Roadtrip Serra da Estrelan vuoristoon

Viime aikoina on taas vaivannut Portugali-ikävä, vaikka ei tuosta viime matkastakaan ole kuin pari hassua kuukautta. Se maa on vaan melkoisen ihana. Luonto on upeaa ja sitä on monenlaista, ilmasto on täydellinen, ihmiset ihania, kylät ja kaupungit uskomattoman kauniita ja sopivasti rappioromanttisia, hinnatkin on kohdillaan ja asioiden hoitaminen on jokseenkin helppoa… Olen jo moneen kertaan sanonut vielä muuttavani sinne. Sillä ehdolla että saan eristää taloni ja rakentaa sinne lämmitysjärjestelmän.

Vielä saadaan kuitenkin pari vuotta odotella täällä kylmien säiden mutta lämpimien asuntojen Suomessa, että herra portugalilainen lukee itsensä maisteriksi. Minä vielä odottelen omia tuloksiani, mutta joka tapauksessa se on nyt selvää: me vaihdetaan kesällä Turun kalliot ja lehtometsät keskisuomalaisiin järvimaisemiin, ja suunnataan Jyväskylään!

serra1 serra2

serra3
Majapaikka. Voin suositella.

serra4

Nyt kerron teille kuitenkin helmikuisesta roadtripistä Serra da Estrelan, tähtivuoriston, maisemiin. Vuokrattiin Airbnb:n kautta iso ja perinteinen, jäätävän kylmä kivitalo somasta kylästä vuoriston juurelta. Tai ei aivan, olihan sinne vuorelle hieman matkaa, mutta kylä ja talo olivat niin kivoja että kannatti. Vaikka suihkuvesi lämpenikin kaasulämmittimellä, minkä johdosta saippuankäyttökin sai jäädä veden muuttuessa jääkylmäksi. Niiden kaasulämmittimien päälläpitämiseen tarvitsee tietää ihan omanlaisensa kikat.

Lähdettiin ajamaan Sesimbrasta kohti koillista aamutuimaan Zén ja kavereiden kanssa. Kuskillakin oli vaikeuksia pysyä hereillä kaikkien matkustajien vedellessä antaumuksella hirsiä auringonpaisteen lämmittäessä autoa mukavasti. Se siitä roadtrip-fiilistelystä sitten… Perillä oltiin minusta silmänräpäyksessä ja löydettiin Oliveirinhasin kylä helposti. Vastassa oli talon kuistilla päivystävä vanha pappa ja iloinen täti, joka toivotti tervetulleeksi ja tarjosi meille ginjaa eli kirsikkalikööriä.

Reput nurkkaan, ruokaostoksille, lämmintä päälle ja nokka kohti vuoria.

serra5 serra6 serra7 serra8 serra9

serra10
Siellä ne tähtivuoret siintää!

serra11 serra12 serra13 serra14 serra15

Jo matkanvarren maisemat vuoria kohti ajellessa olivat päräyttäviä. Terassiviljelmiä kulotettiin, kivenjärkäleiden täplittämät maisemat muistuttivat dinosauruksista ja Intian Hampista eikä puissa ollut vielä lehtiä. Räpsin kuvia auton ikkunasta kuin hullu. Tätä todellakin oltiin odotettu! Suunnitelmana oli ensimmäisenä päivänä käydä ajelemassa ja katsastamassa paikkoja, sillä huipulle asti pääsi autolla, ja seuraavana päivänä tehdä kunnon päivävaellus yläilmoissa.

serra16 serra17 serra18 serra19 serra20 serra21 serra22 serra23 serra24 serra25 serra26 serra27 serra29

Vuoristoteitä ylöspäin kiemurrellessa vastaan alkoi tulla enemmän ja enemmän lunta ja jäätä. Hetkinen – eipä ollut tullut mielen viereenkään, että vuorillahan saattaisi olla ihan kunnon hanget. Olin kyllä katsonut sääennusteen, joka lupaili pakkasta, mutta tajunta ei jotenkaan ollut yhdistänyt näitä kahta toisiinsa. Eihän Portugalissa voi olla lunta? Aika pian olimme kuitenkin sumun keskellä pulkkailevien ja laskettelevien väkimassojen ympäröimiä. Tämähän taisikin olla ihan kunnon talvilomakohde!

Taidan kuitenkin kertoa tunnelmista vuoren lumiselta, sumuiselta ja tuuliselta huipulta ihan omassa postauksessaan.

Tässä vielä kuvia vuoren alarinteiltä, tuon päivän kotimatkalta takaisin majapaikkaan:

serra30 serra31 serra32 serra33 serra34 serra35

In English: A roadtrip to Serra da Estrela, the star mountain. On the first day we traveled to the mountain region, settled into a rented traditional stone house and drove around the mountain gasping at the amazing views. Despite the minus degrees I hadn´t realized there would be snow at the top. A lot of snow, but that´s another story!

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Roadtrip Serra da Estrelan vuoristoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s