Zanzibar Butterfly Centre

Jozani-Chwaka Bayn kansallispuiston vieressä sijaitsee piskuinen verkoilla aidattu trooppinen puutarha, jossa liihottelee kymmeniä ellei satoja perhosia. Vierailin Zanzibar Butterfly Centressä samalla visiitillä kuin kansallispuistossakin. Kävelin maantienlaitaa puiston porteilta noin kilometrin, mutta hikoilin kuumankosteassa ilmassa kuin pidemmänkin vaelluksen jälkeen. Keskuksen perhoset ovat kaikki sansibarilaisia lajeja, ja paikka mainostaa itseään yhdeksi koko Afrikan suurimmista perhoskeskuksista.

perhos1perhos2 perhos4 perhos3perhos5 perhos7

Ensiksi tutustuttiin perhosen eri kehitysvaiheisiin ja niiden kasvatukseen. Söpöjä kuin mitkä nuo perhosentoukat! Keskuksella kerrottiin sen tukevan paikallisia asukkaita, joiden elinkeinot ovat kansallispuiston perustamisen myötä rajoittuneet entisestään, ostamalla heidän kasvattamiaan perhosia keskukseen ja myymällä niitä maailmalle. Perhosten hinnat näyttivät vaihtelevan 0,40 ja 2,50 dollarin välillä. Perhosfarmareita on ainakin  Zanzibar Butterfly Centren nettisivujen mukaan 37 ja heistä on sivuilla tietoakin. Samanlaisia projekteja on kuulemma ympäri maailmaa, ja mua kiinnosti erityisesti kuulla tästä toiminnasta. Se on saanut rahoitusta ja tukea luonnonsuojelusäätiöiltä, joten ei se ihan mikään huuhaaprojekti voi olla.

perhos9perhos12perhos8perhos17

Keskuksen nettisivujen mukaan perhosia kasvatetaan paikoissa, joiden ympärillä on koskematonta metsää, mikä luo enemmän myös taloudellisia paineita metsän ja siellä elävien luonnonvaraisten lajien suojelulle. Maatalous on sansibarin itärannikolla lähinnä metsiä tuhoavaa ja tehotonta kaskiviljelyä, ja tietysti tihästi asutulla saarella muutenkin maa on vähissä, joten tällaisia muita elinkeinoja tarvitaan kipeästi ratkaisemaan monisyinen ongelmavyyhti. Kuitenkin mua hieman arveluttaa, suhtaudutaanko perhosiin kunnioittavasti vai pelkkinä rahareikinä, ja pidetäänkö niistä kunnolla huolta myös eläintarhoissa ja muissa keskuksissa, mihin ne myydään. Mutta kunhan perhosilla on hyvät oltavat, on toiminta minusta kannatettavaa – siksi maksoin hintavan 5 euron sisäänpääsymaksunkin ihan mielelläni.

perhos13perhos11perhos19perhos6perhos14perhos10perhos16

perhos18perhos15

Puutarhassa oli myös toinen toistaan hehkuvamman värisiä kukkasia, ja niiden lisäksi oli perhosille tarjolla mangoa. Mulla oli kuitenkin ehkä vähän turhan korkeat odotukset ”trooppisista perhoslajeista”, ja olin hieman pettynyt, kun olin odottanut näkeväni jotain lautasenkokoisia ja sateenkaaren väreissä hehkuvia hyönteisiä. Mutta olihan ne nyt silti tosi nättejä! Ja tuo toiseksiviimeisen kuvan mustavalkoinen laji oli melko isokin.

In English: Zanzibar Butterfly Centre is situated next to Jozani-Chwaka Bay National Park and I visited it on the same trip. It is an exhibition of local butterfly species which also supports local people’s livelihoods by educating them to farm butterflies and buying them from the farmers. This is one thing enhancing the protection of the forest and its species. You can read more from their website. Interesting place with lots of beautiful flowers and of course butterflies!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s