Kiwengwa Caves

Kiwengwa-Pongwen metsänsuojelualueella sijaitseville Kiwengwan korallikiviluolille kiemurtelee kuoppainen, pölyävä hiekkatie, jonka keskellä kasvaa vähäisen käytön seurauksena ruohoa ja jota ei nelivedollakaan voi ajaa kovin lujaa. Perillä tulikuumassa sirkkojen sirityksen täyttämässä, pusikon ympäröimässä pätsissä minua varoitetaan käärmeistä. Edessä kohoaa uudehko, aiemman projektin aikana rakennettu ekoturismikeskus, jonka seinät on muurattu korallikivilohkareista. Toiminta ei ole oikein ottanut tuulta alleen, mutta turisteja kuitenkin käy täällä harvakseltaan. Kivenheiton päässä ovat siivottomassa kunnossa olevat vedettömät vesivessat – aina yhtä ihana kokemus. Haastattelemme alueelle hiljattain perustetun metsänsuojeluyhteistyöverkoston hallituksen jäseniä, joista yksi nukkuu tuolillaan. Kaikki ovat aluksi miehiä. Myöhemmin seuraan liittyy hallitukseen kuuluva nainen, joka menee istumaan lattiamatolle miesten tuolien muodostaman puoliympyrän taakse, eikä sano sanaakaan koko aikana. Haastattelu venyy, kun järjestön jäsenet kertovat ongelmistaan ja yritämme keksiä niihin ratkaisukeinoja. Aika alkaa olla vähissä, ja joudumme lopettamaan haastattelun, jolloin tuolillaan nukkunut mies huokaisee helpottuneen kiitoksen.

cave1 cave2 cave3

Lähdemme pikaisesti katsomaan luolia, joista piti tulla tuottelias mutta kestävä turistinähtävyys. Saan käteeni taskulampun, jonka paristo on niin vähissä, ettei se paljoa valaise maanalaisessa pimeydessä. Aikaa ei ole tuhlattavaksi, joten yritämme pitää kiirettä – haluan ehdottomasti nähdä molemmat korallikiviluolat.

cave4 cave5  cave7 cave6cave8  cave1113cave10 cave15

cave1214

Kiven alta piilottelemasta löytyy soma hämähäkki.

cave16 cave9

Ensimmäinen luola on näistä kahdesta suurempi, ja kuljemme useita kymmeniä metrejä luolan syvyyksiin. Se jatkuisi kapenevana pidemmällekin, mutta emme lähde ryömimään perälle asti. Vaikuttavan näköisiä stalagtiitteja ja stalagmiitteja valuu luolan katosta ja lattiasta, puiden juuria kasvaa katon läpi kuin kaapelinippuja. Luolassa tuntee, että se on joskus ollut täynnä merivettä ja kaloja. Pienemmän luolan katon läpi roikkuu paljon yksittäisiä puunjuuria kuin liaaneja. Katosta on sortunut palasia, ja se tekee luolasta valoisan. Kerrankin ei käy mielessäkään, että lohkare voisi pudota omaankin päähän. Luolan alkupäähän on rakennettu kulkemista helpottava ja lattiaa suojaava käytävä, jossa on kaiteet ja kaikki. Ryömintäkapeus tulee vastaan nopeammin kuin ensimmäisessä luolassa, ja suuntaamme takaisinpäin, jotta ehdimme palata ajoissa kaupunkiin.

Aika jännittävä paikka! Kaikkien luolahullujen ja muiden seikkailijoiden kannattaa kyllä käydä täällä jos Sansibarilla vierailevat.

cave2021cave17 cave18 cave19    cave2223

In English: Kiwengwa caves – a must-see for all speleologists and other adventurers visiting Zanzibar! The coral caves are located in Kiwengwa-Pongwe Forest Reserve, where you can also walk with a guide and support conservation of the forest. I visited the caves briefly after interviewing members of the K-P Community Forest Conservation Network. I was surprised by the size and length of the two caves, and by the stalagmites and stalagtites sticking up from the ceiling and the floor. Also many tree roots had grown through the caves, resembling cable bunches or lianas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s