Stone Town

Palataanpa takaisin vuodenvaihteen trooppisiin tunnelmiin Sansibarille! Kivikaupunki eli Sansibarin varsin laajalle levittäytyneen pääkaupungin ikivanha, UNESCOn maailmanperintökohteeksikin luokiteltu ja hyvin sokkeloinen osa on kuin suoraan tuhannen ja yhden yön saduista. Vanhojen kivitalojen reunustamilla korkeilla kujilla eksyy helposti, mutta se ei haittaa, sillä vaikka alue on melko pieni, kulman takaa voi löytyä melkein mitä vaan. Etenkin pimeään ilta-aikaan, kauppojen jo suljettua ovensa, kaupungin kujat näyttävät aivan erilaisilta kuin päivällä, ja suuntavaisto katoaa helposti. Stone Town on kuitenkin turvallinen paikka nauttia letkeästä lämpimien iltojen afrikkalaismeiningistä myös pimeällä, kunhan pitää maalaisjärjen mukana, sillä mantereelta tulee ajoittain kaiken maailman ryöstelijöitä saaren epätoivotuiksi vieraiksi. Talo, jossa asuin, oli joutunut juuri tällaisten machete-miesten ryöstön kohteeksi juuri pari kuukautta ennen reissua. Välillä öisin pelotti jos kadulta kuului huutelua, ja heräsin piilottelemaan arvotavaroitani ympäri huonettani, mutta sitäkin mieluummin sitä sitten maksoi vuokran talon omistajalle, vammaisen pojan yksinhuoltajanaiselle, jonka säästöt oli viety.

kivi1

kivi1
Tuolla liitutaululla näkyy hauskanniminen jalkapallojoukkue FC Raha.
kivi2
Lempparimaamerkkini: mysteerinen ilmaispuhelutolppa.

kivi4kivi2kivi3

kivi6

ovi

Stone Townin kujilla näkee paljon puuseppiä valmistamassa uskomattoman upeita käsitöitään. Kaikkea löytyy, ovista taulunkehyksiin ja puuarkkuihin. Kaikken kauneimpia ovat kuitenkin talojen julkisivuja kruunaavat vuosisatoja vanhat, massiiviset puuovet, jotka on kaiverrettu aivan mielettömän taitavasti. Ovia koristavat metallinupit tosin eivät ole vain estetiikan, vaan turvallisuuden takia. Entisaikaan saarella oli norsuja, jotka pystyivät murtamaan puiset ovet helposti, ja terävät nupit suojasivat taloja niiltä. Saattaapi tosin olla, että kyseessä oli ihmisten ”kouluttamat” elefantit, joita käytettiin tällaisissa murtoaskareissakin.

kivi5kivi18kivi4kivi7 kivi812

Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyvän moskeijan portailla istuin yksi iltapäivä ja söin ugalia käsin, sillä moskeijaa vastapäinen ravintola oli tupaten täynnä. Tosin maissipuuron syöntitekniikkani ei ollut ihan hallussa, mutta oli huomattavasti helpompaa vain ronkkia puurosta palasia ja dipata niitä kastikkeeseen kuin alkaa vielä pyöritellä sitä palloksi. Maistuis muuten nyttenkin!

kivi9
Sansibarilla asuu jonkin verran intialaisia, mikä näkyy katujen varsilla parhaiten hindutemppeleinä ja sareihin pukeutuneina naisina. Yksikin pikkupoika kyllä tokaisi minulle olevansa täältä kotoisin, kun kysyin onko hän Intiasta – vahvalla intialaisella korostuksella.

kivi10 kivi11 kivi13   kivi16 kivi14 kivi19  kivi15kivi22 kivi23

Katujen varsilta löytyy kaikenlaista pikkuputiikkia, elintarvikekioskeja ja muutamia katukeittiöitäkin. Lähempänä Forodhania ja nähtävyyksiä olevilla kujilla riittää myös turistikrääsäkauppoja ja niihin houkuttelijoita. Katukeittiöiden erikoisuutena on akvaarioranskalaisiksi ristityt pehmenneet ranskanperunat, jotka on heitelty terraarion näköiseen lasikoppiin odottamaan ostajia ja jotka tarjoillaan läpikuultavan ketsupin kera. Nam. Lihansyöjälle katuruokaa olisi kyllä tarjolla, mutta varsinkin kojuissa tuntikausia seisovien akvaariohampurilaisten kohdalla ruokamyrkytysriski on ilmeinen. Ja mikäli erehtyy vierailemaan Darajanin ruokamarketin lihaosastolla, ei luultavasti edes tee mieli niitä syödä. Se löyhkä kyllä puhuu puolestaan. Sansibarin enemmänkin piirasta muistuttavat paikalliset pizzat ovat taas suht turvallisia, ne kun tehdään vasta tilauksesta ja paistetaan muurikkapannussa. Parasta katuruokaa olikin omasta mielestäni jäätelö, jota tuli ostettua harva se päivä. Kunnon ravintoloista sitten saikin herkullisia pöperöitä jopa eurolla-parilla. Ja Forodhanin jokailtaiselta ruokamarketilta! Pitänee tehdä siitä ihan oma postauksensa.

kivi20kivi32

kivi24
Pojat banaaniostoksilla.

kivi25 kivi26

Stone Town on myös kissojen kaupunki. Aika arkoja otuksia noista suurin osa on, mutta pääsi tämä hullu kissanainen sentään joitain rapsuttelemaan. Suurin osa oli onneksi kuitenkin onneksi suht hyväkuntoisen näköisiä katukissoiksi. Kaipa ne jätteistä löytävät syötävää ja pitävät rotat ja muut kurissa. Öisin heräsin useampaankin otteeseen kujakollien kovaääniseen tappeluun.

kivi27

kivi28
Tämä mies kauppasi mm. käärmeennahkoja.

kivi29

kivi1721
Oviin ja seiniin oli välillä kirjoiteltu aika epätoivoisiakin viestejä, kuten ”The whole world is a crock of shit.” tai ”Everything falls apart.”

kivi31kivi30

Kivikaupungin äänimaisemaan kuuluvat tööttäilyn, pyöränkellojen ja puheensorinan lisäksi vahvasti minareeteista viidesti päivässä kajahtavat rukouskutsut. Tosin noteerasin useimmiten niistä vain sen aamuöisen, johon sekavissa mielentiloissa aina puoliksi heräsin, sekä auringonlaskun aikaisen, jota kuuntelin usein joltakin kaupungin yllä avautuvalta kattoterassilta. Niistäkin pitäisi kirjoitella ihan erikseen!

Aurinkoista viikonloppua! Itse rutistelen vielä viimeisiä lauseita Sansibarilla pyörivää projektiamme käsittelevään opinnäytetyöhöni ennen sen palautusta.

In English: Narrow alleys of Stone Town seem like taken from the book One Thousand and One Nights. The town is a UNESCO World Heritage Site and rambling like a labyrinth! At the same time it is so small and relatively safe that getting lost is only positive. The ancient carved doors were among of my favorite details of the alleys – together with the palm tree that invites to make free international calls. The incredibly beautiful doors have metal knobs since back in the days, they protected the doors from elephants. I’m going to post more about Forodhani Food Market and the rooftop terraces with stunning views over the city soon. Have a nice weekend! I’m writing the last sentences into my thesis, which concerns the project working in Zanzibar.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Stone Town

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s