Knossos, Heraklion ja Hania

Lupaan seuraavaksi kirjoittaa jostain hieman tuoreemmasta, mutta Kreikka-fiilistelyihin kerran upottuani en malta niitä lopettaa.

Käytiin Kreetan-reissulla katsastamassa saaren tunnetuin arkeologinen nähtävyys eli Knossoksen palatsin rauniot. Retkelle lähdettiin aamuvarhaisella, ja muistan kuinka seisoskelimme tienposkessa odottamassa bussia, kun oli vielä hieman viileää. Knossos sijaitsee pääkaupunki Heraklionin kupeessa, joten samalla tuli luotua silmäys urbaanimpiinkin maisemiin.

kreeta26kreeta2529

Ensiksi vierailtiin jossain museossa. Esillä oli mistäpä muualtakaan kuin palatsin raunioista löytyneitä esineitä ja maalauksia.

kreeta28  kreeta27

kreeta63
Minotauroksen taru liitetään Knossokseen, ja saattoi symboloida Ateenan vapautumista minolaisen kulttuurin vallan alta.
kreeta31
Perus pakettimatkalaiset kuuntelemassa opasta. Yksi kaivaa nenää, toisilla on sukat sandaaleissa.

Knossoksen palatsi oli kerran minolaisen kulttuurin keskus ja sieltä on löytynyt hurja määrä tuosta kulttuurista kertovia esineitä ja taideteoksia, mutta myös esim. kirjanpitoa lampaiden määrästä. Mesta ja samalla kokonainen kulttuuri tuhottiin ja hylättiin 1375 eaa. Jännää on, että palatsin lämmittämiseen on käytetty suurempia puita (sypressiä) kuin mitä Kreetalla nykypäivänä edes kasvaa. Osa rakennuksista oli osittain rakennettu uudelleen yrittäen kuvata paikan alkuperäistä ulkonäköä. Tätä on ilmeisesti kritisoitu aika paljon, mutta ainakin musta on ihan kiva edes jollakin tavalla havainnollistaa, miltä tuolla on kukoistuksen päivinä näyttänyt.

kreeta30kreeta32kreeta3436 kreeta33 kreeta35

Seuraavana päivänä oltiin vuokrattu auto. Se oli muistaakseni Fiat Punto, ja ihmettelen vieläkin miten kuusi henkeä sinne on sulloutunut. Ehkä se ei Kreetalla ole ihan niin tarkkaa. Kyseisellä ajelulla syntyi sanonta, joka elää edelleen: ”Kaikki tiet vievät Kissamokseen.” Tämä siksi, että yritettiin löytää tietämme johonkin, mutta päädyimme aina ajamaan kohti Kissamos -nimistä kylää, tai vähintään sinne ohjaavaa kylttiä. Loppujen lopuksi taidettiin jopa käydä siellä syömässä. Ja mikäs noissa maisemissa oli ajellessa!

kreeta37  kreeta39 kreeta38kreeta40 kreeta41  kreeta43 kreeta42kreeta45kreeta4446 kreeta47

Löydettiin joku ihana ranta, jonka vesi oli täydellisen turkoosia. Pääsi vähän viilentämään autossa puutunutta takapuolta!

kreeta49 kreeta50 kreeta51 kreeta52

kreeta53
Kreetalaisilla oli tosi söpöjä pikku autoja. Katsokaa nyt tuota tämänkin kuvan punaista kotteroa.

kreeta55

Matka jatkui Haniaan, jossa kävelimme satamassa päivän vaihtuessa illaksi. Komeita kivisiä makasiineja tai mitä lie olleetkaan.

kreeta54kreeta57

kreeta58

Aallonmurtajalta oli upeat näkymät minareetilla koristettuun kaupunkiin, jonka takana häämöttivät vuoret. Mutta mikä on tuo kummallinen pilvi-ilmiö?

kreeta59
Tästä kuvasta on 9 vuotta aikaa, ja mulla on edelleen tuo paita ja nuo tossut… Marimekon paita on palvellut itseasiassa jo 14 vuotta, mutta conssit alkaa olla jo risat.
kreeta61
Käytiin tutustumassa perinteiseen kreetalaiseen paattiin ja niiden rakentamiseen.

kreeta5660kreeta62

In English: Crete 2006. Went to see the island’s most known archaeological site, the palace ruins of Knossos close to the capital Heraklion. We also rented a car (a Fiat Punto for six people?!) and drove around the island, for some reason always ending up in Kissamos village. We stopped at a paradise beach and at the end of the day took a walk in Chania piers. Of course, the views were very nice throughout the day.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Knossos, Heraklion ja Hania

  1. Oi, ihana Kreikka! Kerran oon Kreetalla käyny ja toisen kerran Rodoksella, niitä ihania reissuja passaa muistella. 🙂 Näistä kuvista meinaa vähän matkakuume iskeä..

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s