Yyterin lietteet

Pahoittelut ankean värisestä kuvapläjäyksestä! Vaikka nyt on jo kesäisen lämmintä ja vihreää, joka puolelta puskevista kukista nyt puhumattakaan, niin halusin silti vielä kirjoittaa pääsiäisen luontoretkestä Porin Yyterissä.

Kaikki varmaan jo tietävät, että Yyterissä on Suomen hienoin hiekkaranta, mutta aivan sen vierestä alkaa myös melko uusi, vuonna 2011 perustettu Selkämeren kansallispuisto, jossa voi nimensä mukaisesti kokea merellisen luonnon helmiä. Alueesta murto-osa on maalla, mutta ainakin Yyterin Lietteiden luontopolulla pääsi pitkospuita pitkin kävelemään niin metsän siimeksessä kuin merenrannan ruovikossakin, vaikka koko reitti ei kansallispuistoon kuulukaan. Lietteet kuulostavat epäilyttävältä, mutta kaipa sillä viitataan kosteikkomaiseen rantakasvillisuuteen, jossa aitojen ja kuvien perusteella pääteltynä laiduntanee kesäisin karjaa pitämässä ruovikon ojennuksessa.

lietteet1  lietteet3lietteet49 lietteet2lietteet5 lietteet6 lietteet7  lietteet12

Paikka on maan parhaimpia arktisen linnuston bongailupaikkoja, ja iskän kaukoputkella havaittiin ainakin joutsenia, hanhia, tukkasotka (vai tukkakoskelo? sellainen elvistöyhtötyyppi kuitenkin) ja alueen erikoisuus ristisorsa. Eipä sillä, että olisin mikään ornitologi, mutta eläinten touhujen katselu on aina kiinnostavaa, kuten on myös eri lajien bongailu. Niiden nimet eivät vain tahdo millään jäädä päähän! Biologiaa opiskellessani en läpäissyt yhtäkään syventävistä lajintunnistustenteistä, joten oli kyllä ihan hyvä idea silloin vaihtaa alaa.

lietteet11lietteet810lietteet13 lietteet14 lietteet15

Näihin kuviin se ei ole tallentunut, mutta paikassa kävi säähän nähden melkoinen kuhina, ja vähän väliä piti tehdä vaivaannuttavia ohituksia kapeilla pitkospuilla. Yyterin Lietteiden luontopolusta oli kirjoitettu pari päivää aikaisemmin lehdessä, ja senpä takia sinne olikin meidän lisäksemme suunnannut noin puoli Poria pääsiäismaanantaita viettämään. Mutta aika hienoa, että ihmiset lähtee ulkoilemaan kun vähän infotaan visiitin arvoisista paikoista!

lietteet16

Hauskoja paikannimiäkin alueelta löytyy.

lietteet17 lietteet18 lietteet19 lietteet20

lietteet21

Kielipoliisi ihmetteli tätä kylttiä. Miksei siinä voi lukea Selkämeren kansallispuisto?

lietteet22

Meri-Porin retkeilyreittejä pääsee katselemaan ja suunnittelemaan esimerkiksi täällä. Osa poluista on esteettömiä. Musta tuntuu, että siellä riittäisi retkeiltävää melkein loputtomiin! Ja luontokävelyn voi kesäaikaan kätevästi yhdistää rantapäivään. Harmi, ettei tällaisia mahdollisuuksia osannut vielä Porissa asuessa arvostaa, mutta onneksi siellä tulee vierailtua säännöllisesti. Kyllä seuraavaankin viikonloppuvisiittiin ainakin yksi kierros Meri-Porin luonnossa mahtuu!

In English: Yyterin Lietteet aka ”Yyteri Sludges” has a nice nature trail in Selkämeri National Park. Yyteri, located in Pori, has the most beautiful beach in Finland with dunes and perfectly clear waters, but the area also offers a lot of different nature to be experienced. Yyterin Lietteet is one of the best places for arctic bird watching and has many popular towers. You can see the different trails of Meri-Pori area for example here. Some of them are wheelchair accessible. I think I’m going to head onto some yet unexplored trail during my next visit to Pori, since there are so many to choose from!

3 kommenttia artikkeliin ”Yyterin lietteet

  1. Paluuviite: Auringon, hiekan ja meren Yyteri | Discovering Sunbeams

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s