Patsaita ja appelsiinipuita Castelo Brancossa

Serra da Estrelan vuoristosta alas laskeuduttuamme päätimme pitää kotimatkalla ruokatauon jossakin sopivassa pikkukylässä. Suuntasimme auton keulan kohti Castelo Brancoa. Lounasaika oli tietysti jo ohi ja kaikki Valkolinnan ravintolat kiinni, mutta Jardim Episcopal eli piispanlinnan puutarha oli sentään avoinna. Vuoristossa tarpeelliset lämpötamineet sai heittää päältä pois ja aurinkokin pilkisti pilvien välistä! Mikäs siinä sitten kuvankauniissa ja melkein liiankin siistissä puutarhassa kävellessä ja suihkulähteitä sekä patsaita katsellessa. Niitä löytyikin vähän joka sorttia: oli mm. hallitsijoita, vuodenaikoja, horoskooppeja ja uskontoon liittyviä patsaita. Azulejokaakelitaidetta (kaakeli… onpa siinäkin sana!) tietenkään unohtamatta.

Lopulta käytiin syömässä Torres Novas -nimisen paikkakunnan ostoskeskuksessa. Mikäköhän siinä on, että portugalilaiset rakastavat käydä syömässä ostoskeskuksissa? Ehkä sitten se, että tarpeelliset ostokset on helppo tehdä samalla, ja jokaiselle löytyy jotain syötävää eri (ketju)ravintoloista, mutta silti voi ruokailla saman pöydän ääressä. Ja se myös pitää paikkansa, koska se ostareiden ravintolatarjonta on aivan eri luokkaa kuin täällä Suomessa. Tosi huvittavaa, että täällä ei tulisi mieleenkään roikkua kymmenen-yhdentoista aikaan illalla jossain ostarilla (eihän ne edes ole auki), mutta Portugalissa se on ihan perusjuttu. Jotkut supermarketit ovat jopa puoleenyöhön asti auki, ja siellä ihmiset pienine lapsineenkin vaan tekee ostoksia keskellä yötä. Paitsi että se ei ole ”keskellä yötä”, vaan ”illallisen jälkeen”, missä on todellakin vissi ero. Ja vaikka se illallinen syötäisiin kotona, niin silloin kymmenen jälkeen on lähdettävä vähintäänkin johonkin lähiseudun kahvilaan juomaan espressoa. Tämä pätee kyllä aivan jokaiseen ateriaan. No niin, tulipa avattua vähän portugalilaista illalliskulttuuria. Mulla on oikeastaan kova ikävä sitä(kin), koska mulle sopii oikein mainiosti tuo etelän päivärytmi, kun olen tällainen iltavirkku. Joka myös rakastaa aamuja ja tarvitsee paljon unta… jostakin sitä on kai aina luovuttava? Portugalissa kun ei vietetä edes siestaa. Ja tätä pohjoisen kesäsäätä (nimim. eilen kykin savisella viljelypalstallamme istuttamassa ja kylvämässä untuvatakki päällä) katsellessa herää pieni kysymys, miksi emme ole jo siellä? Noh, viisi viikkoa vielä. (Ja sitten vielä kaksi vuotta.)

branco1 branco2

branco714
Horoskooppipatsaat piispanlinnassa vähän ihmetyttivät.

branco3 branco4 branco5

Castelo Brancon piispanlinnan puutarhassa kasvoi ihania appelsiini- ja sitruunapuita, joista en koko reissun aikana saanut tarpeekseni, vaikka puristin joka aamu mandariini- tai appelsiinimehua itsepoimituista hedelmistä. En varmaan koskaan lakkaa ihmettelemästä, miten hullun onnekkaita ovat ne ihmiset, joiden omalla takapihalla kasvaa appelsiineja ja mandariineja, ja miten normaali asia nuo puut ovat Portugalissa. Ihan kuin omenapuut täällä pohjoisen perukoilla: vähän aliarvostettuja. Harva niistä mitään mehua jaksaa alkaa tekemään, kun on helpompaa ostaa se mehu valmiina kaupasta.

branco6 branco9

branco11
Paholaisenkin kädetön patsas siellä puutarhassa pönötti.

branco12

branco13
Portugalin kuninkaat rivissä. Jokaisella oli hauska lisänimi, kuten hyvämuistinen, onnekas tai afrikkalainen.

branco15

branco108
Kevätpatsas!

branco16 branco17 branco19branco18  branco20

In English: Visited the Episcopal Palace Garden of Castelo Branco after our Serra da Estrela expedition. The garden was incredibly beautiful and well-organized. I enjoyed watching the dozens of statues of kings, horoscopes, seasons and religious figures, but even more I was fascinated by the orange and lemon trees – such a normal thing in Portugal, but this northerner cannot believe how lucky those people are, who can just go out in the morning, grab a few oranges from their backyard and squeeze a delicious juice out of them. But I guess they are like apples up here – a bit under-appreciated, so that only few take the effort to make them into juice, while it’s easier to buy the ready-made juice from a store.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Patsaita ja appelsiinipuita Castelo Brancossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s