Kruunuvuoren hylätyt ja poltetut huvilat

Juhannuspäivänä Helsingissä suuntasimme metron ja bussin kyydissä Kruunuvuoreen. Metsä ja rantakalliot kätkevät vehreään huomaansa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella rakennettuja herrashuviloita, joissa on aikanaan vietetty leppoisia lomapäiviä. Kruunuvuori eli kukoistuskauttaan 1920-1960-luvuilla ja siellä on mm. vietetty neuvostoliittolaisten ja suomalaisten kommunistien juhlia, mutta nykyään luonto ja tuli ovat nielleet useimmat kerran niin loisteliaat huvilat lähes kokonaan. Vaikka salaperäisiä muistojaan kulkijan korvaan kuiskivat rakennukset ovatkin todella paljon tuhoutuneempia kuin useimmat käymäni ue-kohteet eikä alkuperäisiä tavaroitakaan ole kovin paljoa jäljellä, halusin silti käydä alueella vielä ennen kuin pyromaanit onnistuvat polttamaan viimeisetkin huvilat. Kruunuvuorenrantaan ollaan myös lähivuosina rakentamassa tuhansia asuntoja, joten nyt on käsillä viimeiset hetket käydä seikkailemassa tunnetussa ”aavekylässä”.

kruunu1 kruunu2 kruunu3 kruunu4

Ensimmäinen talo, johon törmäsimme, on palanut aivan lähiaikoina. Kasvien lehdet ovat ehtineet kasvaa ennen kuin ne ovat palaneet. Vihreä ja oranssi muodostivat maisemaan hienon kontrastiparin, ja talon ainoaan kuin ihmeen kaupalla säästyneeseen osaan maalattu graffiti sopii paikoilleen kuin nenä päähän.

kruunu5 kruunu6 kruunu7 kruunu921kruunu8 kruunu10 kruunu11 kruunu12 kruunu13

Joku oli selvästi juhlinut juhannusta meren rannalla juuri edellisenä päivänä. Siitä kielivät keinuun kiinnitetyt syreeninkukat ja tiiligrilliin jätetty kertakäyttökollegansa. Meren rannassa sade vihmoi kasvoille metsän suojaa pahemmin, mutta se sopi Kruunuvuoren melankoliseen ja mystiseen tunnelmaan hyvin. Paikalla oli myös nelilapsinen perhe. Aika mielenkiintoinen valinta päiväretkipaikaksi pikkulasten kanssa, mutta ainakin pienille on jännitys taattu!

kruunu14 kruunu15  kruunu17 kruunu16

kruunu18
Öljysäiliö Kruunuvuorella, jolta kirkkaalla kelillä näkisi pitkälle.

kruunu20 kruunu19kruunu22 kruunu23 kruunu24 kruunu25

kruunu28
Kesäkeittiön jäänteet. Löydettiin myös hylätty kukkiva mansikkamaa.

kruunu29 kruunu2630kruunu31 kruunu32 kruunu33 kruunu34 kruunu2736kruunu35

Tämä upea villa on ilmeisesti ollut tarkoitus suojella, mutta eipä siltä kovasti enää näytä. Se oli ainoa löytämämme huvila, jonne pääsi sisään, ja siellä pystyi elävästi kuvittelemaan fiinit kahvihetket kesäisessä auringossa. Kuin tilauksesta sadekin lakkasi ja aurinko alkoi paistaa. Tunnelma metsässä muuttui täysin, ja ilmassa oli sateenjälkeistä kaunista utua. Tummavetinen Kruunuvuorenlampi veden ylitse kurkottavine puineen oli mielettömän kuvauksellinen, ja peilityyni. Lampi ja sitä ympäröivä vanha aarniometsä toivottavasti säilytetään jatkossakin virkistyskäytössä, jotta edes Kruunuvuoren luonnosta voisi nauttia vielä tulevaisuudessakin.

kruunu37 kruunu39  kruunu42 kruunu40kruunu43 kruunu3841

kruunu44
Laiturista on aika jo jättänyt.

kruunu45 kruunu46 kruunu47

Huviloita olisi varmaan ollut vielä lisääkin, mutta seikkailuseura alkoi olla jo sen verran uupunutta että lähdimme kotiinpäin. Olen kuitenkin tyytyväinen, että ehdin käymään paikassa ennen kuin talot puretaan.

In English: The forests and coasts of Kruunuvuori in Helsinki are hiding a handful of abandoned villas that have been built by rich families as their summer houses during the late 19th and the early 20th century. Later on the villas hosted also middle class, and in the end even communists of Finland and the Soviet Union held parties here. The beautiful old houses lived their heyday from the 20’s to the 60’s, but today most of them have over time been swallowed by nature or by flames of pyromaniacs. Some have burned just lately. The city has planned to build thousands of apartments in the area, so now is the last chance to visit this historical area and its special, melancholic and mystical atmosphere. It is still possible to picture the easygoing holiday life of the old days in one’s mind. The beautiful dark-watered pond and the old forest are hopefully saved for leisure use also in the future.

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Kruunuvuoren hylätyt ja poltetut huvilat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s