Turistina Turussa

Armasta kotipitäjäänsä tulee liian usein ajatelleeksi itsestäänselvyytenä, jonka tuntee jo melkein kuin omat taskunsa. Vaikka usein yritän etsiä uusia yksityiskohtia ja kulkemattomia reittejä tutuistakin maisemista, ei seikkailufiilis varsinaisesti pääse kuplimaan samoja katuja päivästä toiseen tallaillessa. Pitääkin ehkä löytää jostain inspiraatiota, jotta voi heittäytyä tutkailemaan kotikaupunkia ennakkoluulottomista näkökulmista, ja mikäpä siihen auttaisikaan paremmin kuin muualta tullut seura! Sohvasurffaajillekin ollaan Turkua esitelty eikä tuo miehenikään täällä ole puolta vuotta kauempaa asunut, mutta pari viikkoa sitten me saatiinkin vieraiksemme kaksi Erasmus-aikoina Tsekissä hyviksi ystäviksi muodostunutta tyttöä, joista toinen ei edes ollut koskaan käynyt Turussa risteilysatamaa lukuunottamatta. Ja pitihän heille Turkua näyttää! Samalla meillä oli hyvä tilaisuus olla turisteja omassa kaupungissamme. Oli hassua, miten pienen kevätstressin vaivaama oma fiilikseni muuttui nopeasti samanlaiseksi kuin Tsekissä, sellaiseksi vaihtoaikoja värittäneeksi huolettomuudeksi. Eikä ihmekään tuossa seurassa!

turku20 turku1

Tyttöjen saapumisen jälkeen syötiin hyvin ja vietettiin meillä iltaa. Seuraavana päivänä, joka oli kylmä tihkusateinen sunnuntai, käytiin sitten ihmettelemässä tämän kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Ensiksi suunnattiin Turun linnaan, jonne ei tosin menty sisälle, vaan tyydyttiin katselemaan linnaa ulkoa ja sisäpihalta. Ehkä vielä joku päivä käydään kunnon historiakierroksellakin, koska on tuo linna ainakin yhden käynnin arvoinen paikka. Itse olen tainnut käydä sisällä linnassa viimeksi kesällä 2011. Ei sitä juuri tule ajateltua, mutta onhan se vähän hyvällä tavalla pöhköä, että meillä on täällä ihka oikea linna! Aika mieletöntä miettiä sitä elämää, jota noiden seinien sisällä on eletty vuosisatoja sitten.

turku5turku3turku4turku2turku6turku7turku8 turku9

Linnasta tarpeeksi saatuamme jatkoimme kierrosta ja kiipesimme kuntoa kohottavat rappuset Tähtitorninmäelle, josta avautuu hieno näköala kaupungin ylle, ainakin vielä puiden ollessa lehdettömiä. Vieressä on Luostarinmäen käsityöläismuseo, joka on ainoa Turun palosta selvinnyt ja siten kunnolla vanha puutaloalue ja todella ihanan näköinen sammalkattoisine mökkeineen. Siellä en ole vieläkään onnistunut vierailemaan, mutta aidan raosta käyn välillä kurkkimassa!

turku18turku10 turku13turku12turku11turku15turku14turku16 turku17

Sitten oli vuorossa toinen Turun ikoneista eli tietysti Tuomiokirkko, joka on Suomen ainoa keskiaikainen basilika. Se on rakennettu ensi kerran 1200-luvulla. Sielläkään ei ole monesti tullut vierailtua sisällä, mutta rauhoittavan tunnelman takia ehkä kannattaisi, vaikken kirkkoon kuulukaan. Tykkäsin tosi paljon rakennuksen kattoholveista ja sitä, miten valo siivilöityi korkealla olevista ikkunoista kiviseinille. Katot ja kattomaalaukset ovatkin usein katedraalien parasta antia. Tuomiokirkon sivukappeleista löytyi myös mielenkiintoista tutkittavaa. Tällä kertaa siellä kuuli jopa elävää musiikkia, kun orkesteri valmistautui illan esitykseensä. Vakoilin jälkikäteen kyseessä olleen Kuninkaantien muusikoiden esittämä Stabat mater.

turku19

Kierros päättyi spontaaniin kirpputorivisiittiin, patsaiden viettelyyn ja kävelyyn eurooppalaishenkisessä jokirannassa, joka on Turun ydinkeskustan kivoin alue. Jos oltaisiin oltu aikaisemmin liikenteessä, oltaisiin varmasti päätetty kierros Kirjakahvilan edulliselle ja herkulliselle vegaanibrunssille, mutta tuona päivänä suunnattiin kaupungin kenties parhaiden pizzojen äärelle Dennikseen. Oli huippukiva ja virkistävä turistiviikonloppu!

Olen opintotukikuukausien loputtua aloittanut tekemään kokopäivätyötä eikä se opinnäytekään vielä valmis ole, joten en lähiaikoina varmaankaan ehdi bloggaamaan läheskään niin paljon kuin haluaisin. Koitan kuitenkin aina välillä jotain inahdella täältä. Aurinkoa kevääseen, nyt kun se taas tuolla taivaalla möllöttelee!

In English: Getting into the adventure flow in one’s own familiar city is sometimes a bit hard. But when we got our lovely Erasmus friends staying over and sightseeing in Turku for a weekend, the carefree travel feeling was found easily. We visited the Turku castle, Tähtitorninmäki hill with an outdoor handicrafts museum with old wooden cottages and nice views over the town, and the cathedral. Of course we also took a walk by the Aurajoki river. What a nice and refreshing weekend!

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Turistina Turussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s