Toisenlainen Sansibar

Istuin Sansibarilla todella paljon autossa, sillä lähdimme kaupungista joka aamu tekemään haastatteluja saaren pohjoisosan kyliin. Projektipartnerin Jeepissä (jossa oli tietenkin erikseen palkattu autonkuljettaja) istuessa oli mukavasti aikaa katsella maisemia ja relata puolituntinen ennen päivän työkoitoksia. Kamerakin lauloi ikkunasta aina, kun vastaan tuli jotain kiinnostavaa kuvattavaa. Ja sitähän tuli, koko ajan. Onnistuin jopa hermostuttamaan suomalaisen reissuseuran kuvaamalla paikallisia ihmisiä. Noh, minun kantani on, että jos he eivät nimenomaan kiellä tai muuten osoita etteivät kuvaan halua, minulla on ihan täysi oikeus valokuvata ihmisiä julkisilla paikoilla. Poistan sitten ei-toivotut kuvat kamerastani, jos niitä olen jo tullut ottaneeksi. Olen onneksi pääsemässä tämän asian kanssa nolostelusta ja uskallan ottaa kuvia tuntemattomista rohkeammin. Toki on kohteliasta kysyä lupaa silloin kun siihen on sopiva tilaisuus, mutta sellaiset kuvat muuttuvat usein pönötysposeerauksiksi ja menettävät kiinnostavuutensa, joten pidän enemmän ihmisten salakuvaamisesta.

Tässä siis poimintoja Sansibarin isojen ja pienempien maanteiden varsilta. Siellä vallitsee varsin toisenlainen todellisuus kuin Kivikaupungin kapeilla kujilla tai saaren valkohiekkaisilla rannoilla.

zan22zan25

zan23
Talojen aaltopeltikattoja ei useinkaan ole kiinnitetty millään, joten vanhat autonrenkaat tai kanisterit käyvät hyvistä painoista pitämään peltilevyjä paikallaan.

zan24

zan27
Chokostiki anyone? Pahinta on, että tuo sanojen päättäminen i:hin tarttui saarella niin pahasti, että käytän sitä edelleen… Want some bready my friendy?

zan26zan29

zan28
Paikallinen elektroniikkaliike.
zan4
Kinyasini Town oli vilkas tienristeykseen kasvanut kauppapaikka.
zan5
Ananasostoksilla tienvarren kojulla.
zan37
Passionhedelmiä punotussa lehtikorissa. Ai että!

zan3

zan6
Tytöt oli usein puettu hörhelöisiin prinsessamekkoihin.
zan7
Tämä on yksi mun lempparikuvista. En ole ihan varma, oliko tuo kuski innostunut vai vihainen.
zan8
Lapset luultavasti matkalla moskeijaan jonkun tuotantolaitoksen edustalla.
zan9
Daladalaa odottelemassa.
zan10
Unique hair dressing salon!

zan11 zan12

zan13
Nämä patjakaupat olivat myös mun lemppareita. Värikkäitä pehmeitä kasoja!

zan14

zan15
Torilla myydään kaikenlaista. Toimii myös daladalapysäkkinä.

zan16 zan17

zan18
Puutavarakauppa.

zan19

zan20
Blue Mosque.
zan21
Koulu jossain maalaiskylässä.

zan30

zan31
Savimajakoteja. Nämä valkopilkkuiset olivat erityisen söpöjä.

zan33 zan32zan34 zan35 zan36

zan1
Maailman ihanin baobab-puu, johon olisin halunnut kiivetä, mutta tyydyin vain halaamaan sitä ❤ Itseasiassa olen kuvaa varten kiivennyt jo noin metrin korkeuteen, koska muuten tästä pygmistä olisi aluskasvillisuuden seasta näkynyt vain hiustupsu.

zan2

In English: In Zanzibar I spent a lot of time sitting in a car driving between Zanzibar Town and the villages involved in our project. This is what I saw by the roads from the car window. Quite a different reality from the narrow alleys of Stone Town or the white-washed beaches. The huuuge baobab was one of my all-time favorite trees.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Toisenlainen Sansibar

  1. Tansanialaisista on todella loukkaavaa jos heita kuvataan. Eivat yleensa anna lupaa ja kunnioittavaa olisi kysymalla antaa heille mahdollisuus kieltaytya. Itsekkin valokuvaamista harrastan ja harmittaa kun menee monet kuvausmahdollisuudet ohi, mutta taa on kylla asia joka aina vannotetaan meille tulevien vapaaehtoisten kalloon. Sinun kantasi on sinun kantasi, mutta et voi vain kavella kehitysmaahan ja ajatella, etta sinun kantasi on maan kanta.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi. Sansibar vaikuttaisi eroavan tuossa(kin) suhteessa manner-Tansaniasta, sillä eivät sikäläiset ihmiset vaikuttaneet mitenkään loukkaantuneilta kuvaamisesta, ja jotkut (lähinnä lapset) jopa halusivat itse kuvaan. Ne ihmiset keiltä kysyin antoivat kyllä poikkeuksetta luvan kuvata heitä. Tietenkään en halua loukata ketään enkä kuvittele voivani tehdä mitä vain missä vain, mutta teen kyllä mieluiten päätelmäni siitä mikä missäkin on soveliasta ihan itse ja tilannetta taustatietojen valossa tarkkaillen. Tulos voi näköjään yllättää. Mutta hyvä tietää jos joskus tulee mantereen puolella oleiltua.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s