Kivikaupungin kattojen yllä

Sansibar on suhteellisen pannukakkulättänä saari, joten auringonlaskuja ihailemaan on kavuttava ihmiskätten tekemien rakennusten huipulle. Stone Townissa majaa pitäessä olikin ennemmin sääntö kuin poikkeus lähteä illansuussa jollekin kaupungin lukuisista kattoterasseista. Mikäs sen ihanampaa kuin lekotella jääkylmä Kilimanjaro-olut tai parin euron drinkki kourassa ruosteisten peltikattojen yllä, kuuman päivän kadotessa horisonttiin ja vilvoittavan iltatuulen noustessa tilalle. Sanomattakin on selvää, että maisemat ovat hienot. Vaikka merelle ei juuri kyseiseltä terassilta näkyisikään, sokkeloista Kivikaupunkia on silti mielenkiintoista tutkailla yläilmoista käsin. Oman mausteensa auringonlaskuhetkeen tuo ”työmiehen pilli”, joka soi joka ikinen ilta aina samaan aikaan merkiksi siitä, että viimeistenkin raatajien on määrä lopettaa työnteko. Hetken kuluttua kajahtavat saarten äänimaisemaan vahvasti kuuluvat rukouskutsut minareeteista ilmoille. Allahu akbar!

katto7katto8katto9katto10katto1 katto2 katto11

Stone Town on Sansibarin länsirannikolla, mikä tarkoittaa sitä, että vaikka meri saattaa näyttää aavalta ulapalta, on Itä-Afrikan rannikko aivan sen takana, ja vieläpä suhteellisen lähellä. Ehkä se oli syynä sille, että en kertaakaan nähnyt auringon laskevan mereen, vaan aina mantereen yllä roikkuvan pilven taakse. Kenties pilvi olikin Dar es Salaamin pakokaasuista muodostunut? Ja kyllä, joka ilta kuitenkin odotin että se pilvi olisi tänään tipotiessään. Matkustaessa arjesta irtautuminen saa pienetkin asiat tuntumaan niin suurilta ja huomion kiinnittymään niinkin yksinkertaisiin asioihin kuin siihen, minne ja miten aurinko laskee. Niistä tulee päivien kohokohtia.

katto4 katto18katto3katto17katto5

Terassien metsästys tuntui olevan ihan oma taiteenlajinsa. Toiselta terassilta on helppo bongata kutsuvannäköinen paikka, jonne haluaisi seuraavana iltana suunnistaa. Se vain ei todellakaan ole helppoa kaupungin katujen ollessa kuin muuttuva labyrintti. Joskus taas kissojen ja koirien kanssa edellisenä iltana etsimänsä paikan huomaa seuraavana päivänä aivan sattumalta – illalla sinne sitten joko löytää uudelleen tai sitten ei. Näkymät katutasossa ovat aivan erilaiset kuin samat nurkat kattojen yltä katseltuna. Se on tärkeä osa Stone Townin persoonallisuutta.

katto12 katto13 katto14 katto15 katto16

Kattoterassit sijaitsevat lähinnä hotellien yhteydessä, mutta muutkin kuin hotellivieraat voivat ihan vapaasti kiivetä portaat ylös terasseille. Eniten tuli vierailtua Maru Maru -nimisen hotellin kattoterassilla, mutta lempparini oli edellisten kuvien Teahouse Restaurant, jossa kävin vain kerran, sillä se löytyi vasta aivan matkan lopussa. Ja vieläpä vahingossa, meidät kun opastettiin sinne samassa omistuksessa olevan Emerson-hotellin terassin oltua täynnä (tuntui olevan aina täynnä, enkä ikinä siellä päässyt käymään – ehkä sinne oli naamaraja?). Paikka oli sisustettu tunnelmallisesti itämaiseen tyyliin, ja lattiatyynyille olisi päässyt lekottelemaan. Syödä kattoterasseilla ei välttämättä kannata, ellei nimenomaan halua luksustella, sillä sapuska on Suomen hintatasoa.

katto6
Ei aivan kattoterassi, mutta melkein samaa sarjaa.

In English: The rooftop terraces of Stone Town provide panoramic views over the city. There are not many things better than chilling on a rooftop with an ice cold beer or cocktail and feeling the hot day change into night with cooling wind. There sure is something magical about watching the sun set in the ocean – or actually behind clouds on top of the African continent, since the view is to west. While traveling and getting distance to busy everyday life back at home, one starts paying more attention to the small and simple details, and they become big parts of each day.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Kivikaupungin kattojen yllä

    1. Se on kyllä ihana paikka ❤ joten en ihmettele yhtään! Mullakin oli siellä seurana Darissa vaihdossa olevia suomalaisia, jotka tuli Sansin puolelle tyyliin aina kun mahdollista, ja valittivat miten eivät yhtään haluaisi mennä takaisin kamalaan Dariin 😀

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s