Tallinnan vanhakaupunki ja keskiaikaisten aukioiden viehätys

Aina yhtä kaunis Tallinna Vanalinn, joka on ehkä hieman aliarvostettu suomalaisten keskuudessa. Se sijaitsee ehkä hieman liian lähellä ja on muuttunut arkiseksi – lyön vetoa, että jos Tallinna olisi Keski-Euroopassa, se olisi paljon kiinnostavampana pidetty vierailukohde. Eipä sillä, että itsekään Uus-kadulla koulua käydessäni ja Estonia-puistossa välitunteja viettäessäni olisin jaksanut pastellinsävyisiä taloja niin kovin ihailla – talo kuin talo, kyllä sitä muut jutut voittivat kiinnostavuudessa silloin esiteininä. Ehkäpä suomituristitkin taantuvat sinne 11-vuotiaan tasolle, ja halvat huvitukset kiinnostavat enemmän kuin maisemista nauttiminen.

vana1 vana2 vana3

Kaupunki piti päästä ottamaan haltuun yläilmoista käsin, joten suunnistimme Gümnaasiumi-kadulla seisovan vanhan kaupunginmuurin päälle kävelemään. Vanha nainen istui tiskin takana myymässä lippuja, ja keskiaikaiseen torniin piti kiivetä jyrkkiä kiviportaita pitkin. Tällaista tornikammoista tietysti vähäsen hirvitti, mutta kyllä siitä selvittiin. Zé ei ollut aikaisemmin käynyt Tallinnassa, joten esiteltiin hälle paikkoja innosta puhkuen. Tekee myös ihan hyvää kuulla toisen ihmettelyä isoista ja hienoista risteilyaluksista (joita suomalaiset vaatimattomina nimittävät ”lautoiksi”), kun on itse niin tottunut niihin. Toisenlainen näkökulma avartaa ja saa katsomaan liian tutuksi käyneitä asioita uudestaan lapsen silmin.

vana4-horz vana5 vana6-horz   vana10 vana7 vana13 vana8vana11vana14

Ylhäältä tonista avautuivat maisemat vanhankaupungin kattojen ylle. Kovin kauaksi sieltä ei nähnyt, mutta se ei paljoa haitannut, kun kaikista kaunein kaupunginosa monine yksityiskohtineen oli aivan silmien alla.

vana15

vana16  vana20-horz vana17 vana22 vana21-horzvana23

Pikainen kierros lopetettiin tietysti kaupungin sydämeen Raatihuoneen torille, minnekäs muuallekaan. Näillä vanhoilla aukioilla on aina tosi eurooppalainen tunnelma – sellainen, jota Turun taudin riivaamassa Suomessa tavoittaa harvoin, jos koskaan. Aukiot muistuttavat pitkälti toinen toisiaan, vaikka tietysti jokainen onkin omanlaisensa, ja aina tulee muistelleeksi niitä toisia toreja joilla on toisilla reissuilla käynyt, istunut auringonvarjon alle ja tilannut jonkun ylihintaisen juoman tai sitten vain värjötellyt sateessa ja katsellut puluja. Praha, Krakova, Dresden, České Budějovice… onhan näitä. Muistelu ei kylläkään ole omiaan lievittämään jostain viime päivinä kummunnutta Tsekki-ikävää. Huomasin eilen ajattelevani nostalgisesti jopa niitä joutilaan vaihto-opiskelijan ruokaostosreissuja Kauflandiin, kun kuraista maata peitti ohut lumikerros ja kaikki oli sopivan ankeaa. Pitäisi varmaan lähteä käymään Keski-Euroopassa, tai ylipäätään reissata vaihteeksi jonnekin muuallekin kuin Portugaliin (vaikka sinne mieli toisaalta vetää yleensä Tsekkiäkin enemmän).

In English: The old town of Tallinn is such a beautiful place. We climbed on top of the old city wall to watch the views over the medieval houses and stopped on the main square to enjoy the views and bustle with a cold drink. These old squares have such an European feeling to them, and they always make me remember my previous trips to places with similar squares, such as Prague, Krakov, Dresden or České Budějovice. I think I should travel to Central Europe sometime soon.

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Tallinnan vanhakaupunki ja keskiaikaisten aukioiden viehätys

  1. Tallinna on meille suomalaisille tosiaan aliarvostettu kohde! Hienoa, etta muutkin jakaa saman mielipiteen. kaikki ne pastelliset talot ja koristeelliset kirkot mutkaisilla kaduilla. Pitaahan siita nyt tykata! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s