Paukanevalla

Teimme pääsiäisenä Suomi-reissun Etelä-Pohjanmaalle perheen kera, ja pääsiäissunnuntaina käytiin koko sukulaispoppoon voimin luontoretkeilemässä Seinäjoella sijaitsevalla Paukanevan suolla. Alueella on mielenkiintoinen historia, ja sinne rakennettiinkin ensimmäiset pitkospuut jo 1700-luvulla, jotta seinäjokelaiset pääsisivät oikaisemaan suon yli Nurmon kirkkoon. Ne kuitenkin paloivat metsäpalossa vielä saman vuosisadan aikana. Myös tervanpolttoa on suolla harjoitettu ja onpa se toiminut punavankien hautanakin sisällissodan aikaan. Retkeilyreitti pitkospuineen, laavuineen ja lintutorneineen on perustettu viitisentoista vuotta sitten EU:n tukemana.

pau1
Mikäs jäähullu se siellä potkii ojan jääpeitettä?
pau2
Turve on värjännyt jään nätin keltaiseksi.

pau38

pau4

pau5

pau6
Haha, perhe on pahin! Ja meikäläisen nuttura vähän pienentynyt sitten takkujen aukaisemisen.

pau7 pau10pau9

Suon ylitse kulkevat sähkölinjat ehkä hieman latistivat luontoelämystä, mutta kyllä Paukaneva siltikin oli aika mahtava paikka. En muista, koska olisin viimeksi käynyt noin avonaisella suolla, jos koskaan. Jotkut kasvit alkoivat jo vihertää mättäiden ollessa vielä kellertävän ja välillä jopa punaoranssin värisiä, ja luntakin oli vielä siellä täällä. Wikipedia sanoo paikan karuihin suotyypeihin kuuluvan ”rahka- ja lyhytkortista nevaa sekä keidasrämettä ja isovarpuista rämettä”.

pau11

pau12
Ties mitä metaanipäästöjä neva sisältään pulputtaa.

pau13

pau14
Nessu-koiruli osoittautui oikeaksi suohirmuksi.
pau15
Lumihuippuinen vuori horisontissa! Tai sitten ihan vaan Jouppiskan laskettelurinne…

pau16 pau17pau20pau19 pau22

Määränpäänä oli lintutorni, jonne kiipesimme tähystelemään maisemia ja bongailemaan lintuja, joita ei kyllä juurikaan näkynyt. Oli varmaankin vielä turhan kylmää ja aikaista.

pau1823pau21

pau24 pau25

Viikonloppuna suuntaan taas suolle, nimittäin yön yli kestävälle teeriretkelle Kurjenrahkan kansallispuistoon. Teltta on tarkistettu ja lämmin untuvamakuupussi lainattu, joten meikäläinen olisi jo valmiina lähtöön! Aivan mahtavaa jos onnistutaan näkemään teeriä soitimella.

In English: Around Easter we did a trip to Southern Ostrobothnia with my family, and went hiking on Paukaneva bog. No luck with seeing birds from the tower but at least the broad bog was very beautiful in its spring appearance!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s