Other side

Alkaa näyttää siltä, että jopa saisin joskus julkaistua nämä Sansibar-jutut pois kuleksimasta! Tämän postauksen kuvat on kuvattu pokkarikameralla, joten pahoittelut kuvanlaadusta. En vaan kehdannut lähteä heiluttelemaan järkkäriä tuonne marketille, vaikka varmaan turvallisuuden puolesta olisi melkein voinutkin.

Eräänä kuumana ja paahteisena tammikuun päivänä päätimme projektikollegan kanssa lähteä tutkimaan Sansibarin pääkaupungin modernimpaa puolta, Ng’amboa. Ensimmäisenä suuntasimme Darajanin toria vastapäätä olevalle marketille (vai olisiko tuo vain saman torin jatke), joka jatkui kapeana basaarikatuna. Alueella myytiin lähinnä vaatteita, tekstiilejä ja koruja, mutta kyllä siellä mm. jalkapallot, keittiötarvikkeet, koraanit, rukousnauhat ja kengätkin omistajaa vaihtoivat. Marketilla oli mukava kävellä ja ihmetellä myytäviä tuotteita, koska se ei ollut mitenkään tupaten täynnä ihmisiä, mutta ilmassa oli kuitenkin tarpeeksi markkinahumua ja kuhinaa. Ihanan värikäs paikka, ja mikä parasta – ruokamarketin ollessa kaukana, myöskään pilaantuneen lihan ja kalan aina niin ihanat tuoksut eivät häirinneet kiertelyä yhtään! Olin suunnitellut ostavani itselleni tuolta jonkun kivan kaavun, mutta loppujenlopuksi vaatteiden kuosit ja värit olivat omaan makuun liiankin räikeitä, ja kaapu jäi hankkimatta. Hetken jo harkitsin ostavani yksivärisen miesten kaftaanin, mutta en sitten kuitenkaan kehdannut.

other1 other2

other3

Samanlaisiin vaatteisiin verhoutuneet siskokset.

other4

Lasten pyhäpukuja ja basaarikadun kuhinaa.

other5

Rahakauppa nauratti, vaikka raha tarkoittaakin swahiliksi helppoa.

other6

other7

Hökkelit ja hienot talot rinta rinnan.

other8 other9 other10 other11

Kivikaupungin ikivanhojen muurien ja Darajanin marketin ulkopuolella levittäytyvät nämä Michenzanin 60- ja 70-lukujen taitteessa Itä-Saksan avustuksella rakennetut DDR-korttelit, Plattenbauten. Näitä elementtitaloja on rakennettu muuallekin Sansibarille, ja uusina ne olivat varsinaisia Sansibarin vallankumoushallituksen ylpeyden aiheita. Remontointi ja ylläpito on kuitenkin vuosikymmenten saatossa vähän jäänyt, ja nykyään talot ovat melko huonossa kunnossa. Esimerkiksi vesi ei alhaisen vedenpaineen takia nouse toista kerrosta ylemmäksi, ja asukkaiden on täytynyt asentaa taloihin omia pumppujaan. Hissejä taloissa ei myöskään ole, vaikka korkeimmat ovat seitsemänkerroksisia.

other12 other13 other14

other15

Mahtaisikohan China Aid vähän jeesiä talojen remontoinnissa?

other16

Värikkäitä parvekkeita.

other17

Sanotaan, että jos tätä Karume Roadin liikenneympyrää ei ole nähnyt, niin sitten ei ole oikeasti käynyt Sansibarilla. Onneksi se sijaitsee kuitenkin lentokentälle menevällä tiellä, joten kaikki saarelle lentäneet ovat sen varmasti ainakin ohittaneet. Tunnustaako joku Sansibarinkävijä missanneensa kyseisen nähtävyyden? Se näyttäisi toimivan myös jossakin veteen liittyvässä roolissa noista sinisistä putkista päätellen. Olisiko tuo taustalla kohoava turkoosi torni sitten vesitorni?

other18

other19

Poliittinen kokous meneillään.

other20

Mahtaakohan täällä sijaita jonkun moottoripyöräjengin päämaja?

other21 other22 other23

Karume Roadin Kivikaupungin puoleisessa päässä alkavat joka puolelle saarta suhaavien daladala-pysäkkien rivistöt. Värikkääksi tuunatun daladalan kyytiin istuminen (tai pikemminkin sinne riisisäkkien, kanojen, astiastojen ja kokonaisten perheiden sekaan ahtautuminen) on kyllä elämys jo itsessään. Joillakin autoilla on linjan lisäksi myös omat symppikset nimet, kuten ylläolevan kuvan ”Fantashiru 2”.

In English: This it the other, more modern side of Zanzibar Town, Ng’ambo. The endless rows of apartment blocks constructed by East Germany are in a state of decay after decades of basically no maintenance. The water, for example, only reaches the second floor, and the inhabitants of the higher floors have had to install their own water pumps. There is also a bustling marketplace opposite to Darajani market, where one can buy anything from clothes to footballs and Korans. People also say that if a visitor didn’t visit the traffic circle on Karume Road, they didn’t really visit Zanzibar. Luckily, the circle is situated in between the town and the airport, so chances are that all who flied to the island have at least passed it by.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s