Jozani-Chwaka Bay National Park: Day 1

Sansibarilla kehitysyhteistyöprojektin yhteistyökumppanimme tarjosi meille hankkeen monitoroijille mahdollisuuden yöpyä Sansibarin metsäosaston lomatalossa Jozani-Chwaka Bayn kansallispuistossa, ja totta hemmetissä siihen tartuttiin! Jozaniin menevää daladalaa eli minibussia ei meinannut ensin löytyä Stone Townista millään. Oltiinkin melkein ainoat matkustajat ensimmäisessä karjavaunu-mallia olevassa daladalassa. Kuski ei osannut tarpeeksi englantia sanoakseen, ettei kyseinen katoksella ja puupenkeillä varustettu lava-auto menisi Jozaniin lainkaan, emmekä oikein ymmärtäneet viestiä. Päästiin kuitenkin Fuonin pysäkille, jolla vaihdoimme oikeaan daladalaan. Niillä on muuten näin länkkärinäkökulmasta ihan älyttömän halpa matkustaa – tuokin 70 kilometrin parituntinen matka taisi maksaa euron tai korkeintaan puolitoista.

joza1 joza2 joza3

Metsäosaston lomatalo sijaitsi vehreällä ja aurinkoisella aukealla muutaman muun talon kanssa, joista yksi oli jatkuvasti asutettu, luultavasti jonkun metsänvartijan perheen toimesta. Olin into piukeana kun pääsin keskelle maaseudun rauhaa relaamaan, eikä tarvinnut haastatella ketään! Talo itsessään oli oikein kiva. Makuuhuoneita oli monta ja keittiökin löytyi. Ainoa vain, että Afrikan maaseudulla kun oltiin, vesi oli tietenkin haettava kaivosta. Meille sitä oli joku jo kantanut sankokaupalla valmiiksi. Silti vesivessa ilman vettä on kyllä aikamoinen viritelmä, jos minulta kysytään. Etenkin talossa, jota ei käytetä jatkuvasti. Lounasta oltiin ostettu jo kaupungista mukaan, sillä metsän keskellä ei olisi kauppaa ja kansallispuiston ravintola oli kallis – tosin saatiin suhteidemme avulla sieltä illallista sopuhintaan. Tankkauksen jälkeen lähdettiin metsäkierrokselle – oppaan kera, koska metsään ei ilman opasta ollut mitään asiaa.

joza4 joza5 joza6 joza7 joza8

Intialaisen Mr. Joshin rauniotalo. Joshi oli 1930-luvulla tullut ja alkanut hakata Jozanin puita, tehden sillä hyvät rahat.

joza10joza9 joza11 joza13joza12joza15joza14joza18joza16 joza17joza19

joza21joza20joza22 joza23joza24

 Bongaa apina!

Ajatella, että koko Sansibar on joskus ollut tällaisten upeiden metsien peittämä. Valo siivilöityi välillä oksien lävitse niin satumaisesti, että minun oli pysähdyttävä ihailemaan, silläkin uhalla, että jäisin muista jälkeen. Opas kertoi metsän koostuvan sekä palmuja kasvavasta pohjavesimetsästä että rannikkometsästä, ja että se piti sisällään niin istutettuja kuin luonnontilaisiakin alueita ja puita. Polut olivat usein märkiä, ja pikimusta, viileä muta tunkeutui sandaaleihin ja varpaiden väleihin. Jozanin metsässä asuu myös monia eläinlajeja kuten servaaleja, mutta itse näin vain sammakoita, äyriäisiä, hyönteisiä ja apinoita. Paikalliset ihmiset uskovat, että metsässä asuu yhä myös sansibarinleopardeja, joita tosin ei ole nähty enää yli kymmeneen vuoteen, vaan lajin uskotaan valitettavasti kuolleen sukupuuttoon.

Illalla istuin metsäosaston lomatalon veräjällä päivänpaahteen lämmittämällä kivipenkillä ja katselin, kuinka aurinko laski puiden taakse, sirkat alkoivat sirittää, linnut kävivät yöpuulle ja pehmeä sininen hämärä sulki pihan nopeasti syleilyynsä.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Jozani-Chwaka Bay National Park: Day 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s