen. Ihanat hortensiatkin ovat ihmisen saarelle tuomia.

fur30fur32-horz fur35 fur36

 fur38

fur39 fur37fur40

Kotimatkalla pysähdyimme vielä ulkoilmakylpylään, jonka olimme bonganneet ylöspäin kivutessamme – onneksi se oli myöhään auki. Maan alta pulppusi kuumaa vettä luolamaisiin lähteisiin, jotka yhdistyivät ylhäältä päin katselemamme virran veteen saaden aikaan ihanan lämpimän joen. Aivan taivaallista lillua tuolla rautasulfaatin kellanruskeaksi värjäämässä linnunmaidossa ja katsella illan hämärtymistä. Ei haluttanut lähteä ollenkaan pois. Olo oli kyllä kerrassaan etuoikeutettu – varsinkin, kun kylpeminen kustansi muistaakseni 2 euroa. Tavallaan olisi ollut mukava uida myös ihan rakentamattomassa kuumassa joessa, mutta kyllä siitä nyt ihan mielellään pari lanttia heittää että joku on rakentanut kunnon altaat, vesiputouksia ja pukuhuoneet – ja ylläpitää niitä. Kylvyn jälkeen olimme hyytelöä, minkä takia olikin sitten lähes mahdoton tehtävä kokata vielä iltapalanuudeleita trangialla.

In English: When in Azores, we took a bus to Furnas and set up our tent on the very affordable campground with little people. We headed to Lagoa das Furnas by foot, and the way that looked tiny on the map turned out to be all uphill, since the lake is a crater. Furnas itself is situated on top of an active volcano, with white water vapour rising from underground in several spots. There I started to realize that here we really are – in Azorean countryside.

While walking back from the lake (of which I will write separately) we were watching a stream under us and the dense vegetation, that actually was just a peek into what is the paradise-like nature of the Azores. We also stopped to bathe in a hot river, whose water was all brownish yellow with sulphate. I felt so privileged. We didn’t leave the water until it was almost dark. After that we felt like jelly, and it was almost impossible to cook our dinner noodles!

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Furnas: vieraslajeja ja kuumia lähteitä

  1. Paluuviite: Tulivuorikraaterin ympäriajo | Discovering Sunbeams

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s